בשיתוף קנט – הקרן לביטוח נזקי טבע בחקלאות
חיי החקלאים הישראלים אינם פשוטים: הם עובדים בכל עונות השנה, גם בתנאי מזג אוויר קשים ומשתנים, נדרש מהם הרבה מאמץ פיזי ומנטלי בשגרה וטיפול בלתי פוסק במשק חי והגידולים. הנשים בישראל תמיד היו חלק בלתי נפרד מהחיים האלה; הן מנהלות משקים מגדלות יבולים, מפתחות שיטות חדשניות ומתמודדות עם כל אתגר הנקרא בדרכן.
השנה, עבודתן החיונית נמצאת באור הזרקורים בתחרות צילומי החקלאות "הגלריה החקלאית" שעורכת קנט – הקרן לביטוח נזקי טבע בחקלאות, שהגיעה בימים אלו לשלב הגמר.
תחרות הצילומים "הגלריה החקלאית" מתקיימת מזה 18 שנה. התחרות, שהחלה כאירוע סגור לחקלאים בלבד, נפתחה לציבור הרחב (לצלמים מקצועיים וחובבים כאחד) והפכה במרוצת השנים לתחרות צילומי החקלאות הישראלית והטבע המקומי המרכזית בישראל.
במהלך השנים נשלחו לתחרות עשרות אלפי תמונות מקוריות ויצירתיות של חקלאים וחקלאיות, שדות, גידולים, בעלי חיים, ציוד חקלאי ועוד. הגלריה הפכה למעין 'שגרירה' של החקלאות הישראלית, תמונות נבחרות מתוכה, הוצגו בתערוכות חקלאיות בינלאומיות ובשגרירויות ישראל ברחבי העולם.
נושא התחרות מתכתב עם הכרזת האו"ם כי שנת 2026 תהיה "שנת החקלאית הבינלאומית", החלטה שנועדה להדגיש ולהעצים את תפקידן המכריע של החקלאיות ברחבי העולם ואת תרומתן לביטחון תזונתי ומיגור העוני.
הנשים המצולמות מציגות את המגוון העשיר של נשים בחקלאות המקומית: מייננית צעירה שהקימה יקב ברמת הגולן, דרך אלופת ישראל באימון כלבי רעיית כבשים וגם חקלאית יזמת, שההחלה כטרקטוריסטית והיום מנהלת את המו"פ של המשק ועד מתנדבות מהארץ ומחו"ל שהגיעו לסייע בשדות ישראל.
ההצבעה לתמונות פתוחה לציבור הרחב באתר התחרות, עד לתאריך ה-20 במאי. לפניכם, 20 התמונות שעלו לגמר מבין מאות תמונות שנשלחו. ההכרזה על הזוכים תתקיים ב-28 במאי 2025.
תמונה 1: לחיים!
ליטל עובדיה ממושב שַׁעַל שבצפון רמת הגולן הקימה בשנת 2019 את "יקב תל", שבו היא גם הכורמת וגם הייננית. היקב מעביר את הטרואר של האזור תוך שילוב של חדשנות, איכות ושמירה על מסורת היין.
תמונה 2: ערבות הדדית
כחלק מהערבות ההדדית שאפיינה את הציבור הישראלי בשנה האחרונה, גם חברות קיבוץ אלפא עלו צפונה לסייע באיסוף הביצים במושב מרגליות שבגבול הלבנון.
תמונה 3: מובילה
עדי אתרוג ממושב צופר שבערבה, דור שני בחקלאות, מאמנת ומאלפת כלבי רעייה המשתלבים ברעיית עדרי כבשים ועיזים בכל הארץ. כאלופת ישראל ב-sheepdog tail, עדי ייצגה את מדינת ישראל בתחרויות בינלאומיות בתחום.
תמונה 4: צו השעה
התמונה צולמה במושב אוהד שבעוטף עזה, בתקופה שבה היישוב כולו היה מפונה בשל המצב הביטחוני. היא מתעדת רגע שבו מתנדבת אחת מתוך קבוצה מדהימה של אנשים שהגיעו מכל רחבי הארץ קטפה עגבניות בחממה נטושה — כדי להציל את תוצרת השדה ולתמוך בחקלאים שנאלצו לעזוב הכל. התמונה הזו מסמלת את החוזק של החברה הישראלית — הערבות ההדדית.
תמונה 5: על אם הדרך
שתי חקלאיות מגדלות את תוצרתן בחלקות סמוכות. מיכל צדוק (מימין), מגדלת את "כרם צדוק" שמפיק שמן זית ישראלי איכותי ונושא פרסים וטל פריאל מן (משמאל), מגדלת יער מאכל ב"מן גינת יער". המפגשים בשדה והשטחים הסמוכים מאפשרים להן מפגשי הפוגה והתייעצות בשטח.
