אפליקציית SeaWatch של החברה להגנת הטבע, המיועדת לדיווחים על מפגעים כמו עבירות דיג, זיהום, רשתות רפאים ופגיעה בחיות מוגנות בזמן אמת, מסכמת את שנת 2024 עם שיאים במספר ההורדות - 3,055 הורדות חדשות של האפליקציה (31% יותר מאשר בשנת 2023), 753 דיווחים בסך הכול, מתוכם 458 תצפיות בבעלי חיים (עלייה של 100% לעומת שנת 2023), 483 מדווחים שונים (גדילה של 25%) ונתון מרשים במיוחד - 100% מהדיווחים קיבלו מענה ראשוני טלפוני או במייל על ידי צוות SeaWatch.
בחברה להגנת הטבע מזכירים כי אפליקציית SeaWatch הושקה לפני כשמונה שנים, לאחר שזוהה פער בין מספר גופי הפיקוח הנוכחים בשטח ובין היקפו הגדול של הים, מה שהביא לעלייה באירועי עבירות, פסולת ימית קטלנית ותמותת חיות מוגנות.
3 צפייה בגלריה
פינוי רשת רפאים בשיתוף מתנדבי משמר הים של התאחדות הצלילה
פינוי רשת רפאים בשיתוף מתנדבי משמר הים של התאחדות הצלילה
פינוי רשת רפאים בשיתוף מתנדבי משמר הים של התאחדות הצלילה
(צילום: בר שטרנבך, החברה להגנת הטבע)
לכן, הפתרון היה האפליקציה, שמאפשרת לאזרחים לדווח על מפגעים בזמן אמת ולקבל עדכונים שוטפים על התקדמות הטיפול בפנייה שלהם, בשיתוף פעולה עם גורמי האכיפה, כמו היחידה הימית ברשות הטבע והגנים והמשרד להגנת הסביבה. האפליקציה יוצרת למעשה אלפי זוגות עיניים הנוכחות בים, לילה ויום, חורף וקיץ, ומדווחות על הנעשה בו.
בין האירועים הבולטים והמעניינים שטופלו השנה במוקד ניתן למצוא פינוי "רשת רפאים" (ציוד דיג נטוש) ושחרור בעלי חיים לכודים, בשיתוף פעולה עם מתנדבי משמר הים של התאחדות הצלילה; פינוי מיכל פלסטיק שנשטף אל החוף בחדרה ובתוכו שאריות נפט; צב ים קטן שנמצא במצוקה על ידי מפליגים כשסביב אחת מגפיו שקית פלסטיק, חולץ והוצל על ידי מרכז ההצלה לצבי ים; וטיפול באירוע של דיג לא חוקי על ידי פקחי רשות הטבע והגנים.
בר שטרנבך, רכז SeaWatch ופרויקטים ימיים ב"החצי הכחול" - הפרויקט הימי של החברה להגנת הטבע, אמר: "מרגש לראות את העלייה בכמות המשתמשים והמדווחים שלנו, אך גם את איכות הדיווחים, שמעידה על התמקצעות של המשתמשים. כל דיווח שמגיע אלינו הוא זוג עיניים עירניות, שלוקחים חלק פעיל בשמירה על הים בזמן אמת. עברו שנתיים מאז שהשקנו את האפליקציה המחודשת, עם קטגוריות דיווח חדשות וזירת תצפיות, ובזכותה שברנו שיאים. הפעילות שלנו גם נועדה להעלות את מודעות הציבור ומקבלי ההחלטות לאתגרי השימור בים ולפעולות הנדרשות להגנה על הטבע הימי, ואנחנו מודים למדווחים הרבים שבזכותם הכל קורה".
3 צפייה בגלריה
חבית נפט שנפלת לחוף בשמורת גדור, ופונתה על ידי פקחי רשות הטבע והגנים
חבית נפט שנפלת לחוף בשמורת גדור, ופונתה על ידי פקחי רשות הטבע והגנים
חבית נפט שנפלת לחוף בשמורת גדור, ופונתה על ידי פקחי רשות הטבע והגנים
(צילום: החברה להגנת הטבע, seawatch)
השנה, בוצע גם מיפוי ראשון מסוגו של פלישת מינים לים התיכון והמשתמשים התבקשו לדווח על שני מינים פולשים: סרטן וקיפוד ים, ובעזרת הדיווחים יצרה האפליקציה מפת התפשטות ראשונה של מינים אלה בחופי הים. בחברה להגנת הטבע מציינים כי הדיווחים שהגיע מהים התיכון, פרוסים באופן כמעט רציף לאורך חופי ישראל, עם ריכוז דיווחים ותצפיות גבוה במוקדים עירוניים וסביב שמורות וגנים לאומיים ימיים (כ-40% מהדיווחים הם בתוך שמורה או בטווח של עד 1 ק"מ ממנה).
כמו כן, ניתן לראות ריכוז דיווחים נמוך במיוחד בקצוות המדינה, ככל הנראה כתוצאה מסגירת שטחים עקב מלחמת חרבות ברזל. בכל הנוגע לדיווחים מאילת, כ-43% מהדיווחים הם בתוך שמורה או בטווח של עד 1 ק"מ ממנה, כולל דיווח מרגש במיוחד על כריש לווייתן, מין בסכנת הכחדה.
3 צפייה בגלריה
תצפיות בים התיכון
תצפיות בים התיכון
תצפיות בים התיכון
(צילום: החברה להגנת הטבע, seawatch)
בכינרת הגיעו דיווחים על ציוד דיג נטוש בחלקה הצפוני של הימה הלאומית. שטרנבך מוסיף כי בים התיכון, התפלגות הדיווחים מרשימה במיוחד: 450 תצפיות הועברו לגופי מחקר רלוונטיים, 303 דיווחי מפגעים ועבירות הועברו לגורמי הטיפול ו-102 דיווחים התקבלו בגין חשד לדיג בלתי חוקי, מתוכם 55 הצביעו על חשד לביצוע עבירה. "באילת, מספר הדיווחים עלה ב-260% בשנת 2024 לעומת 2023. השנה נתחיל בפעילות מערכתית במפרץ אילת ואנו צופים שיפור במידת ההטמעה והשימוש באפליקציה בקרב קהילות חובבי הים", הוא הוסיף.