הממשלה אישרה היום (א') פה אחד את ההחלטה לסגירת בזן במפרץ חיפה. אך מי שחשב בממשלה שהארגונים הירוקים וגם הרשויות שבאזור ימהרו לברך על ההחלטה - טעה ובגדול. הארגונים הירוקים מוחים על היעדר לו"ז לפינוי והיעדר תקציב. גורם באחד ממשרדי הממשלה המעורבים בהחלטה הסביר כי צריך להשאיר מרחב תמרון למשא ומתן.
בישיבת הממשלה שנערכה היום אישרו השרים את הפסקת הפעילות הפטרוכימית והקמת פרויקטי תשתית רחבי היקף במפרץ חיפה. בהודעה מטעם הממשלה נכתב: "החלטת הממשלה ביוזמת שר החוץ וראש הממשלה החליפי יאיר לפיד גובשה על ידי משרד ראש הממשלה החליפי והמועצה הלאומית לכלכלה".
3 צפייה בגלריה
מפרץ חיפה
מפרץ חיפה
מפרץ חיפה
(צילום: עידו ארז)
על פי ההחלטה, פעילות התעשייה הפטרוכימית תופסק במפרץ חיפה תוך עשור. במקביל, תקודם תוכנית לפיתוח האזור על ידי פרויקטי תשתית, מגורים ותחבורה בהיקף של מיליארדי שקלים. הוחלט גם על צמצום פעילות התעשייה הפטרוכימית והכימית במפרץ חיפה, עד לכדי סגירת המפעלים בתוך עשור, במסגרת מו"מ עם החברות. התכנית תאפשר בניה של 70,000-100,000 יחידות דיור חדשות בלב מטרופולין חיפה.
עוד בהחלטה, צמצום או פינוי חוות המכלים בקריית חיים ופינוי התעשייה הכימית במתחם הדשנים, שיקום קרקעות מזוהמות לצורך מגורים, השקעת משאבים אדירים בשטחים ירוקים, בחופים ובנחלים, ושיקום נחל סעדיה. התוכנית כוללת גם פיתוח פארק מטרופוליני לאורך עשרת הק"מ של נחל הקישון, ממעגנות שביט ועד האגמים של נשר, מקום שיהיה גדול יותר מפארק הירקון.
3 צפייה בגלריה
נחל הקישון, סמוך ליציאה לים
נחל הקישון, סמוך ליציאה לים
נחל הקישון, סמוך ליציאה לים
(צילום: ג'ורג' גינסברג)
אלא שבארגונים הירוקים הלינו על היעדר לו"ז קשיח לפינוי המפעלים הפטרוכימיים ממפרץ חיפה והיעדר תקציב למימון הפרויקט הרחב.
ראש העיר חיפה, עינת קליש רותם, הביעה תסכול מההחלטה: "אני מתנגדת להפיכת מפרץ חיפה ממרכז ייצור למרכז אחסון של פטרוכימיה וחומרים מסוכנים. ממשלת ישראל עומדת לקבוע את גורל חיפה כעיר מזוהמת ומסוכנת לעוד עשורים רבים - תהליך שימשיך להרוס את העיר ואת כל המטרופולין עד למותם הסופי".
קליש-רותם מתכוונת לסעיף ייבוא תזקיקי נפט וגפ"מ (גז פחמימני מעובה). כיום פועל במפרץ חיפה מסוף דלקים ישן, וחוות המפעלים התפעולית הצמודה אליו מהווה מפגע וסכנה בטיחותית. בימים אלה מקדמים הקמה של מסוף דלקים מודרני סמוך לנמל מפרץ חיפה. לפי הצעת המחליטים יקדמו את אישור התוכנית הסטטוטורית של המסוף החדש. בנוסף, יוקם מתקן ביניים לטובת אחסון תזקיקים.
והיו כאלה שתקפו ישירות את השרה להגנת הסביבה. מנכ"ל מגמה ירוקה, אלעד הוכמן, אמר: "כישלון חמור של השרה זנדברג ואכזבה ענקית לכל מטרופולין חיפה, שהופך קורבן לספין תקשורתי של לפיד, אלהרר ומפלגת יש עתיד. התחושה היא של בגידה מצד מי שהיו שותפינו לדרך וניצחון מהדהד של האחים עופר. בניגוד לנרטיב המשווק, לא מדובר ברגע היסטורי. בניגוד לכל הגיון ולהמלצת המנ"כלים, אין תאריך סגירה סופי לבזן ולהפסקת הזיקוק. במקום לסגור תעשייה פטרוכימית בונים תשתיות חדשות לאחסון דלקים פטרוכימיים בתקציבי עתק. זה טירוף מוחלט. מה שזמני יהפוך לקבוע".
