כרוון מצוי, עוף לילה מרהיב ובלתי שגרתי, אותר לפני כמה ימים באחד ממחסני הגינון של מכללת סמינר הקיבוצים בתל אביב. פרופ' אדיב גל, שהוזעק על ידי אחד מעובדי המכללה, פעל בזהירות הנדרשת כדי לחלצו ולשחררו בסביבתו הטבעית. לאחר זמן קצר, שהכרוון פרש כנפים ועף לשלום.

תהליך העיור שהולך ומתרחב וצמצום השטחים הפתוחים, הובילו על פי ההערכות כרוון מצוי (Burhinus oedicnemus) - עוף ייחודי ממשפחת הכרווניים (Burhinidae), הפעיל בעיקר בלילה - להיכנס לשטח הקמפוס של מכללת סמינר הקיבוצים, ולחפש מחסה.
למרות שהוא שייך לסדרת החופמאים (Charadriiformes), שרוב מיניה חיים בסביבה מימית, הכרוון המצוי מעדיף בתי גידול פתוחים ויבשים, כמו אזורי חולות, ערבות, שדות פתוחים וכן מחשופי כורכר. הכרוון הוא דוגמה מצוינת לעוף שהתאקלם לחיים ליליים, כשהוא מנצל את היתרונות של פעילות בשעות שבהן טורפים פוטנציאליים פחות פעילים, ונהנה ממקורות מזון זמינים בחושך, כמו למשל חרקים, תולעים, זוחלים קטנים ומכרסמים. כמו כן, הוא רגיש במיוחד לשינויים בסביבת המחייה שלו.
2 צפייה בגלריה
פרופ' אדיב גל והכרוון המצוי שחולץ ממחסן הגינון של מכללת סמינר הקיבוצים
פרופ' אדיב גל והכרוון המצוי שחולץ ממחסן הגינון של מכללת סמינר הקיבוצים
פרופ' אדיב גל והכרוון המצוי שחולץ ממחסן הגינון של מכללת סמינר הקיבוצים
(צילום: באדיבות מכללת סמינר הקיבוצים)
בכל בוקר נפתח מחסן הגינון במכללת סמינר הקיבוצים כחלק משגרת העבודה. אך לפני כמה ימים הופתע אחד העובדים לגלות בתוך המחסן ציפור לא מוכרת, קפואה במקומה.
העובד שהבין כי מדובר במפגש חריג, מיהר להזעיק את פרופ' אדיב גל - דיקן הפקולטה למדעים בסמינר הקיבוצים - שחקר בעבר בזים אדומים ומוכר כמומחה בתחום העופות. פרופ' גל הגיע במהירות לזירה וזיהה את בעל הכנף ככרוון מצוי, שנחשב נדיר יחסית באזורים עירוניים.
מדובר בעוף בגודל בינוני (אורכו כ-46-38 ס"מ), בעל עיניים צהובות בולטות, מקור צהוב־שחור ורגליים גבוהות בצבע צהוב. צבע כנפיו חום-חולי עם פסים עדינים, ומראהו הייחודי מאפשר לו להיטמע בקלות בין קוצים וקרקע יבשה. היותו של הכרוון המצוי פעיל בעיקר בלילה, גורמת לו לנטות לקפוא במקומו בשעות היום ולהימנע מתנועה.
2 צפייה בגלריה
כרוון מצוי
כרוון מצוי
כרוון מצוי
(צילום: Lerner Vadim/Shutterstock)
"אין זה מפתיע שבעקבות צמצום השטחים הפתוחים והתרחבות העיר, הכרוון חיפש לעצמו מקום מסתור חדש. מדובר בעוף שמתקשה להסתגל לסביבה רועשת ותנועתית, והוא ככל הנראה נכנס לתוך שטח הקמפוס כדי לחפש מסתור", אומר פרופ' גל.
כשניגש לעבר הכרוון, עשה זאת פרופ' גל באיטיות ובזהירות הנדרשת. הוא עשה זאת תוך שימוש בטכניקת "אחיזת מטבע" - אחיזה עדינה ומבוקרת המיועדת לציפורים - ובדק כי הכרוון איננו פצוע. לאחר מכן, הועבר הכרוון בזהירות לאזור פתוח בקמפוס ושוחרר בין הצמחייה.
גם שם המשיך לעמוד דומם זמן ממושך, עד שלבסוף פרש כנפיים ועף להתחבא באחת מפינות הקמפוס המרוחקות, רק לאחר שהרגיש בטוח לעשות זאת. "המפגש הזה הוא תזכורת חיה לכך שהטבע סביבנו נפגע, ושחיות הבר מחפשות אחר מקלט במקומות לא צפויים", מסביר פרופ' גל. "אנחנו משתדלים לעשות את המעט שביכולתנו - לעצור, להתבונן, ולתת להם את המרחב הדרוש למחייה חופשית ובטוחה".