מדענים עוד לא הגיעו לקרקעית החור הכחול העמוק בעולם, אבל הם מצאו ראיות למה שמסתתר שם: צוות של אוקיינוגרפים (אוקיינוגרפיה היא ענף בין תחומי במדעי כדור הארץ העוסק בחקר האוקיינוסים ובתהליכים הכימיים, הפיזיים, הגאולוגיים והביולוגיים המתרחשים בהם) גילה שהחור הנקרא גם Taam Ja, בשפת המאיה – "מים עמוקים", במפרץ צ'טומאל במקסיקו הוא אכן מיוחד במינו.
מבזק חדשות טובות
(צילום: ירון ברנר)

חורים כחולים נשארו לאורך השנים בגדר תעלומה. הם נוצרו לפני אלפי שנים - אבל מה שבתוכם נותר לא ברור. מדובר במערות מלאות מים שנוצרות מתחת לקרקעית הים; הן מתפתחות כאשר מי האוקיינוס מחלחלים דרך סדקים וממיסים מינרלים - מה שמוביל ליצירת בולענים שעם הזמן יכולים להפוך לגדולים מאוד.
יש חורים גדולים "מפורסמים" ברחבי העולם, כמו החור הכחול בבליז או זה הסמוך לדהב בסיני, ועד כה – החור העמוק ביותר שאנו יודעים על קיומו הוא "לוע הדרקון" בסין, החודר לעומק של למעלה מ-300 מטרים.
Taam Ja התגלה לראשונה ב-2021 וההערכות אז היו שעומקו כ-275 מטרים, אבל מחקר חדש בדצמבר האחרון גילה שלא כך הדבר, ומדובר למעשה בחור הכחול העמוק הידוע לנו, עם עומק של לפחות 420 מטרים. בדגש על המילה לפחות.
4 צפייה בגלריה
אזור החור הכחול
אזור החור הכחול
אזור החור הכחול
(צילום: מתוך המחקר)
4 צפייה בגלריה
מפת האזור
מפת האזור
מפת האזור
(צילום: מתוך המחקר)
אילוצי מדידות שונים (כבל קצר מדי) אילצו את החוקרים להסתפק רק במדידה הזאת - לכן העומק האמיתי של החור עדיין לא ידוע. יחד עם זאת, המדידות החדשות רומזות למדענים על אפשרות למבוך תת קרקעי של מערות ומנהרות שעשויות לשפוך אור חדש על המקום ועל המגוון הביולוגי הקיים בו.
ועכשיו, לחיה קטנה עם יכולת גדולה: הכירו את דבורי הבומבוס - חרקים חברתיים שחיים במושבות קטנות יחסית, הנשלטות לרוב על ידי מלכה אחת. בהשוואה לדבורי הדבש, הן גדולות ורחבות יותר ובעלות מראה פרוותי.
בניגוד אגב למה שאולי ידוע, נקבות הבומבוס יכולות לעקוץ מספר פעמים - אך לרוב הן לא יתקפו בני אדם. כעת, מחקר חדש חושף לנו את שיתוף הפעולה שהן מפגינות האחת עם השנייה, בעבודה בזוגות למשל. הן התגלו ככאלה היכולות לפתור משימות שיתופיות "מורכבות" יותר מהמוח הקטן שלהן.
4 צפייה בגלריה
דבורים במחקר
דבורים במחקר
דבורים במחקר
(צילום: Olli Loukola/University of Oulu)
בסדרה של ניסויי מעבדה, נראה כי הדבורים התאמנו יחד במשימות כדי להשיג פרס, ובחרו שלא לפעול לבד וזה מאתגר את התפיסות הקונבנציונליות של חוקרים על חרקים. אל תזלזלו בדבורים - הן יכולות ללמוד משימות חדשות, ללמד אחרים לפתור בעיות ולהיות "רגישות" לסביבה.
ונסיים עם רפונזל, גרסת סוסי הפוני: סוויטי באמת מתוקה אמיתית, אבל לא רק - אלא מחזיקה בשיא עולמי לזנב הארוך ביותר של סוס מיניאטורי - מטר וחצי.
4 צפייה בגלריה
הפוני והזנב
הפוני והזנב
הפוני והזנב
(צילום: ספר השיאים של גינס)
ב-2012 הוא נגע בקרקע בפעם הראשונה ומאז הוא מתארך. סוויטי בת 36 וגובהה כמטר בלבד. ריסה, הבעלים שלה, סיפרה לגינס שהיא בדרך כלל עוטפת וגוללת את הזנב כדי שלא יגרר אחריה או יפיל אותה, והיא גם דואגת לטפח אותו על בסיס קבוע.