מי הם עשרת המפעלים הגרועים מבחינה סביבתית בישראל? המשרד להגנת הסביבה מפרסם הבוקר (יום ד') את ה"רשימה האדומה" - מדד ההשפעה הסביבתית 2019 של המפעלים בישראל: בזן, רותם אמפרט, השפד"ן, פז בית זיקוק אשדוד וכרמל אולפינים בראש המדד.
מדד ההשפעה הסביבתית של המשרד להגנת הסביבה, המתפרסם זו השנה התשיעית, מציג את נתוני הסיכון הסביבתי ממפעלי התעשייה שבבעלות ציבורית וממשלתיות, ובוחן את הסיכון הסביבתי ביותר מ-120 מפעלי תעשייה גדולים, כ-50 חברות ציבוריות הנסחרות בבורסה וכ-700 תחנות תדלוק ציבוריות. בעדכון המדד נוספו כ-20 מפעלים שלא נסקרו בעבר, אך עדיין אין בו כמה מפעלים גדולים שנמצאים ברשימות דומות.
3 צפייה בגלריה
(צילום: מתוך הדו"ח של המשרד להגנת הסביבה)
בזן דורגה כמפעל בעל ההשפעה הסביבתית הגבוהה ביותר, עם עלייה של 18% בניקוד ביחס לשנת 2018. אחריה "מככבות" בראש הרשימה האדומה: רותם אמפרט, מתקן השפד"ן, בית זיקוק פז אשדוד ומפעל כרמל אולפינים. אחריהם נמצאים ברשימה מט"ש שוקת, מפעלי ים המלח, שמן תעשיות, גדיב ומפעל מגנזיום ים המלח. בעשיריה השנייה נמצאים מט"ש איילון, מט"ש תימורים, חברת חשמל רוטנברג ועוד. אסדת תמר זכתה להיות בדירוג של עשרת המפעלים המשתפרים.
המדד משקלל אינדיקטורים מגוונים, המרכיבים את הסיכון הסביבתי הכולל, לרבות סיכונים משפטיים, כגון הליכי אכיפה סביבתיים, סיכוני מעבר לכלכלת דלת פחמן, כגון החלת מס על פליטות גזי חממה ועוד. במשרד מקפידים להדגיש את העובדה כי הביצועים הסביבתיים הכושלים של החברות המזהמות קשורים לביצועים הכלכליים. "המדד מאפשר למשקיעים בחברות - בין אם הם קרנות הפנסיה שלנו, הבנקים או הציבור הרחב - לדרוש השקעה בניהול סביבתי תקין ממנהלי אותן חברות", אמרה השרה להגנת הסביבה, תמר זנדברג. "כיום כל חוסך לפנסיה יכול לבחור קרן פנסיה עם ציון השפעה סביבתי מיטבי", הוסיפו במשרד.
3 צפייה בגלריה
(צילום: מתוך הדו"ח של המשרד להגנת הסביבה)
כאמור, בראש המדד נמצא מפעל בזן. בשנת 2019 בוצע שימוע למפעל על הפרות של חריגות בפליטה לאוויר ואי שדרוג תשתית. במהלך שנה זו תועדו הפרות רבות נוספות בעיקר של חריגות בפליטות לאוויר של מזהמים שונים, וכן הפרות הנוגעות לטיפול בשפכים ולחומרים מסוכנים. כמו-כן, למפעל ניקוד גבוה הנובע מכמות פליטות והעברות לסביבה. ניקוד נוסף ניתן על הפרות מהשנים 2018-2017 אשר כוללות הרשעה בפלילים על זיהום נחל גדורה והקישון שהתרחש בשנת 2010; כתב אישום בגין אירוע שריפת מכל שהכיל חומרים מסוכנים ותחזוקה לקויה של מכל זה; אירוע הזרמה לנחל בערכי מזהמים גבוהים מהמותר, אירוע שריפה, אי ביצוע ניטור לבנזן ועוד.
מבזן נמסר בתגובה: ״למרות חוסר מהימנותו של המדד והמידע המטעה הניתן למשקיעים, קבוצת בזן רואה בהשקעה באיכות הסביבה חשיבות אסטרטגית, כפי שגם עולה מהנתונים הרשמיים המתפרסמים על ידי המשרד להגנת הסביבה. בשנים 2019-2018 קבוצת בזן הפחיתה פליטות בעשרות אחוזים, ביניהם הפחתה של 75% בפליטות הבנזן (בשנה אחת בלבד). הפחתה זו מצטרפת למגמת רב שנתית של הקבוצה, אשר הפחיתה משנת 2009 ועד 2019 בין 65% ל-95% מפליטות מזהמי אוויר העיקריים. בזן ממשיכה בימים אלה לתכנן פרויקטים ארוכי טווח שההשפעה הסביבתית החיובית שלהם תהיה משמעותית".


