בזמן שמדינות מתקשות להגן על הטבע - יש מי שעושה את זה במקומן: כבר קרוב לעשר שנים מציל ארגון, שהקים פרופסור מישראל, שטחים בעלי מגוון אדיר של חי וצומח שנמצאים בסכנת הכחדה חמורה ברחבי העולם.
ארגון TiME הוקם ב-2015 על ידי פרופ' אורי שיינס מהחוג לביולוגיה וסביבה של אוניברסיטת חיפה - אורנים, במטרה להאט את ההכחדה ולהילחם בהתחממות הגלובלית. בשנים האחרונות רכש הארגון שטחים ברחבי העולם - בעיקר בדרום אמריקה - ובכך עיכב את היכחדותם של מאות מיני יונקים, עופות, זוחלים, דו חיים, דגים וצמחים, ומנע פליטות של מאות אלפי טונות של פחמן דו-חמצני לאטמוספרה.
ריאיון עם פרופ' שיינס
( צילום: ליאור שרון)
פרופ' שיינס פירט על המיזם החשוב בריאיון לאולפן ynet: "הארגון מאפשר לכל אחד בכדור הארץ, בכל גיל ומכל מקום, להיות שותף איתנו בקנייה והצלה של שטחי הטבע החשובים ביותר בעולם. אנחנו עושים את זה בעזרת גיוס המונים, מאפשרים לכל אחד להיות שותף עבור דולר אחד בלבד. וברגע שאתה שותף, אתה יודע ש-100 אחוז מהתרומה שלך הולכת ליעד הזה של שמירת שטחי הטבע החשובים, וגם אנחנו מאפשרים להצביע איפה כל אחד רוצה שאנחנו נקנה את השטח הבא".
ואכן, בכל שנה ועדה מדעית המורכבת ממדעניות ומדענים מכל העולם בוחרת שלושה שטחים שמוגדרים כ-Biodiversity Hotspots (שטחים בעלי מגוון אדיר של חי וצומח שנמצאים בסכנת הכחדה חמורה). הארגון, שמופעל כולו על ידי מתנדבים ומתנדבות, מתחיל בקמפיין גיוס המונים כדי להגיע לסכום הדרוש. "מדובר בערך על 2.3 אחוז משטח כדור הארץ", אמר פרופ' שיינס. "אבל יותר מ-50 אחוז מהשטחים שממש עכשיו צריך להציל באופן מיידי נמצאים בידיים פרטיות של אנשים. אז מה שאנחנו עושים, אנחנו מגייסים את ההמונים. אחרי שהם מצביעים איזה שטח הם רוצים, אנחנו בעצם הולכים ורוכשים את השטח הזה. כמובן הכסף מתחלק בין הפרויקטים לפי אחוז ההצבעות, וכך אנחנו בסופו של דבר מגיעים ליעד ורוכשים את השטח".
בשנת 2024 ארגון TiME ביצע את הרכישה העשירית שלו. "קנינו שטחים במעלה האמזונס, בפרו, בקולומביה, באקוודור, בברזיל, בבליז ובקניה",סיפר הפרופסור הישראלי. "אנחנו מאוד רוצים שכולם יהיו שותפים, אפילו בשביל דולר אחד כדי שנוכל להמשיך לקנות. השנה נעלה עוד שטח חדש בפיליפינים ועוד שטחים בדרום אמריקה. יש שטח מדהים בקולומביה, שיש שם שבט אינדיאנים שאנחנו רוצים לסייע להם לשמור על השטח, ואנחנו ממש ממש קוראים לכל אחד לבוא להצטרף אלינו, בסך הכול דולר, וגם אפשר להחליט לאן זה הולך".
פרופ' שיינס אמר כי המטרה היחידה היא לשמור על כדור הארץ. "אנחנו למעשה מעבירים את הבעלות על השטח. הארגונים המקומיים הם בעלי השטח, הם שומרים על השטח, אבל כמו שאמרתי, מכיוון שאנחנו לא לוקחים תמורה, מאה אחוז מהכסף הולך ליד של השמירה על הטבע. אז יש לנו מערכות מסביב שעוזרות לנו לשמור, לדוגמה יש לנו משרד עורכי דין מאוד גדול בניו יורק, בטיימס סקוור. המשרד הזה בעצם מסייע לנו בחתימה על חוזים. הארגונים האלה בעצם מחויבים עבורנו תחת חוזים לשמור על השטחים".
ויש גם מי שיודע להודות למיזם שמוביל פרופ' שיינס. מחר בערב (יום ה'), במוצאי ט"ו בשבט, יתכנסו בבית שגריר פרו בישראל, חביאר סנצ׳ס צ׳קה, פעילי טיים ביחד עם שגרירים מהמדינות בהם הארגון פועל, לציון הצלת שטח הטבע העשירי בעולם והשלישי במעלה האמזונס בפרו. השטח שטיים תתמוך בשמירתו השנה הוא יער עננים בקרבת השטח הראשון שהארגון רכש והציל. בשטח החדש יש מגוון עשיר של בעלי חיים וצמחים, חלקם בסכנת הכחדה. השטח חשוב במיוחד עבור הצמרן צהוב זנב, שהינו קוף בסכנת הכחדה חמורה, שנשארו ממנו כ 250 פרטים בעולם בלבד.
נכון לתחילת 2025 הארגון הציל למעלה מ-12 אלף קמ"ר של Hotspots עולמיים של מגוון ביולוגי. פעילות הארגון מושתתת על מתנדבות ומתנדבים מכל העולם על מנת ש-100% מדמי החברות (דולר אחד בלבד) והתרומות ישמשו לרכישת קרקעות. בארגון אמרו כי כל שקל שמתווסף לארגון קונה כ 6.5 מ"ר של יער ומונע פליטה של כ 110 ק"ג פחמן לאטמוספרה.