כנראה שגם טובי הייננים שהיו מוצאים עצמם בכרם הניסיוני של קיבוץ שמיר בעמק החולה, לא היו מזהים את זן הענבים הוורודים שגדל בו - סוביניון גרי. הם ניטעו כאן לפני שלוש שנים וכעת מפיקים מהם יין ביכורים, ראשון מסוגו בישראל.
האשכולות האלו הם רק חלק מתוצר של מחקר בן שש שנים שמובילים במו"פ צפון, במכון המחקר מיגל של החברה לפיתוח הגליל. המחקר החדשני ביקש להביא לישראל זנים מיוחדים של גפנים מרחבי העולם, שמוכרים כעמידים יותר למחלות שונות מאלו המקומיים, ומתאימים לגידול באזורים שעד היום לא נטעו בהם כרמים כמו מקומות חמים כגון עמק החולה.
3 צפייה בגלריה
כרם יין מזנים היברידיים חדשים ועמידים למחלות
כרם יין מזנים היברידיים חדשים ועמידים למחלות
כרם יין מזנים היברידיים חדשים ועמידים למחלות
(צילום: מרי דפני ילין, מו"פ צפון)
3 צפייה בגלריה
ענבים עמידים יותר בגליל העליון
ענבים עמידים יותר בגליל העליון
ענבים עמידים יותר בגליל העליון
(צילום: מרי דפני ילין, מו"פ צפון)
בין 15 הזנים הניסיוניים שאוקלמו בישראל נמצאים ברונר, קברנה קרבון, פריור ארומלה, סיינט-לורן ועוד. הזנים שנבחרו והובאו ארצה בידי אנשי מו"פ צפון והמטפח ד"ר מיכאל שטרים, זקוקים לפחות דישון וחומרי הדברה, ועלות הגידול שלהם זולה יותר. אחרי שיעברו התאמות אחרונות ויבחרו המוצלחים ביותר, הם צפויים לכבוש את אדמות החקלאות ולדרוס זנים פחות חזקים אך מקומיים ושורשיים.
את הפרויקט מובילות החוקרת ד"ר מרי דפני ילין ממו"פ צפון וד"ר תרצה זהבי, מדריכת הגידול מטעם שה"מ, בשותפות חברת שטרימינטיקה טכנולוגיות גפן, ובמימון חברת יק"א ומשרד החקלאות. "אנחנו גאים מאוד במחקר הזה שיכול להרחיב את אפשרויות הפרנסה לחקלאים בצפון ובכלל", אומרת האגרונומית חיה רק-יהלום, מנהלת מו"פ צפון, "מאוד קשה להחליט מה לגדל פה כי האקלים נעשה יותר ויותר קיצוני, חם מאוד בקיץ ובחורף מאוד קר. יש מעט מאוד גידולים שניתן לגדל בעמק. זו בשורה גדולה".
3 צפייה בגלריה
החוקרות עם היין בכרם
החוקרות עם היין בכרם
חיה רק-יהלום (מימין) וד"ר מרי דפני ילין
(צילום: אפי שריר)
ד"ר מרי דפני ילין: "בהכנת יין יש סיפור, ואנחנו מנסים להוסיף פרק חדש לענף היין הישראלי. כעת לקחנו את הבציר הראשון, שהוא קטן יחסית, וייצרנו יינות בהיקפים קטנים. בשנה הבאה היבול יהיה גדול יותר ונוכל אפילו להפיץ אותם ולבחון את דעת הקהל המקומי. ישבנו עם פורום של אנשי יין וחקלאים וכולם התלהבו מהטעמים המעניינים. שוק היין הישראלי הוא שמרן מאוד, שאוהב את הזנים שהוא מכיר. באירופה כבר הבינו שצריך למצוא זנים חזקים יותר ואני מאמינה שאנחנו נלמד את הצרכן הישראלי לאמץ אותם לכוסו".