פלסטיק הורג! נקבת ראם לבן, ששוחררה רק לפני כשלושה שבועות לטבע מחי בר יטבתה של רשות הטבע והגנים, מתה לאחר שאכלה שקיות פלסטיק בנחל ציחור בערבה.
ברשות הטבע והגנים הרכיבו משדר על נקבת הראם, ששוחררה בחודש שעבר. המשדר הראה כי היא לא זזה במשך כמה ימים. פקח הרשות, יוסי שדה, יצא לבדוק מה מצבה, וגילה כי היא רזה וחלשה מאוד.
במבצע חילוץ מורכב, ולאחר התייעצות עם וטרינר, הוחלט להשיבה לחי בר יטבתה לטיפול. כיוון שנקבת הראם הייתה בנקודה שבה אין גישה לרכב, נאלצו אנשי הצוות לסחוב אותה על גבי אלונקה. בבוקר לאחר החילוץ ולאחר שקיבלה טיפול ראשוני, היא נמצאה בחי בר ללא רוח חיים.
אריק סוכר, המטפל הראשי בחי בר יטבתה שסייע בחילוץ, סיפר: "הוצאת נקבת הראם מהשטח הייתה מסובכת מאוד. היא הייתה בשטח הררי שקשה לצאת ממנו, לכן חברנו אל הפקח שמצא אותה עם אלונקה וחבלים. הווטרינר ד"ר רוני קינג הרדים אותה, ואז העמסנו אותה על האלונקה וסחבנו אותה משם. ההליכה לשם לקחה אולי רבע שעה, אבל לצאת משם לקח כמעט שעה של סחיבה בשטח מאתגר. לצערנו היא מתה יום אחד לאחר שחולצה".
3 צפייה בגלריה
נקבת הראם לפני שפונתה
נקבת הראם לפני שפונתה
נקבת הראם לפני שפונתה
(צילום: גולן רידר, רשות הטבע והגנים)
3 צפייה בגלריה
נקבת הראם הראתה סימנים של חולשה
נקבת הראם הראתה סימנים של חולשה
נקבת הראם הראתה סימנים של חולשה
(צילום: גולן רידר, רשות הטבע והגנים)
בבדיקה פתולוגית שנערכה, נמצא כי קיבתה של נקבת הראם הייתה ריקה לחלוטין ממזון, אך נמצאו בה שתי שקיות פלסטיק. ד"ר תומר ניסימיאן, וטרינר רשות הטבע והגנים, סיפר כי "הנקבה שוחררה יחד עם חמישה פרטים נוספים שגדלו בגרעין הרבייה בחי בר יטבתה. על פי הנתיחה לאחר המוות שביצעו ובדיקות דם שהעברנו למעבדה נראה שהנקבה מצאה שקיות וניסתה לאכול אותן. מערכת העיכול שלה הייתה ריקה לחלוטין מלבד שקיות הפלסטיק. בנוסף היא סבלה מכשל כליות ודלקת ריאות ש'התלבשו' על מצבה הקשה, מה שהוביל לסופה העצוב".
בכל שנה משחררים ברשות הטבע והגנים מספרי פרטי ראם לבן חזרה לטבע מגרעין הרבייה בחי בר. בעבר, היו מבצעים "השבות רכות" - בהן לוקחים קבוצה של ראמים, מאקלמים אותם בשטח במתחמי אקלום ואז משחררים אותם לטבע כעדר. היום, לאחר שהתבססו בשטח עדרי ראמים, הרשות עברה לשיטה של "שחרור מהיר", ומשיבה במהלך השנה בין 12-6 פרטים.
3 צפייה בגלריה
חילוץ נקבת הראם בערבה
חילוץ נקבת הראם בערבה
חילוץ נקבת הראם בערבה
(צילום: גולן רידר, רשות הטבע והגנים)
מדובר בעיקר בראמים בגילאי העשרה, כך שהם יוכלו להשתלב בעדר הקיים מבלי לערער על ההיררכיה הפנימית שלו. "לא כל ראם מצליח בהכרח להשתלב בעדר לאחר השחרור", מספרת ד"ר טל פולק, ראש תחום חיות בר בחטיבת המדע של הרשות. "במקרה זה הנקבה שוחררה עם עוד 5 פרטים. לא ידוע לנו מדוע היא לא נשארה איתם".
ברשות הטבע והגנים מזכירים כי האשפה שמותיר אחריו האדם פוגעת בנוף, וקטלנית לחיות הבר שאוכלות את שאריות האשפה ורגישות למזון שאינו מותאם להם. כמו כן, קיימת גם סכנה לחיות הבר שאוכלות אריזות מזון ופלסטיק, שקיות, מגבונים ושאר חומרים שלא מתעכלים או שכמו במקרה המצער הזה, הן עלולות להיפגע, להיפצע ואף למות מאשפה שמושלכת בטבע. ברשות מבקשים מציבור המטיילים והמטיילות לקחת איתכם את האשפה שנוצרה בזמן הביקור בטבע ולהשליך אותה בפח או ובמקום מוסדר. כך נוכל כולנו ליהנות מיופיו של הטבע ולהשאירו נקי למען חיות הבר ולמען המטיילים.