צבאים בשמורת טבע בעיראק מתים מרעב בזה אחר זה, דבר שהופך אותם לקורבנות האחרונים של שינויי האקלים, במדינה שמתמודדת עם אקלים חם וסופות אבק, אחרי שנים של מלחמה.
תוך קצת יותר מחודש, אוכלוסיית הצבאים ממין צבי רים, הקרוי גם צבי דק קרניים או צבי חול אפריקני, בשמורת סאווה (Sawa reserve) בדרום עיראק צנחה מ-148 ל-87. חוסר מימון יחד עם מחסור בגשם מנעו מהם מזון, שכן הבצורת במדינה מייבשת אגמים ומובילה לירידה ביבול. נשיא עיראק, ברהם סאלח, אף הזהיר כי ההתמודדות עם שינויי האקלים "חייבת להפוך לעדיפות לאומית של עיראק, כיוון שהיא מהווה איום קיומי על עתיד הדורות הבאים".
את החיות האלגנטיות, שתוארו לראשונה בשנת 1842, ניתן לזהות על ידי זוג קרניים ארוכות וספיראליות דקות (יותר מכל מיני הצבאים). זהו מין אנטילופה בינונית, החי בעיקר בצפון ומרכז מדבר סהרה (מחוץ לשמורות בעיראק, צבי רים נמצא בעיקר במדבריות לוב, מצרים ואלג'יריה) ומצוי בסכנת הכחדה, שכן נותרו ממנו על פי ההערכות פחות מ-2,500 פרטים. על אף העובדה שמדובר בבעל חיים שחי בסביבות צחיחות למדי, ההתחממות הגלובלית היא כבר צעד אחד יותר מדי גם עבורו.
טורקי אל-ג'יאשי, מנהל שמורת סאווה, אמר: "אין להם אספקה של מזון כי לא קיבלנו את הכספים, שמגיעים מהממשלה". דבריו של מנהל השמורה מציגים מציאות עגומה, שבה כל נושא הכספים בעיראק נתון בבעיה, לאחר עשרות שנים של מלחמה במדינה שהיא גם כך מוכת עוני וזקוקה לשדרוג תשתיות חקלאיות ואחרות. עיראק מתמודדת בנוסף לכל עם שחיתות, משבר פיננסי ומבוי סתום פוליטי. "האקלים השפיע מאוד גם על הצבאים, משום שחסר להם מספוא באזור המדברי", הוסיף אל ג'יאשי.
בשלוש שמורות עיראקיות נוספות (אל מדאין שליד בגדד, דיאלה וכירכוכ), שנמצאות בחלקה הצפוני של המדינה, ירד מספר הצבאים דקי הקרן ב-25% בשלוש השנים האחרונות ל-224 פרטים בלבד, גם כן בשל חוסר מימון. בשמורת סאווה, שהוקמה בשנת 2007 ליד העיר הדרומית סמאווה, החיות ממש מתנשפות מתחת לשמש הקופחת. לכן, אל ג'יאשי מוסיף תוספי תזונה לשוקת המים, כדי לחפות עד כמה שרק ניתן על ההשלכות ההרסניות שנוצרו כתוצאה מהמחסור במימון והאקלים הקשה, שהפכו את האדמה לעקרה ואת השיחים ליבשים. בזמן שחלק מהצבאים, כולל הצעירים שבהם (אותם ניתן לזהות בכך שהם מחוסרי קרניים), אוכלים מהחציר שפוזר על האדמה המישורית, אחרים בחרו לתפוס מחסה מתחת לגגות המתכת, שם לגמו מהשוקת.
משבר האקלים מכה בעוצמה בעיראק השנה. עוד לפני הקיץ, הטמפרטורות כבר נסקו והגיעו ל-50 מעלות צלזיוס בחלקים של המדינה. השפעות הבצורת באו לידי ביטוי גם בכך שמפלס הנהרות ירד משמעותית, כשהנשיא סאלח הזהיר כי המדבר משפיע על 39% משטחי עיראק. "מחסור במים משפיע לרעה על כל האזורים שלנו הדבר יוביל להפחתת הפוריות של האדמות החקלאיות שלנו בגלל ההמלחה", אמר הנשיא, ששלח 100 מיליון דינר (מעל 68 אלף דולר), במאמץ לעזור להציל את הצבאים שנפגעו בשמורת סאווה.
מנהל השמורה הוסיף כי מתנת הנשיא, אם תנוצל בחוכמה, תסייע בהבטחת מזון לצבאים למספר שנים קדימה, שכן הממשל מתכוון להתחיל בגידול מספוא בשמורה. ההתפתחויות הללו מתרחשות ימים ספורים לאחר דיווחים על כך שישנה סכנה ממשית על כך שהשמורה עלולה להיסגר אם לא יהיה בה די מזון עבור הצבאים שחיים בה ונתונים כאמור בסכנת הכחדה. כבר עכשיו נודע כי הכסף שהוזרם הגיע מאוחר מדי עבור חלקם. חמישה נוספים מתו זה עתה, כשהפגרים שלהם הונחו יחד על האדמה היבשה.