מדי שנה מפרסם פקיד הדיג שימוע ציבורי על הסדר עונת הרבייה. פקיד הדיג בעצם קובע איזה דגים מותר לדוג, מתי ואיך במהלך עונת זו. להחלטות של פקיד הדיג יש השלכות משמעותיות על הדייגים וגם על המערכת האקולוגית הימית. במהלך עונת הרבייה נהוג להניח למיני דגים מסויימים, כדי למנוע מצב של פגיעה בהם בעונה הרגישה ביותר. אלא שלטויטת פקיד הדיג השנה צורפו המלצות ועדה מקצועית שהחליטה להקל על הדייגים. בפועל, מדובר במסמך כמעט זהה לנימוקי פקיד הדיג משנת 2024. כלומר, הוועדה המקצועית פשוט העתיקה את המסמך של אגף הדיג.
דוח הניטור הלאומי של חיא"ל (החברה לחקר ימים ואגמים), שהתפרסם לאחרונה, מראה על קריסת האוכלוסיה של שני מינים חשובים, שיישן משורטט ומולית אדומה. מדובר במינים שמתרבים בחודש מאי, ודווקא בעונת הרבייה פקיד הדיג מתיר לדוג אותם.
אחד מחברי הוועדה המקצועית הוא ד"ר ניר שטרן מחיא"ל, שכתב עבור החברה להגנת הטבע מסמך בשנת 2016, בו המליץ על השבתה מוחלטת של הדיג, ללא חריגים, למשך ארבעה חודשים שלמים. כעת, כשאגף הדיג משלם למכון לנטר את הדגה, חל היפוך בעמדה שלו.
פקיד הדיג מציע שיטות דיג שעלולות לפגוע במינים אסורים, כמו דקרים, מוסרים וספרוסיים וגם במינים מוגנים, כמו דקר אלכסנדרוני, בטאים, כרישים ועוד. בין היתר, תותר פריסה של רשת עמידה, שכבר היום פוגעת באותם מינים. רשתות עמידה הורגות לפי ההערכות מדי שנה בישראל כ-1,600 צבי ים. בחברה להגנת הטבע טוענים כי כ-96% מהמינים המסחריים שנמצאים ברבייה בחודש מאי - צפויים להיפגע מציוד דיג לא סלקטיבי.
בנוסף, מסיבירם בחברה להגנת הטבע כי הגדרת עונת הרבייה היא קצרה מדי, ויש לצרף גם את חודש אפריל. "חלק מהמינים מקדימים את רבייתם בעקבות התחממות המים וחלק מהמינים החשובים להגנתה על רבייתם מתרחשים בחודש אפריל, למשל אברתן רחב שן", הסבירו בחברה להגנת הטבע.
ד"ר ניר שטרן הסביר כי "קצת לפני תחילת המלחמה הוקמה תוכנית ניטור הדיג, אשר מהווה חלק מתוכנית הניטור הלאומי של הים התיכון ובאחריות ביצועית של המכון לחקר ימים ואגמים לישראל. התוכנית שמה לעצמה למטרה להבין את דינמיקת הדיג בישראל על שלל צורותיו, ולספק נתונים עדכניים ומקומיים עבור תהליכי הרבייה של המינים השונים.
"בעקבות קשיים ואילוצים צפויים ובלתי צפויים, עיקרי תוכנית הניטור עדיין לא הושגו והנתונים כרגע במאמצי איסוף מירביים. חשוב לציין כי תהליך זה לוקח זמן ודורש מסד נתונים רחב הן בזמן והן במרחב. כלומר השנה היא למעשה השנה הראשונה שבה נאספים נתונים משמעותיים. לכשייאספו נתונים בהיקף הנחוץ, המכון לחקר ימים ואגמים מתחייב לספק נתונים מקצועיים, מדעיים ואובייקטיבים ללא דופי, אשר יאפשרו למשרד החקלאות ולארגוני הסביבה השונים לקבל תמונת מצב עדכנית ומדויקת של מצב הדיג בישראל". כלומר, ד"ר שטרן הסביר כי עדיין חסרים נתונים לקבלת תמונת מצב עדכנית.
אלון רוטשילד, מנהל תחום המגוון הביולוגי בחברה להגנת הטבע, אמר כי "זה לב האבסורד. כל שנה פקיד הדיג מפרסם את ההסדר של תקופת הרבייה. הנורמה היא שאסור לדוג בעונת הרבייה בים התיכון. אם סוטים מהנורמה צריך נתונים. וכאן מסבירים שאין נתונים. אם אין נתונים - תפעל כפי שהמחוקק קבע - שלא דגים בעונת רבייה. הוועדה המקצועית של פקיד הדיג לא כתבה מסמך עצמאי. ואין במסמך הזה ניתוח נתונים עדכניים. המשמעות היא שבפועל אין עונת רבייה. עונת הרבייה היא עונה שבה לא דגים, ואז החיות בים התיכון יכולות להעמיד את הדור הבא בלי הפרעה. וכך הדגה נשמרת. לא צריך להיות ביולוג כדי להבין את זה. כך האוכלוסיה נבנית לשנים הבאות, ויהיו יותר דגים".
