ב-13 בנובמבר 2023, בקרב עיקש שהתחולל בצפון רצועת עזה, נפל רס"ר (במיל') רז אבולעפיה - לוחם בגדוד 6863 של חטיבת הנגב (12). אבולעפיה ז"ל, שהתגורר ברשפון, היה בן 27 בנופלו. מכריו העידו על רז כאדם מדהים, אהוב, חיובי וטהור. זה שתמיד חייך לא משנה כמה היה קשה, חיוך מדבק שהאיר בקלות כל חדר. הכאב העצום הותיר חלל בלב משפחתו וחבריו, כשבאופן מצמרר, רז שהיה מוזיקאי וניגן בגיטרה בס, נפל בשדה הקרב יום לאחר יום הולדתו (נולד ונקבר באותו תאריך עברי). הוא הותיר אחריו הורים (יהושוע ומירי) ואחות (רומי), אך גם את בת זוגו סיגל וורז'ב, שמצאה דרך ייחודית להנציח את אהובה.
במסגרת לימודי ביוטכנולוגיה, עובדת סיגל בבנק הפאג'ים הישראלי של האוניברסיטה העברית בירושלים והמרכז הרפואי האוניברסיטאי הדסה, תחת הנחייתם של פרופ' רונן חזן והדוקטורנטית אורטל ירושלמי מהפקולטה לרפואת שיניים. בנק הפאג'ים פועל במטרה למצוא פתרון טיפולי כנגד חיידקים עמידים לאנטיביוטיקה תוך שימוש מושכל בפאג'ים - וירוסים היודעים להרוג חיידקים בצורה יעילה ומדויקת מבלי לפגוע במטופל.
עד כה הבנק בודד ואפיין מאות פאג'ים חדשים. בשנה האחרונה, החליטו אנשי המעבדה כי פאג'ים חדשים שיתגלו במעבדה ייקראו על שמם של חללי צה"ל, גיבורי ישראל, אשר נפלו בשדה הקרב. סיגל, שבודדה מספר פאג'ים, החליטה לקרוא לאחד מהם KpRaz1 על שם בן זוגה שנפל. לכן, אם תהיה התאמה לחיידק של חולה, הפאג' על שמו של רז אף יציל חיים.
"ביום שבו הגעתי למעבדה להתחיל את פרויקט הגמר, אורטל ירושלמי המנחה שלי אמרה לי ולשירה מיוחס-היילברון השותפה שלי לפרויקט, שאם נגלה פאג' חדש נוכל לקרוא לו בשם שנבחר. ברגע ששמענו את זה, הסתכלנו אחת על השנייה בחיוך ופה אחד החלטנו לקרוא לו על שמו של רז. את שירה הכרתי בתואר בביוטכנולוגיה, בעלה נפתלי, שירת עם רז מהסדיר ועד המילואים. כשנפתלי יצא לסבב מילואים עוד לפני המלחמה הוא ושירה חשבו להכיר לי את רז, ומאז אני ורז הפכנו לזוג. יש משהו מיוחד בזה שאני ושירה זוכות להנציח את רז ביחד בדרך כל כך מיוחדת", אמרה וורז'ב.
"רז היה מוזיקאי וזה היה כל עולמו, כמו שעולמי הוא המדע והרפואה", היא הוסיפה. "זה מעניין לחשוב כמה שהיינו מנוגדים, אך עם זאת גם משלימים. כשסיפרתי להורים של רז על הפאג' שקרוי על שמו, הם התרגשו ושמחו לשמוע שהוא מונצח גם במדע, ושהפאג' שקרוי על שמו ישמש בעתיד כמרפא מציל חיים, ממש כמו שרז עשה בחייו".
במהלך העבודה במעבדה, סיגל לא הפסיקה לחשוב על חשיבות המחקר שהיא עוסקת בו, ועל כמה תשוקה יש בה לתחום המדע והרפואה. "הרגע שבו ניתנה לי האפשרות להנציח את זכרו את רז באמצעות תחום המחקר שקרוב לליבי, היה רגע מרגש ומיוחד עבורי. מאז הרגשתי שאני לא רק חוקרת, אלא גם פועלת מתוך תחושת שליחות. הייתה לי הזכות לעבוד עם אורטל והצוות המדהים במעבדה, שהעניקו לי תמיכה ולימדו אותי המון בדרך. אני מודה על הזכות להנציח את רז בדרך הזו. מעבר להיותו מוזיקאי, רז היה אדם מלא באהבה ובחמלה, עם רצון עז לעזור ולעשות טוב. מבחינתי, זו סגירת מעגל", אמרה וורז'ב.
"רז נלחם כדי להציל חיים, כך שכעת דרכו ממשיכה - גם לאחר שנפל בקרב. אני בטוחה שרז גאה בי על העבודה שעשיתי והדרך שעברתי מאז האובדן. המשכתי בחיי, תוך שהוא מלווה אותי בכל רגע. אין לי ספק שהוא היה מתרגש ביחד איתי מההישגים שהגעתי אליהם", הוסיפה וורז'ב, שמלווה על ידי עמותת "הותיר אחריו חבר.ה", המעניקה מעטפת טיפולית מותאמת אישית לבנות ובני הזוג של חללי צה"ל.