שמות פטריות, שמות חיפושיות וגם מונחים יחידים אושרו בישיבה שקיימה לאחרונה האקדמיה ללשון העברית.
בהודעת האקדמיה נכתב כי הגיעו אליה בקשות חוזרות ונשנות להחליף את שם הרַכִּיכָה פִּי-כּוּשִׁי בשם אחר, בייחוד על רקע העובדה המצערת שהמילה "כושי" נעשתה שם גנאי. הבקשה הופנתה לוועדה לזואולוגיה, וזו אימצה את הצעתו של יוסף הלר, יו"ר הוועדה לשעבר, והשם החדש הוא יְפֵה-פֶּה.
2 צפייה בגלריה
יְפֵה-פֶּה
יְפֵה-פֶּה
יְפֵה-פֶּה
(צילום: shutterstock)
באותה ישיבה אושרו כ-250 שמות של פטריות כובע ופטריות עץ. את הרשימה הכינה ועדה מיוחדת שהוקמה באקדמיה בשנת תשפ"א (2021). השתתפו בוועדה אנשי מקצוע בחקר הפטריות ואנשי שטח שתחביבם ליקוט פטריות וכמובן אנשי לשון.
מחידושי הוועדה: כַּרְכֻּבִּית (לסוג זה מסגרת בולטת, כמו כרכוב, המקיפה את כובע הפטרייה); דַּרְדָּסִית, עֲצִיצִית (פטרייה שמקורה באדמה המגיעה ממשתלות), שִׁמְשִׁיָּנִית (נראית כמו שמשייה), קִצְפִּית (מראהָ מזכיר קצף שניתז). לרשימה המלאה של השמות החדשים.
בנוסף הוועדה לזואולוגיה, הפועלת כמעט דרך קבע באקדמיה ללשון העברית, עסקה בשנים האחרונות בסדרה הגדולה ביותר במחלקת החרקים ובטבע בכלל – סדרת החיפושיות.
בשלב הזה נקבעו שמות עבריים למשפחות החיפושיות שיש להן מינים בארץ וכן שמות הסוגים המובילים. מומחה החיפושיות שהוביל את הדיונים הוא אריאל לייב פרידמן ממוזיאון הטבע של אוניברסיטת תל אביב. בראשות הוועדה עמד עד שנת תשפ"ב פרופ' יוסף הלר ומשנת תשפ"ג ד"ר ליאת גדרון.
2 צפייה בגלריה
מושית השבע
מושית השבע
מושית השבע
(צילום: דני גינזברג)
מחידושי הוועדה: חיפושיות על שם דמויות מקראיות: עֵשָׂוִית (חיפושית שעירה) ויוֹסֵפִית (חיפושית בעלת פסים), והן מצטרפות למוֹשִׁית (הסוג של פרת משה רבנו). שמות נוספים: קוֹפְזָנִית (חיפושית קופצת מן השורש קפ"ז המופיע פעם אחת במדרש); מִתְנַמֶּלֶת (המתחזה לנמלים וחיה במחיצתן); מַגּוֹבִית (בעלת מחושים דמויי מַגוב, כלי הדומה למגרפה); חַפְשׁוּשִׁית (חיפושית זעירה), קְלִפּוּשִׁית (שחיה מתחת לקליפות העצים). לשמות החדשים של החיפושיות