הוכמן הוסיף: "סגירת התעשייה הפטרוכימית בחיפה עד 2027 זו ההחלטה החשובה ביותר למען ההתמודדות עם משבר האקלים והפסקת השימוש בדלקים מזהמים. זה היה הרגע שהשרה זנדברג הייתה אמורה לאיים להפיל את הממשלה בשביל למנוע עוד חולי באזור. אבל כנראה שרק על תוספת פנסיות מיותרות זה אפשרי. אנו נילחם לתקצוב ולתאריכי יעד".
3 צפייה בגלריה
מתחם בתי הזיקוק
מתחם בתי הזיקוק
מתחם בתי הזיקוק
(צילום: עידו ארז)
גורמים שהיו מעורבים בהחלטה אמרו כי "הפינוי יהיה תוך עשור. בסופו של דבר, ממשלה לא יכולה לסגור חברה פרטית. אנחנו לא רוסיה. צריך שיהיה מרחב תמרון מסוים בין בזן והמדינה. דרך המלך היא להגיע לפינוי תוך עשור. אנחנו נקיים משא ומתן על בסיס דוח ועדת המנכ"לים. צריך להיות חכמים ולא רק צודקים".
לצורך מימוש ההחלטה, תוקם מנהלת ייעודית לנושא, שתעסוק בהסרת חסמים, תכלול שיתופי פעולה בינמשרדיים ושיתוף השלטון המקומי והחברה האזרחית בקידום מימוש הפרויקטים ותפקח ותדווח לממשלה על העמידה בלוחות הזמנים לביצוע ההחלטה.
השרה להגנת הסביבה, תמר זנדברג, אמרה לאחר אישור ההחלטה: "החלטת הממשלה היא נדבך חשוב בהליך שסופו סגירת התעשייה הפטרוכימית במפרץ חיפה, הבראת המפרץ וסביבתו, ושיפור איכות החיים והסביבה באזור כולו. חשיבותה של ההחלטה בכך שכלל הממשלה מחויבת אליה, ובכך שהיא מספקת אופק אמיתי לתושבי חיפה והמפרץ כולו, ומשרטטת היטב את הכיוון ואת דרכי הפעולה המרכזיות על מנת להגיע אליו. העולם צועד בכיוון אחד בעידן של משבר אקלים דוחק - הפסקת השימוש בדלקים פוסיליים ומעבר לכלכלה מאופסת פחמן. אני מאמינה שההחלטות העתידיות שיתקבלו, ישקפו בדיוק את המציאות הזאת. יש עוד עבודה לפנינו, ונמשיך לפעול לקידום מהיר, יעיל, ולא פחות חשוב - צודק, של פינוי מפרץ חיפה מתעשיות מזהמות".
שרת האנרגיה, קארין אלהרר, הוסיפה: "מיום כניסתי לתפקיד הבהרתי שאנו במשרד האנרגיה נתמוך בהפסקת הפעילות הפטרוכימית, אבל נעשה זאת תוך שמירה על היכולת לספק את צרכי האנרגיה של תושבי מדינת ישראל. החלטת הממשלה הזו מביאה שינוי עצום למשק האנרגיה הישראלי. זהו יום גדול לתושבי מפרץ חיפה ולמשק האנרגיה. ההחלטה שגיבשנו תבטיח את הפסקת הפעילות הפטרוכימית במפרץ חיפה תוך שמירה על הביטחון והרציפות התפקודית של משק האנרגיה ומדינת ישראל. לאחר שנים של הבטחות שניתנו לאזרחים, היום אנו עושים צעד גדול בדרך להפיכת מפרץ חיפה למשגשג כלכלית, תעסוקתית ובטוח בריאותית".
מבזן נמסר בתגובה: "קבוצת בזן לומדת את ההחלטה. דבר אחד ברור: גם בממשלה מבינים שפופוליזם וסיסמאות אינם תחליף למדיניות אחראית ומקצועית בניהול משק האנרגיה הלאומי. לא היינו זקוקים למשבר האנרגיה העולמי שמתחולל בשנתיים האחרונות והגיע לשיאו בימים אלה של מלחמה באוקראינה, כדי להבין את חשיבות היכולת לנהל משק אנרגיה עצמאי עבור חוסנה הלאומי של מדינת ישראל".
עוד נמסר כי "בזן מתכוונת, כפי שהצהירה, לבוא אל המשא ומתן מול הממשלה בידיים נקיות ובנפש חפצה והיא מקווה שהשיח יתנהל על בסיס עובדות ולא כותרות. בזן מתכוונת לעמוד על זכויותיה ועל זכויות כלל מחזיקי העניין - אלפי העובדים המתפרנסים מבזן, ציבור בעלי המניות, בעלי החוב, הספקים ומאות מפעלים שפעילות בזן קריטית לעתידם. בזן הציגה בתוכנית האסטרטגית שלה מודל היברידי למשק האנרגיה בישראל, תוכנית התואמת את החלטת הממשלה".