אסונות טבע גרמו לנזק של 280 מיליארד דולרים ברחבי העולם בשנת 2023, כולל 108 מיליארד דולרים לרכוש שהיה מבוטח על ידי חברות הביטוח, כך דווח בסקירה השנתית של Swiss Re - אחת הספקיות המובילות בעולם של ביטוחים וביטוחי משנה, שבסיסה בציריך - על העלות הכלכלית של אסונות בכלל ואסונות טבע בפרט.
סכום הנזק הכולל, לרבות הנתח שכוסה על ידי המבטחים, ירדו בהשוואה ל-2022, שבה הוריקן "איאן" - אחת הסופות הקשות ביותר שפקדו את ארה"ב במאה הנוכחית - גרמו עלויות לזנק. בשנת 2022, הנזק שנגרם כתוצאה מאסונות טבע הסתכם ב-286 מיליארד דולרים, בעוד שהחשבון שהוגש למבטחים הגיע ל-133 מיליארד דולרים.
למרות הירידה שחלה בין 2022 ל-2023, חשוב לציין כי החשבון שהוגש לחברות הביטוח אשתקד בעקבות נזק ברכוש, חרג בכל זאת את רף ה-100 מיליארד דולרים, זו השנה הרביעית ברציפות. "גם ללא סערה בקנה מידה היסטורי כמו הוריקן 'איאן', בקטגוריה 5 עם רוחות שהגיעו עד ל-260 קמ"ש, נאמד הנזק הכלכלי לרכוש ב-2023 בשל אסונות טבע כחמור ביותר", אמר ל-AFP הכלכלן הראשי של Swiss Re, ז'רום ז'אן האגלי, שהסביר כי מדובר במגמה מדאיגה שמייצגת הצטברות של נכסים שניזוקו באזורים פגיעים לאסונות טבע, שהגיעו לשיא של 142 אירועים ב-2023.
"תדירות האירועים הייתה המניע העיקרי של סך הפסדי המבוטחים לשנה כולה", נכתב בדוח, כשהאגלי הזהיר כי עוצמת הסערות תהווה בעיה רצינית בעתיד. "סופות עזות יותר ושיטפונות גדולים יותר המוזנים על ידי ההתחממות הגלובלית, עתידים להעצים את מידת הנזק ברכוש והפגיעה הכלכלית שתיגרם מכך", אמר האגלי, תוך שימת דגש על הצורך בפעולה דחופה בנושא, במיוחד כשלוקחים בחשבון את האינפלציה הגבוהה שחלה בענף הבנייה, מה שעלול לגרום לנסיקת הסכום של נזקי הרכוש בעתיד.
על פי הערכותיה של Swiss Re, העלויות של נכסים מבוטחים עשויות להכפיל את עצמן במהלך 10 השנים הבאות, ככל שהטמפרטורות יעלו ואירועי מזג אוויר קיצוניים יהפכו תכופים ואינטנסיביים יותר, מה שמצריך כאמור נקיטת פעולות שיסייעו בהסתגלות למצב ובהיערכות מוקדמת ככל הניתן.
בסקירה של כל אסונות הטבע שפקדו את העולם ב-2023, נמצא כי רעידות האדמה שאירעו בטורקיה ובסוריה היו אסון הטבע עם העלות הגבוהה ביותר ב-2023 לחברות הביטוח. סדרת רעשי האדמה ההרסניים שהתרחשו בתחילת פברואר 2023 והגיעו לעוצמה של 7.8, גרמו למותם של עשרות אלפי בני אדם וגם הסבו נזק רב לרכוש, עם עלויות (של רכוש מבוטח בלבד) אשר הסתכמו בכ-6.2 מיליארד דולרים. ההפסדים הכלכליים הגיעו בשל האסון הזה ל-58 מיליארד דולרים, אולם יש לציין כי אותן רעידות אדמה פגעו בעיקר באזורים שבהם הרכוש לא היה מבוטח (90%).
כמו כן, נמצא כי בשנה שעברה סופות "הסעה" - סופות מקומיות קשות הקשורות לרעמים, ברקים, גשם כבד, ברד, רוחות חזקות ושינויי טמפרטורה פתאומיים, גרמו לבדן לנזקי שיא של 64 מיליארד דולרים לרכוש מבוטח, כך נכתב בדוח של Swiss Re, עם דגש על כך שסופות מסוג זה (בעיקר סופות ברד) מוכרות כעת כמקור השני בגודלו להפסדים עבור חברות הביטוח אחרי סופות ציקלון טרופיות. עוד עולה מהנתונים, כי ארה"ב אחראית ל-85% מהפגיעה ברכוש מבוטח בגין סערות, אולם בכל הנוגע לסכום המצטבר בגין הנזקים שנגרמו, הרי שבאירופה נאמדו הנזקים ביותר מ-5 מיליארד דולרים בשנה, בשלוש השנים האחרונות (הסיכון לסופות ברד גובר במיוחד בגרמניה, איטליה וצרפת).