התחממות מתמשכת של כדור הארץ תוביל לכך שתושבי אזורים נרחבים יותר על פניו יעברו את סף הסבילות האנושית לחום במהלך העשורים הקרובים. המחקר פורסם לאחרונה בכתב העת Nature Reviews Earth & Environment.
למעשה, השטח על כוכב הלכת שלנו, שיהיה חם מדי אפילו עבור אוכלוסייה בריאה בטווח הגילים 60-18, תשולש מ-2% ל-6%. למרות שעל פניו נראה כי מדובר באחוז שולי, הרי שגודל השטח נאמד בגודלה של ארה"ב, זאת אם רף ההתחממות הגלובלית - שנקבע על 1.5 מעלות צלזיוס בעת החתימה על הסכם פריז 2015 - יעלה בחצי מעלה בלבד, ביחס לרמות הטרום-תעשייתיות.
3 צפייה בגלריה


תנאי השרב שלא פסחו על המשחקים האולימפיים שנערכו בפריז אשתקד
(צילום: Robert F. Bukaty, AP)
שנת 2024 הייתה השנה הקלנדרית הראשונה עם טמפרטורה ממוצעת גלובלית של יותר מ-1.5 מעלות צלזיוס מעל הממוצע הטרום-תעשייתי. על כן, בקצבי ההתחממות הנוכחיים, ניתן יהיה להגיע לרף 2 מעלות צלזיוס עד אמצע או סוף המאה הנוכחית.
"אם רף ההתחממות הגלובלית יגיע לרף 2 מעלות צלזיוס, יהיו לכך השלכות קטלניות. סף הסבילות לעלייה קיצונית בטמפרטורה, שהיה רלוונטי עד כה רק לאוכלוסיות מבוגרות, עלול להיות רלוונטי - באזורים החמים ביותר על פני כדור הארץ - גם עבור אוכלוסיות צעירות יותר", הסביר ד"ר טום מתיוס, מרצה בכיר לגיאוגרפיה סביבתית באוניברסיטת קינגס קולג' בלונדון, שהיה ממובילי צוות המחקר. "בתנאים הללו, חשיפה ממושכת מחוץ למרחב הביתי - אפילו עבור אלו שנמצאים באזורים מוצלים - עלולה לגרום למכת חום קטלנית".
החוקרים התייחסו לשני ספי סבילות. האחד, סף שבחצייתו טמפרטורת ליבת הגוף האנושי עולה ללא שליטה, והשני כזה שבו טמפרטורת ליבת הגוף עולה ל-42 מעלות צלזיוס תוך שש שעות. בין השנים 2023-1994, חוסר סבילות תרמית אנושית - בשילוב של טמפרטורה ולחות - התרחשה על כ-2% מהשטח היבשתי העולמי עבור מבוגרים מתחת לגיל 60.
עבור אוכלוסיות מבוגרות יותר, רמות הסיכון האמירו ליותר מ-20% משטחו היבשתי של כדור הארץ. עם זאת, בתרחיש התחממות קיצוני אף יותר, של 5-4 מעלות צלזיוס מעל הרמות הטרום-תעשייתי, אי סבילותם של מבוגרים מעל גיל 60, בהתאם לשני ספי הסבילות לחום אליהם התייחסו החוקרים, התרחבה לכ-60% משטחו היבשתי של כדור הארץ.
אוכלוסיות שמתגוררות במדינות האפריקניות שמדרום לסהרה ובמדינות דרום אסיה, נמצאות ברובן בקו האש, תרתי משמע. ד"ר מתיוס אמר כי לצפות את מידת קיצוניות החום העתידית והשפעותיה בתרחישים הגרועים ביותר, היא קריטית להבנת המחיר שגובים שינויי האקלים.
היעדר פעולה מספקת למען שלומן של אותן קהילות, נחשבת בעיני מחברי המחקר לא פחות מחריצת גורלן. "בתרחישי הקיצון שבדקנו, נראה שרק אוכלוסיות שמתגוררות בקווי הרוחב הגבוהים והאזורים הקרירים יותר של קווי הרוחב האמצעיים של כדור הארץ יישארו בטווח מסוים של ביטחון. על כן, מחקר זה חיוני לשם נקיטת פעולה שבאמצעותה ניתן יהיה לצמצם את מידת ההתחממות, שנגרמה ברובה בגלל הגורם האנושי", הסביר ד"ר מתיוס.
מאז תחילת המילניום, נרשמו יותר מ-260 אלף מקרי מוות שנגרמו כתוצאה מתנאי חום קיצוניים, מה שמדגיש כי אין להקל ראש בכל נושא ההתחממות הגלובלית, שמהווה איום ממשי על חיי אדם. שלושת אירועי החום הקטלניים ביותר של המאה ה-21 הובילו יחדיו לכמעט 200 אלף מקרי מוות. בשנת 2003 מתו כ-72 אלף בני אדם ברחבי אירופה כתוצאה מהחום הכבד, בחלוף 7 שנים גל החום שפקד את רוסיה המית כ-56 אלף בני אדם ובשנת 2022 חום קיצוני ששרר ברחבי אירופה הרג 62 אלף בני אדם.