ביום העצמאות הקרוב תקבל פרופ' רות קרק, חוקרת פעילה בעלת שם עולמי בתחום הגאוגרפיה ההיסטורית של ארץ ישראל, את פרס ישראל בתחום חקר הגיאוגרפיה וידע ארץ ישראל לשנת תשפ"ה.
רות קרק, פרופסור אמריטה במחלקה לגאוגרפיה של האוניברסיטה העברית בירושלים, אמרה בריאיון לאולפן ynet כי הופתעה כשקיבלה את ההודעה על זכייתה: "זה חלום שהתגשם.. האמת שנתתי לזה אחוז מאוד נמוך".
(צילום: ליאור שרון)
בריאיון סיפרה פרופ' קרק על מחקריה: "לא עסקתי רק ביהודים, עסקתי גם בנוצרים וקרקעות, בערבים וקרקעות ובהרבה נושאים נוספים. אבל בעיקרון מה שאני יכולה להגיד בגדול זה שעד 1948 - כל הקרקעות שהיהודים התיישבו עליהן, הם קנו אותן בכסף מלא".
על רכישת הקרקעות על ידי יהודים עוד לפני קום המדינה, סיפרה פרופ' קרק: "בסך הכול זה היה במערכת יחסים טובה ובהסכמה הדדית. מה שקרה שחלק לא קטן מהקרקעות נרכשו ממה שנקרא אפנדים עירוניים, שחיו בסוריה, בלבנון, בערים הגדולות בארץ ישראל - יפו, ירושלים".
אחד מרוכשי הקרקעות המפורסמים ביותר היה יהושע חנקין. היא סיפרה כיצד בזכות אשתו אולגה (שעל שמה נקראת שכונת גבעת אולגה בחדרה) יצר יהושע קשר טוב יותר עם הערבים. "אשתו הייתה מיילדת ביפו, והיא הכירה הרבה מהאפנדים משם, ודרך ההיכרות הזאת הרבה פעמים נרקמו קשרים, שגם הובילו לרכישה של קרקעות במקומות שונים בארץ", סיפרה פרופ' קרק. "אני בהחלט חושבת ואני מנסה לתקן בכל המחקרים שלי את התרומה והתפקיד של הנשים שקצת נשכחו, ולא מספיק הודגשה התרומה שלהן".
פרופ' קרק הזכירה גם את תרומתה של רחל ינאית בן צבי, אשתו של הנשיא השני יצחק בן צבי. לדבריה, היא ראיינה אותה ובקרוב יתפרסם ספר על אודות תרומתה.
היא התייחסה גם להתיישבות יהודית ברצועת עזה לפני קום המדינה: "הייתה בעזה קהילה קטנה למדי בתקופה העות'מנית ותחילת תקופת המנדט. יש לי ריאיון מאוד מאוד מעניין עם אחד מבני המשפחות בעזה - משה אלקיים. זאת הייתה קהילה יהודית לא גדולה. אבל זאת הייתה קהילה שגם בגלל ההיכרות שלה עם האזור, עם עזה, עם האפנדים, עם הבדואים, סייעה ליהודים לרכוש קרקעות בנגב".
ועדת הפרס ציינה בנימוקיה כי "פרס ישראל מעונק לפרופ' קרק על תרומתה הסגולית לחקר ארץ ישראל ויישובה בשלהי המאה ה-19 והמאה ה-20. מחקריה פורצי הדרך מהווים תרומה מקיפה, מקורית וייחודית מההיבטים התיאורטיים והמעשיים למגוון נושאים וביניהם תולדות ירושלים, יפו והנגב, קרקעות ומשפט, עדות ודתות, קרטוגרפיה, חקר הנוף והמרחב היישובי".
עוד ציינה הוועדה בנימוקיה כי "לפרופ' קרק פרסומים רבים בהם מאות מאמרים ועשרות ספרים בעברית ובאנגלית, אשר ראו אור בבמות פרסום מובילות". בנוסף, הוועדה הוסיפה בנימוקיה כי "פרופ' קרק העמידה תלמידי מחקר רבים ויש לה תרומה בולטת בקידום נשים בעולם המחקר האקדמי". פרופ' קרק פרסמה מגוון מאמרים בנושא מגדר ונשים הקרוב לליבה, ובכלל זאת מאמרים על פעילות נשים במושבות, פעילותה ותרומתה של רחל ינאית בן-צבי ליישוב היהודי בארץ ישראל ונשים כפריות ובדואיות יזמיות.