לפני כ-1,100 שנים עשתה ספינה עמוסה בזיתים ושמן זית את דרכה מנמל עזה לאזור אנטליה. אך הספינה לא הגיעה ליעדה והיא טבעה לא רחוק מהחוף בשל סערה. לאחרונה גילו חוקרים טורקים את שרידי הספינה, ובה גלעיני זיתים. כך דיווחו כלי תקשורת בטורקיה.
החוקר הראשי, פרופ' האקן אוניז, וצוותו גילו את שרידי הזיתים במהלך חפירה תת-ימית. מדובר בתגלית ראשונה מסוגה בחופי טורקיה. גלעינים אלו, שנמצאו בתוך אמפורה (קנקן מחרס) יחידה, יוצגו במוזיאון לארכיאולוגיה תת-ימית של הים התיכון.
1 צפייה בגלריה
כמה מהממצאים בספינה
כמה מהממצאים בספינה
כמה מהממצאים בספינה
(צילום: אוניברסיטת אקדניז )
פרופ' אוניז, ראש המחלקה לשימור ושיקום מורשת תרבותית בפקולטה לאמנויות יפות של אוניברסיטת אקדניז, אמר ל-hurriyet כי החפירות התת-ימיות החלו אשתקד בעומק של כ-45–50 מטרים מול חופי אי, הנמצא לא רחוק מהעיר קאס.
"עבדנו על האמפורות מהמאות ה-9 וה-10, בנות 1,100 שנה, שנמצאו בספינה הטרופה", הוסיף החוקר הטורקי.
הצוות מצא שמקור הספינה הטרופה הוא בעזה לפי צורת האמפורות. לפי דברי פרופ' אוניז, לכל אזור היו מאפיינים ייחודיים באמפורות שיוצרו בו, ובעקבות ניתוח הטיפולוגיה של האמפורות הם קבעו כי מקור הספינה הוא בעזה.
האמפורות הועלו אל פני השטח באמצעות רובוטים תת-ימיים, ופרופ' אוניז ציין כי החפירות בעומק רב נעשות כיום באמצעות טכנולוגיות חדישות.
לדבריו, שמן זית, יין וזיתים היו מהמטענים החשובים ביותר שהועברו באוניות בתקופות קדומות. "זיתים היו מזונם הקבוע של יורדי הים בים התיכון במשך כמעט 5,000 שנה, מאז תקופת הברונזה", אמר החוקר הטורקי. הוא הסביר כי מלחים נזקקו למזון שאינו מתקלקל בקלות במהלך מסעות ארוכים, וציין כי "זיתים שהונחו באמפורות הפכו לאכילים לאחר שבוע במי הים ויכלו להחזיק חודשים מבלי להתקלקל – ולכן היוו מזון חיוני".
כתבה זו הוכנה בסיוע מערכת ניתוח החדשות של חברת אלקמיק.