שינויי האקלים גרמו לנזקים משמעותיים ביוון, עם עליית הטמפרטורות וירידה בכמות המשקעים. הדבר הוביל בין היתר למשבר מים חסר תקדים באתונה.
ואחד הפתרונות מגיע מהעבר הרחוק מאוד. גורמים רשמיים ביוון מנצלים את כספי המימון מטעם האיחוד האירופי על מנת לסייע בשיקום הגישה לאמת המים אדריאנוס, ערוץ תת-קרקעי באורך 24 ק"מ (הארוך מסוגו באירופה) שקרוי על שם הקיסר הרומי שמימן את בנייתה במחצית הראשונה של המאה ה-2 לספירה.
אמת המים הזו, שזוכה לשבחים מצד מומחים כ"פלא הנדסי", נבנתה עוד בימים שיוון הייתה חלק מהאימפריה הרומית. אמת המים הובילה מים לאתונה גם אחרי נפילת האימפריה הרומית, למעט הפסקה בתקופת הכיבוש העות'מאני, שבה ניזוק חלק גדול ממנה. תושבי אתמונה החלו לעשות בו שימוש חוזר בסוף המאה ה-19, אלא שעם הקמת שני סכרים בסביבת של בירת יוון, שנועדו לספק את הביקוש הגובר למים, נזנחה אמת המים.
בשנה שעברה, חברת אספקת המים והביוב של אתונה (Eydap) הזהירה שוב ושוב את תושבי אתונה שעליהם לחסוך במי השתייה, מכיוון שהמאגרים הולכים ומתרוקנים. קתרינה אפוסטולופולו מחברת Eydap, שמנהלת את פרויקט תיקון המשאבה בחלנדרי (Chalandri) - האזור המוניציפלי הגדול ביותר בפרברים הצפוניים של אתונה, שמרוחק כ-10 ק"מ ממרכז עיר הבירה - הבהירה שהמים לא ראויים לשתייה. היא אמרה שהם ישמשו לניקיון, כביסה או להשקיית פארקים וגנים, מה שיחסוך במי השתייה עבור אלה שיחוברו למערכת אספקת המים.
עם זאת, גם היא תלתה את תקוותה באמת המים, שמתחילה למרגלות הר פרנית'ה (Parnitha) וניזונה מאקוויפר - מאגר מים תת-קרקעי המורכב משכבות סלע נקבוביות המאפשרות מעבר מים ואגירתם על גבי שכבות סלע אטומות. שיפוע מתון מההר עוזר למים לזרום באופן טבעי אל מרכז העיר.
עומק באר האבן של חלנדרי נאמד ביותר מ-20 מטרים, ומדובר בחלק מרשת של 300 בארות עתיקות. ג'ורג' סאחיניס, מנהל מחלקת האסטרטגיה והחדשנות של חברת Eydap, כינה את אמת המים "פלא ארכיאולוגי והנדסי - אחת מאמות המים העתיקות והחשובות ביותר באירופה".
במהלך הכיבוש הנאצי (1944-1941) ומלחמת האזרחים היוונית (1949-1946) שבאה לאחר מכן, שימשה אחת מבארות חלנדרי - שהיא יבשה כעת - כמקלט. לדברי כריסטוס ג'ובאנופולוס, מנהל הפרויקט Cultural HIDRANT, יוזמה שמחזירה לחיים חלק מאמת המים של אדריאנוס, המיזם נועד לפתח ולהרחיב את שטחם של שטחים ירוקים, תוך שיפור המיקרו אקלים באמצעות מיחזור מים, בדגש על החשיבות הארכיאולוגית והתרבותית.
5 צפייה בגלריה


כמה מבארותיה העתיקות של אמת המים של אדריאנוס במתחם הספורט האולימפי באתונה
(צילום: AFP)
אמנם תחייתה של אמת המים אינה מציעה פתרון מלא לבצורת, אך היא מהווה צעד חיובי לקראת שימוש בר-קיימא במים. כעת, הפרבר הצפוני של אתונה יהיה הראשון מבין שמונה אזורים מוניציפליים בקרבתה של בירת יוון, ליהנות משימוש חוזר במי אמת המים, שמגיעה בסופו של דבר עד למרגלות גבעת הליקאביטוס (Lycabettus), שמתנשאת לגובה של 277 מטר מעל פני הים במרכזה של אתונה.
נותרו רק חלקים בודדים מבניית המאגר המקורי. המבנה הקיים עם עמודי אבן וקשתות הוא ברובו שחזור מהמאה ה-19. "נותרו כמה חלקים שנבנו על ידי הרומאים, שנועדו למניעת נפילה של סלעים לתוך אמת המים", אמר סאחיניס ל-AFP. "בזכות אמת המים הזו, התוכניות ליצירת שטח ירוק נוסף סביב המאגר המקורי יכולות לצאת אל הפועל", הוסיף סאחיניס.
מובילי הפרויקט מקווים לשמש דוגמה בתחום החדשנות העירונית, מה שעשוי לשמש ערים אחרות באירופה. שרידי אמות מים רומיות נמצאים במקומות שונים בעולם - בין היתר באיטליה, ספרד, צרפת ובישראל. אמות מים נבנו במקומות רבים בארץ על מנת להוביל מים לצורכי חקלאות ושתייה. בין מפעלי המים הידועים ניתן למנות את אמות המים באזור קיסריה אשר נוצרו בתקופת הורדוס וכן אלו שבאזור הגליל המערבי.