עטלפות שחיות בסביבה עירונית ממליטות בממוצע כ-2.5 שבועות מוקדם יותר מאשר עטלפות שחיות בסביבות כפריות. כך עולה ממחקר חדש, שערכו חוקרים מאוניברסיטת תל אביב.
החוקרים סבורים שההבדלים בזמן ההמלטה בין העיר לכפר נובעים בין היתר מהבדלים בטמפרטורה הנוחה יותר ובכמויות המזון הגדולות יותר בעיר. מדובר במחקר הראשון שמייחס לסביבה המגורים השפעה על משך ההיריון של היונקים המעופפים.
המחקר נערך בהובלת צוות המעבדה של פרופ' יוסי יובל מבית הספר לזואולוגיה ומוזיאון הטבע ע"ש שטיינהרדט באוניברסיטת תל אביב. במחקר השתתפו תלמידי המחקר ד"ר מאיה ויינברג, דין זיגדון ומור טאוב והוא פורסם בכתב העת המדעי BMC Biology.
במסגרת המחקר, צוות החוקרים עקב במשך שלוש שנים אחר עשר מושבות עטלפים באזורים עירוניים וכפריים. החוקרים לקחו דגימות של מאות נקבות עטלף וכ-120 גורים מעשר מושבות שונות. הממצאים הראו כי הגורים שנולדו במושבות עירוניות היו מבוגרים בממוצע ב-2.5 שבועות, כפי שהעידו אמות זרוע ארוכות יותר ומשקל גבוה יותר בהשוואה לגורים ממושבות כפריות.
פרופ' יובל הסביר: "עטלפי הפירות החיים בערים נהנים מתנאים סביבתיים נוחים הכוללים טמפרטורות גבוהות יותר בזכות תופעת 'איי החום העירוניים' וזמינות גבוהה יותר של מזון, הנובעת בעיקר מעצי פרי נוי המושקים לאורך כל השנה. תנאים אלו מאפשרים לעטלפים העירוניים להתמודד טוב יותר עם החורף הקשה ולהתחיל את מחזור הרבייה מוקדם יותר. הדבר מאפשר לנקבות ללדת מוקדם יותר בעונה, וכך להגדיל את הסיכוי להיכנס להריון נוסף באותה השנה"
עם זאת, החוקרים מדגישים שלא ברור האם העטלפות משנות את משך ההיריון (כפי שמיני עטלפים אחרים יודעים לעשות) או נכנסות להריון מוקדם יותר. החוקרים מוסיפים כי המחקר פותח פתח למחקרים נוספים שיבדקו כיצד אורבניזציה משפיעה על דפוסי הרבייה של יונקים בכלל ועל עטלפים בפרט, וכיצד ניתן להשתמש בממצאים אלו להגנה על מינים אחרים במערכות אקולוגיות משתנות.
"המחקר הזה מדגים עד כמה חשוב להבין את הקשר בין בעלי חיים לסביבה שלהם, במיוחד בתקופה שבה האורבניזציה משנה את פני כדור הארץ," מסכם פרופ' יובל.