תמונה 6: הבוצרות
דריה, כלבנית במקצועה ובת הזוג של דרור אנגלשטיין היינן ואיילת בן צבי, אשת הייטק במקצועה, מתנדבות בימי הבציר ועוזרות בקליטת הענבים.
תמונה 7: מפרי כפיה נטעה כרם
מיכל קאופמן, חקלאית ואשת חיל, כפי שמעיד כל מי שמכיר אותה, עובדת בכרם של משק קאופמן במושב אביגדור.
תמונה 8: מגדלים את הדור הבא
"האדמה היא של כולנו, כולנו חיים עליה - גברים ונשים וכולנו צריכים לטפח ולכבד אותה.
נסעתי לפגוש קבוצת בנות צעירות של השומר החדש, שעובדות בחקלאות ומגדלות בקר בפתחת ניצנה, נוטעות שורש באדמה גם במדבר השומם, כדי שיהיה רצף ישובי ולשמור על שדות החקלאיים".
תמונה 9: רק בישראל
אחד הדברים מחממי הלב בשנה האחרונה היה ההתנדבות של ישראלים וישראליות רבות שסייעו לחקלאים לצלוח את התקופה הקשה והמחסור בעובדים. התמונה צולמה במהלך התנדבות בתחילת המלחמה, כאשר התנדבנו לסייע לחקלאים בקטיף.
תמונה 10: הצמיחה והתירס
נעם, חקלאית יזמת, החליטה לסלול דרכה מ"למטה", כטרקטוריסטית. היום היא מנהלת את המו"פ של המשק.
תמונה 11: עם הקוקו והסרפן
כמה מרגש לראות את בני הנוער דור העתיד מתנדבים לעזור לחקלאות הישראלית. בשנה האחרונה בני הנוער סייעו לחקלאים לצלוח את התקופה הקשה והמחסור בעובדים. התמונה צולמה במהלך התנדבות לבציר ענבים בהרי ירושלים.
תמונה 12: עניין אישי
לאחר העבודה המאומצת ברפת, הפרות זוכות גם ליחס אישי ולמנה של ליטופים.
תמונה 13: בציר הענבים
המצלמה תפסה את ידיה של אחת החקלאיות בכרמי עבדת, שהרימה אשכולות ענבים בדרך למסחטה לייצור יין. בכרמי עבדת, מקום קסום בלב המדבר, הוכיחו כי ניתן לגדל ענבים ולייצר יין גם באחד המקומות המאתגרים בנגב.
תמונה 14: שקיעתה של הזריחה
למרות הקשיים והאתגרים עימם נאלצים החקלאים להתמודד, ישנם רגעים קסומים שרק העובדים בשדה יכולים לחוות. כזה הוא רגע הקילטור לפני זריעת החיטה בשדות הנגב.
תמונה 15: קטיף עגביות בירדנה
במושב ירדנה, בין שורות העגבניות הבשלות, תועדה חנה נחום בעיצומו של הקטיף בשדותיה.
תמונה 16: בשדות מגידו
שדות קיבוץ מגידו נחרשים בקווים ישרים ועמוקים, וטרקטוריסטית אחת מובילה את העבודה ביד בטוחה.
תמונה 17: הקאובויות בבקעת הירדן
בתחילת המלחמה הגיעה לישראל משלחת של בוקרים ובוקרות אמריקאים להתנדבות בחקלאות בישראל עקב גיוס המילואים הרחב והמחסור בכוח אדם. כאן אחת מהן עוזרת בקטיף פלפלים במושב חמרה בבקעת הירדן.
תמונה 18: קטיף לפת בשדות
השעה הייתה מעט לפני שש בשדות הפוריים שליד כרמי יוסף, שם נפרשה תמונה של התחלה חדשה: חקלאית אחת, חרוצה ומלאת חן, עסקה בקטיף לפת, מבלי לדעת שבעדשת המצלמה – היא נתפסה לרגע בלתי נשכח.
תמונה 19: אפרסמונים סבבה
בכל הגילאים. מכל המגזרים, אלפי ישראלים וישראליות הגיעו לסייע לחקלאים הישראלים. נראה כי החולצה של המתנדבת אומרת במילה אחת את הסיפוק הרב שהיה לה בהתנדבות בקטיף אפרסמונים במושב אביאל.
תמונה 20: יום המשפחה בחווה
לפעמים לא רק הצלם מהופנט מהמראות, אלא גם האובייקט המצולם מסתכל בסקרנות על הצלם. כן, גם אם האובייקט הוא פרה...
בשיתוף קנט – הקרן לביטוח נזקי טבע בחקלאות
פורסם לראשונה: 17:43, 12.05.25