בשל הפתחים בגדר לצורך פעילות כוחות הצבא מעבר לגבול בלבנון וסוריה, חדרו בשנה האחרונה מאות כלבי בר, ובהם כאלו החולים בכלבת.
תן חולה שתועד בגליל
ברשויות הווטרינריה בגליל ובגולן לא מצליחים להתמודד עם היקף התופעה, והסכנה הנשקפת לחיי אדם ובעלי חיים. "זו לא שאלה של אם, אלא מתי מישהו ימות מכלבת", התריע ד"ר רועי דוידסון, מנהל השירות הווטרינרי באשכול גליל מזרחי. כלבת היא מחלה קטלנית עם שיעור תמותה של 99 אחוזים.
ד"ר דוידסון מספר כי בשנה האחרונה צוותי הווטרינרים במרחב נאלצו להמית מאות כלבי פרא, שחדרו לישראל דרך הפתחים בחומות שהיו עד כה בצורות, אך הטיפול בתופעה המסוכנת הוא חלקי בלבד. "אלו כלבי בר מסוכנים לאדם שאין סיכוי לביית אותן", הוא אמר. "ההתפרצות היא נרחבת, כמו שאף פעם לא ראינו והיא מהווה נזק גדול לבריאות הציבור. אלו כמויות שלא ניתן לדלל וחייבים לעצור את הסחף".
מאז חודש ינואר תועדו כמה מקרים, שבהם נתפסו בעלי חיים, בהם כלבים, תנים ובקר - שנמצאו חיוביים למחלת הכלבת. אך דוידסון סבור כי מרבית האירועים "עוברים מתחת לראדר", וקשה לזהות אותם ולתעד. "כאשר תן רודף אחרי רכב ומנסה לנשוך את הגלגלים, הוא בורח ואי-אפשר לתפוס אותו, אבל ברור כי מדובר בתן שנושא את תסמיני המחלה", הוא אמר.
המקרה האחרון שבו הצליחו לתפוס כלב פרא שתקף בני אדם וכלבי בית היה השבוע במושב שדה אליעזר שבמרכז עמק החולה, יותר מ-20 קילומטרים מגבול לבנון. "זה מדאיג מאוד שכלבי הבר הצליחו כבר להגיע עד לשם, בחיפושים אחר מקורות מזון", אמר ד"ר דוידסון. במהלך שנת 2024 זוהו כ-20 מקרי כלבת בכמה מוקדים במרחב הגליל המזרחי. בתגובה, התבצעו פעולות מיידיות של פיזור פיתיונות חיסון והסברה.
בני בן מובחר, יו"ר אשכול גליל מזרחי וראש המועצה האזורית מבואות החרמון - ויהודה דואה, ראש מועצת קצרין, פנו השבוע במכתב לשר הביטחון ולמפקד פיקוד הצפון והתריעו בדאגה רבה נוכח התופעה. הם הפצירו בצבא "לסגור הרמטית את גדר המערכת בגבול הצפוני".
דואה אמר עוד: "העלייה המדאיגה במקרי הכלבת במרחב הגליל המזרחי מחייבת טיפול מיידי ושיתוף פעולה מיידי של גורמי הביטחון. הפריצות בגדר הגבול הצפוני הן סכנה ממשית לחיי התושבים ובעלי החיים במרחב ואנחנו נמשיך ונפעל בכל האמצעים הקיימים למגר את התופעה ולשמור על בריאות הציבור".
מדובר צה"ל נמסר בתגובה: "הגדר תוקנה בהתאם לצורך. המכתב לא התקבל בצה"ל. לכשיתקבל ייענה במישרין".