שלוש הדתות המונותאיסטיות הגדולות - יהדות, נצרות ואסלאם - יכולות למלא תפקיד מרכזי בהתמודדות עם האתגרים שמציבה הקיימות. כל אחת מהמסורות הללו מטפחת מחויבות מוסרית עמוקה להגן ולטפח את כדור הארץ. ערכים משותפים אלו של ניהול אחראי ואחריות יוצרים בסיס לעידוד פרקטיקות בנות-קיימא, הגנה על הסביבה ומדיניות המעמידה בראש סדר העדיפויות את רווחת כדור הארץ.
באמצעות אימוץ עקרונות של מתינות, פשטות וצמצום פסולת, דתות אלו מקדמות אורחות חיים המעודדים צריכה אחראית. שיתוף פעולה בין-דתי וחינוך רוחני הם מפתח לאיחוד הדתות הללו במאמציהן המשותפים להתמודד עם סוגיות גלובליות כגון שינויי אקלים, מחסור במשאבים וצדק חברתי.
פרופ' חנוך בן פזי, מהמחלקה לפילוסופיה יהודית באוניברסיטת בר-אילן, התומך מזה זמן רב בדיאלוג בין-דתי, אירח את הכנס הבינלאומי שמטרתו להתמודד עם אתגרי הקיימות דרך עדשת המסורות הדתיות. האירוע הפגיש למעלה מ-20 חוקרים ואנשי דת יהודים, נוצרים ואסלאמיים, לשיחות משמעותיות על תפקיד הדת אל מול שינויי האקלים, וכן לעידוד שותפויות חדשות ופעולה משותפת.
לכנס הגיעו אנשי דת וחוקרים ממרוקו, טורקיה, איטליה, ארה"ב, בריטניה, סקוטלנד, הולנד, אוגנדה, קוסובו, בלגיה וישראל. המשתתפים אף קיימו לימוד קבוצתי של כתבי הקודש של כל אחת מהדתות כדי לחשוף דרכים בהן שלוש האמונות יכולות לפעול יחד להתמודדות עם אתגרי הקיימות הגלובליים.
פרופ' בן פזי חוקר לאורך השנים את הקשר בין דת להומניזם. בספרו האחרון, הוא בחן כיצד מגמות הומניסטיות משתקפות בכתביהם של ענקי הרוח היהודית. לפי פרופ' בן פזי, האידיאל האנושי ההומניסטי ניכר במגוון של יצירות הגותיות: חילוניות, דתיות, ציוניות, יהודיות, עבריות וישראליות.
5 צפייה בגלריה


סלאם טצ'סט אהדרום מאוגנדה (משמאל), שגר בשנה האחרונה בחיפה כחלק מקהילת הבהאית, יחד עם נדב ברמן שיפמן ממרכז מעיין לפילוסופיה יהודית וקיימות
(צילום: באדיבות אוניברסיטת בר-אילן)
5 צפייה בגלריה


חאג' מוחמד עאבדו, נשיא המרכז המרוקאי לסובלנות ודיאלוג בין-דתי, שהשתתף בכנס שהתקיים באוניברסיטת בר-אילן
(צילום: באדיבות אוניברסיטת בר-אילן)
חיבורו של פרופ' בן פזי מאיר את המכנה המשותף ההומניסטי בין כתבים ויוצרים המייצגים תרבויות יהודיות, עבריות וישראליות שונות זו מזו. "הקיימות מציבה אתגרים מורכבים בממדים כלכליים, טכנולוגיים, פוליטיים, חברתיים וסביבתיים. התמודדות עם סוגיות אלו דורשת גישה רב-ממדית, והתגברות על מכשולים אלו מחייבת יצירתיות, פתרונות שוויוניים ושיתוף פעולה גלובלי. הכנס הזה יהיה צעד ייחודי בשילוב בין ישן לחדש במטרה להתמודד עם האתגרים ולהציע פתרונות יצירתיים", אומר פרופ' בן פזי.
"במרכז לסובלנות ודיאלוג בין-דתי במרוקו קיימנו כנס בנושא המחשבה האסלאמית והסביבה, והוצאנו קריאה למנהיגים פוליטיים להגן על הדורות הבאים. אני מקווה שסדנה זו תסתיים בהמלצות לכל מקבלי ההחלטות בעולם לגבי חשיבות ההגנה על הסביבה והמארג האקולוגי, עבור כולנו כתושבי כדור הארץ הזה", אומר חאג' מוחמד עאבדו, נשיא המרכז המרוקני לסובלנות ודיאלוג בין-דתי.
5 צפייה בגלריה


זקריא בלאחרך, דוקטורנט בלימודים דיפלומטיים באוניברסיטת מוחמד החמישי במרוקו, שהשתתף בכנס שהתקיים באוניברסיטת בר-אילן
(צילום: באדיבות אוניברסיטת בר-אילן)
"עבורי, ההשתתפות בכנס היא בגדר חובה דתית, שכן זו אחריותנו כבני אדם לשמר את העולם באמצעות חינוך המקדם קבלה של האחר. עיקרון זה מושרש עמוקות במגוון של הטבע - כשם שהטבע משגשג באמצעות גיוונו, כך גם אנו מתחזקים כאשר אנו שומרים ומכבדים את המגוון של האמונות", הוסיף ד"ר כמאל שרף, מהמועצה הדתית הדרוזית.
הכנס התקיים בחסות מרכז מעיין לפילוסופיה יהודית וקיימות, שהוקם לאחרונה על ידי קרן וייספלד באוניברסיטת בר-אילן. קיומו נערך בשיתוף המשרד לשיתוף פעולה אזורי והמרכז הבין דתי אור תורה, מבית רשת אור תורה סטון.