חתול ביצות בסביבתו הטבעית הוא חיית בר ביישנית וחמקמקה - אבל לאחרונה זכה לירון שפירא, רכז שמירת טבע בצפון הארץ של החברה להגנת הטבע, לתעד חתולת ביצות בצפון הארץ. שפירא תיעד את חתולת הביצות, בשעת חשיכה, כשהיא "מתמזגת" עם הסלע באמצע הנחל וממתינה בדממה לטרף מזדמן. צפו בתיעוד הנדיר:
(צילום: לירון שפירא, החברה להגנת הטבע)
"היה קר בעמק וכפור החל להצטבר על העשב והאדמה. הייתי בפעילות ניטור יונקים, שנעשה כל מספר חודשים לצורך מעקב, ופתאום ראיתי אותה על הסלע", סיפר שפירא. "תצפית כזו היא מיוחדת, הן במשך הזמן והן בייחוד שהיה בה. עבורי, השהייה הבלתי אמצעית עם בעלי החיים והטבע היא תמיד מרגשת. הקירבה לבעל חיים כגון חתול הביצות היא תמיד חוויה, וכל פעם מחדש אני נפעם ממנה".
בחברה להגנת הטבע מוסיפים כי בישראל חיים שלושה חתולי בר - חתול בר, חתול ביצות וקרקל. חתולי הביצות הוא הבינוני בגודלו - הנקבה שוקלת כשמונה ק"ג והזכר כבד ממנה ושוקל 14-13 ק"ג. התפוצה שלהם היא ממזרח אסיה ועד הנילוס וישראל היא על גבול התפוצה המערבי ביותר של המין הזה. בית הגידול שלו סמוך למקורות מים כגון בריכות דגים, נחלים גדולים ואזורי ביצות, וגופו מותאם לחיים בסביבה הלחה - פרווה קצרה, כפות רגליים קטנות יחסית עם כריות בולטות שמאפשרות לו לנוע מבלי להחליק בבוץ ועל משטחים חלקים. הזנב של חתול הביצות יחסית קצר ויש לו צבעי הסוואה.
"חתול הביצות ניזון ממגוון טרף רחב: דגים, דו חיים, זוחלים, עופות ומכרסמים. חתולי הביצות פעיל ביום ובלילה, כרוב החתולים הוא חי לבדו. לזכרים ולנקבות יש טריטוריה שבה הם חיים, וחתול הביצות הוא מרכיב חשוב מאוד באקולוגיה של בתי הגידול הלחים שהולכים ומתמעטים. חתולי הביצות בישראל מאויימים בעיקר מצמצום בבתי הגידול שלהם, דריסות של כלי רכב ודיכוי על ידי טורפים כגון תנים", מוסיף שפירא.
בארץ חתול הביצות הוא מין בסיכון, כיוון שבתי הגדול הטבעיים שלו נעלמים - הביצות יובשו ובריכות הדגים שהם הסתמכו עליהם עד היום הופכים למתקני תשתיות וכדומה. עם זאת, ישנם תיעודים של חתולי ביצות מעמק החולה בצפון, לאורך הירדן, נחלי החוף ועד אזור זיקים, דרומית לאשקלון.
אחת הסיבות שהחברה להגנת הטבע משקיעה מאמצים רבים בשימור ושיקום נחלים ובתי גידול לחים היא המגוון הביולוגי העצום שמתקיים שם, וחתול הביצות בתוכו. "אני מקווה שהתיעוד הזה יקדם את שמירת הטבע בישראל, כיוון שזהו חתול ביישן ופעיל לרוב בלילה, לכן קשה לצפות בו. הקירבה לבעלי החיים הללו בסביבתם הטבעית, והיכולת לצלם אותם בזמן הקצרצר שבו הם נחשפו ריגשה אותי ביותר. זהו טבע במיטבו", סיכם שפירא.