המשרד להגנת הסביבה התנגד בעקביות למתן היתרי דיג במהלך עונת רבייה. סמנכ"ל המשרד רני עמיר הבהיר זאת במכתב מהשנה שעברה. אלא שנציג המשרד, שאחראי על הניטור הלאומי, הוא ד"ר דרור צוראל. כעת הוא תומך במתן היתרי דיג בעונת הרבייה, שכמעט זהים לאלה של שנה שעברה.
מהמשרד החקלאות נמסר: "במסגרת הערות הציבור בהליך הציעה החברה להגנת הטבע הצעה חכמה להקמה של ועדה מקצועית אשר תייעץ לפקיד הדיג הראשי בנושא. ההחלטה אומצה, והשנה, בפעם הראשונה, הוקמה ועדה מקצועית. יודגש כי למשרד אין רוב בוועדה וכלל הקולות שקולים. הוועדה כוללת נציג המשרד להגנת הסביבה, נציג המכון לחקר ימים ואגמים, נציג אקדמיה ונציג המשרד, שמבטיחים החלטות שקולות המביאות לידי ביטוי מגוון אינטרסים רחב. דווקא העובדה שחלק מהמסקנות וההמלצות דומות (אך לא זהות) לשנה שעברה, מאוששת את העובדה שמדיניות המשרד אכן מאוזנת ומייצגת את כלל האינטרסים לאורך כל השנים. החלטת פקיד הדיג הסופית תתפרסם לאחר עיבוד הערות הציבור עוד החודש".
מהמשרד להגנת הסביבה נמסר: "המשרד התעקש שניטור שלל הדיג צריך להתבצע על ידי מדעני הניטור הלאומי במכון לחקר ימים ואגמים, שרמת מקצועיותם ומחויבותם לאמת המדעית אינה מוטלת בספק. כל עוד הדיג בישראל התנהל ללא בסיס ידע מדעי, סבר המשרד שעדיף לנהוג לפי עיקרון הזהירות המונעת ולצמצם עד כמה שניתן את פעילות הדיג בים, ובשל כך התנגד להנחיות הדיג בעונת הרבייה בשנים קודמות. לאור הקמת תוכנית לניטור חברת הדגים המסחריים, הסכים המשרד להצטרף לצוות מדענים מייעץ לפקיד הדיג שהוקם בשנת 2025. צבירת נתוני ניטור היא מהלך ארוך טווח והצטרפותו של המשרד לוועדה נועדה לוודא שניטור שלל הדיג נמשך ושהמלצות עתידיות של הוועדה יתבססו על נתוני הניטור לכשיצטברו".
עוד נמסר כי "לגבי הנחיות הדיג לעונת הרבייה לשנת 2025 – לאחר התייעצות עם מדענים מומחים בתחום הדגים, לרבות אלה שכתבו חלק מחוות הדעת שהוגשו על ידי ארגוני הסביבה לגבי עונת הרבייה בשנים קודמות, המשרד השתכנע כי נכון להיום אין מספיק נתונים או ממצאי ניטור ומחקר המצביעים על צורך בהשבתה מלאה של הדיג החופי ולכן לא התנגד להמשך ההנחיות שהתקבלו בשנה שעברה, המשביתות את הדיג החופי במים הרדודים מעומק 20 מטר בלבד. עם זאת, לבקשת המשרד, למסמך ההנחיות של שנת 2025 נוספו הסברים אילו שיקולים נלקחו בקביעת ההנחיות, זאת על מנת שמדענים יוכלו להגיב על שיקולים אלה עניינית ומקצועית במסגרת הערות הציבור. למיטב ידיעת המשרד לא הוגשו השנה חוות דעת חדשות המתייחסות לשיקולים אלה. המטרה של הרפורמה בדיג לא הייתה להפסיק לחלוטין את הדיג, אלא להביא לדיג מקיים ומנוהל היטב על בסיס נתונים מדעיים. הקמת תוכנית הניטור והצוות המייעץ הם צעדים בכיוון הנכון וחשוב שאנשי המקצוע במשרד להגנת הסביבה, ובמיוחד מרכז הניטור הלאומי במשרד, ייקחו חלק בתהליך זה".