האם חידה בת יותר מ-100 שנה באה על פתרונה? חמישה סמלים עתיקים בדמות אריה, עיט, שור, עץ תאנה ומחרשה, שהתגלו במקדש שבעיר העתיקה דור שרוכין (Dūr-Šarrukīn) - ח'ורסבאד (Khorsabad) של ימינו בעיראק - שנשלטה על ידי סרגון השני מלך אשור (704-721 לפנה"ס), פורשו על ידי האשורולוג ד"ר מרטין וורת'ינגטון מטריניטי קולג' (אוניברסיטת דבלין).
חמשת הסמלים העתיקים, התגלו והובאו לתודעה הודות לחוקרים צרפתיים בסוף המאה ה-19, אך מאז ועד היום הוצעו רעיונות רבים לגבי משמעותם, מה שגרם לבלבול רב בקרב המומחים. בין היתר, השוו הסמלים להירוגליפים מצריים, פורשו כסמלי עוצמה אימפריאלית ונקשרו כמייצגים של סרגון השני.
במחקר חדש ד"ר מרטין וורת'ינגטון מבית הספר לשפות, ספרות ותרבות של טריניטי קולג' הציע פתרון חדש, שפורסם בכתב העת Bulletin of the American Schools of Oriental Research. הוא טוען שהמילים האשוריות לחמשת הסמלים, מכילות (ברצף הנכון) את הצלילים המבטאים את התבנית האשורית של השם "סרגון" (šargīnu), אם כי לדבריו של האשורולוג הבריטי גם בחיבור של שלושה מתוך חמשת הסמלים (אריה, עץ תאנה ומחרשה) מתקבל שמו של מי שנחשב לאחד מגדולי מלכי אשור ואחד מהמצביאים הגדולים בתקופה העתיקה.
"למידת שפות ותרבויות עתיקות מלאה בחידות שונות ומגוונות, אבל לא קורה לעתים קרובות שבמזרח הקרוב מתמודדים עם פירוש של סמלי מסתורין על קיר מקדש", אומר ד"ר וורת'ינגטון. לדבריו, ניתן לפרש את כל אחד מחמשת הסמלים גם כקבוצת כוכבים, שעוברות ברובן בירושה ממסופוטמיה, דרך היוונים ועד היום, כך שרבות מהן זהות. "המטרה וההשפעה של חמשת הסמלים, היו להציב את שמו של המלך סרגון השני בשמיים, לנצח נצחים - ולהפוך את שמו לאלמותי", הסביר ד"ר וורת'ינגטון.
מסופוטמיה העתיקה הייתה ביתם של בבלים, אשורים, שומרים ואחרים - אזור שנחקר לעומק בהתבסס על כתבי יתדות, ששרדו בשפע. הכתיבה הומצאה שם כנראה בסביבות 3,400 לפנה"ס, כך שחרף העובדה שמלומדיו של המלך סרגון השני לא היו מודעים לכך, הרי שבהמצאת סמלים כתובים חדשים הם הדהדו את ההיסטוריה המסופוטמית.
"העובדה שהתיאוריה שלי עובדת הן עבור המשמעות של רצף חמשת הסמלים ורצף שלושת הסמלים, כמו גם בקשר שבין הסמלים השונים לקבוצות כוכבים, מרמזת על כך שלא מדובר ביד המקרה", אומר ד"ר וורת'ינגטון, שמתמחה בשפות ובציוויליזציות של מסופוטמיה העתיקה, כולל אלו של הבבלים, האשורים והשומרים. "אזור זה של העולם, הכולל את עיראק של ימינו וחלקים מאיראן, טורקיה וסוריה, מכונה לעתים קרובות 'ערש הציוויליזציה' (יחד עם אזור הלבנט). זה המקום שבו נולדו ערים ואימפריות, כך שהסיפור שלו הוא חלק עצום בפאזל ההיסטוריה האנושית".
"לנסות ולפתור חידות עתיקות יומין, על אחת כמה וכמה להצליח בכך, זה דבר מהנה במיוחד", אומר ד"ר וורת'ינגטון, "אבל למחקרי מסופוטמיה בכלל יש מטרה גדולה יותר בהבנת המורכבות והגיוון של חלק עצום מהחברות האנושיות ומהישגיהן התרבותיים".