מפעל רותם אמפרט ממוקם במקום השני עם שיפור קל (ירידה) של 3% בניקוד משנה שעברה. בשנת 2019 נקבע למפעל ניקוד שלילי על הפרות תפעוליות במפעל ואיחור בהגשת מסמכים ודיווחים. נוסף על כך הניקוד משנת 2018 בשל הפרות של חריגה בפליטה לאוויר, ומשנת 2017 על קריסת קיר בבריכה במפעל שהובילה לשפך מסיבי של חומר חומצי ומסוכן לנחל אשלים. למפעל ניקוד גבוה הנובע מכמות פליטות. כמו-כן, המדינה נמצאת בהליך של תביעה ייצוגית נגד החברה בשל אירוע הדליפה לנחל אשלים, בשם הציבור כולו, על הנזק הסביבתי.
3 צפייה בגלריה
רותם אמפרט
רותם אמפרט
רותם אמפרט
(צילום: נטלי קדוש כהן)
שפד"ן נכנס לעשירייה הפותחת והוא מדורג במקום שלישי. זהו מתקן חדש במדד. עיקר הניקוד של המתקן בהפרות מהשנים 2018-2017, שבהן עבודה ללא רישיון עסק וארובות לא תקינות. הפרות נוספות שבוצעו בשנים 2019-2017 הן אירוע דליפת חומרים מסוכנים ומפגע ריח.
באיגודן מסרו בתגובה: "לא הייתה נקודת זמן כלשהי בעבר בה למכון השפד"ן לא היה רישיון עסק כנדרש ותחת הפיקוח של המשרד להגנת הסביבה עצמו, כמו גם תחת הנחיות של גופים רגולטוריים אחרים. למכון השפד"ן של איגודן יש רישיון עסק קבוע ובתוקף. לגבי ארובות שכביכול אינן תקינות: לא ברור לנו במה מדובר, באילו ארובות עסקינן. בנוגע לאירוע דליפת חומ"ס: לא התקיים אירוע חומ"ס משמעותי שהשפיע על הסביבה כהוא זה, כפי שניתן להבין בטעות מהדו"ח, אלא תקלה תפעולית זניחה שנמשכה שעות בודדות והיא נטולת כל השפעה סביבתית. איגודן ישקול את צעדיו, לרבות בערוץ המשפטי".
פז בית זיקוק אשדוד ממוקם גם השנה בעשירייה הראשונה - במקום רביעי, אך עם שיפור (ירידה) של 28% בניקוד השנה. בשנת 2019-2018 נמדדו במפעל חריגות בפליטות לאוויר. בשנת 2018 ניתן צו מנהלי עקב החריגות, והתבצע הליך אכיפתי בעקבות אי-ביצוע דיגומים וחריגות בפליטות לאוויר כנדרש בתנאי המפעל. כמו-כן תועדו הפרות נוספות הכוללות חריגות והפרות תשתית בתחום הפליטות לאוויר, תחזוקה לקויה בתחום החומרים המסוכנים, וכן ניטור ודיווח שאינו עומד בדרישות.
מפעל כרמל אולפינים ממוקם במקום החמישי במדד. המפעל הציג עליה קלה של 1% בניקוד ביחס לשנה שעברה. בשנת 2019 בוצע שימוע למפעל בגין הפרה של מכסת השעות שבהן פעלו מתקני ייצור ללא הפעלת מתקן הטיפול לפליטות לאוויר. כמו-כן, תועדו הפרות הנוגעות לחומרים מסוכנים וחריגות בפליטות מזהמים לאוויר. ניקוד נוסף ניתן על הפרות מהשנים 2018-2017 על הרשעה בפלילים על הפרות של חריגות בפליטות לאוויר, עיצום כספי שניתן על הפרות של מערכת הבקרה ומצלמות הלפיד, צווים מנהליים על חריגות בניטור סביבתי ופליטות חומרים אורגניים נדיפים, התראה ושימוע בתחום הפליטות לאוויר.