בסוף השבוע יסתיים חודש ינואר ויחל חודש פברואר, שני החודשים המרכזיים של החורף הישראלי - שבהם יורדים רוב הגשמים. אך החורף ככל הנראה לקח "פסק זמן" וכשברחבי הארץ הטמפרטורה היא מעל 20 מעלות, גשם רציני לא נראה באופק - לפחות בשבעת הימים הקרובים. מומחים אומרים כי מדובר בתוצאה של משבר האקלים, כיוון שישראל נמצאת באזור המתחמם בקצב מהיר יותר מאזורים אחרים בעולם.
בשירות המטאורולוגי אמרו כי אנחנו לקראת שבירת שיאי יובש היסטוריים בחודש ינואר, בעיקר בצפון הארץ. בתחנות מדידה רבות של השירות המטאורולוגי בגולן ובגליל העליון ירדו כמויות משקעים אפסיות במהלך החודש הנוכחי. במבצר נמרוד שבמורדות החרמון, בשמורות הבניאס ותל דן שבעמק החולה, ביהודייה והמשושים שברמת הגולן והר כנען שבגליל העליון ירדו בין 0 ל-2 מ״מ בלבד עד יום ראשון. מנהל השירות המטאורולוגי, ד"ר עמיר גבעתי, אמר הבוקר (יום ג') ל-ynet כי "מצב שבו לא ירד גשם בכלל בחודש ינואר באזורים הגשומים במדינה, כמו רמת הגולן והגליל, לא תועד עד כה מעולם".
בירושלים ובבאר שבע ירדו רק 35% מהכמות הממוצעת עד כה, בנגב המערבי כ-30%, בתל אביב 50%, ובאזור מודיעין 36%.
המצב טוב יותר בצפון הארץ, אך גם שם הכמויות לא הגיעו לממוצע. בחיפה ירדו 79% מהמשקעים עד לתקופה זו של העונה, בטבריה 63%, באצבע הגליל 50%, בצפון רמת הגולן גם כן כ-50%, ובנהריה כ-70%.
עם זאת יש אזורים בודדים ששם ירדה כמות גבוהה מהממוצע עד כה לעונה, כמו זכרון יעקב, אך מדובר באזורים שבהם ירדו גשמים עוצמתיים בפרק זמן קצר מאוד וגרמו לנזקים והצפות.
נתוני השירות המטאורולוגי מצביעים למעשה על בצורת קשה אשר הולכת ומתגברת ברחבי הארץ. גם בתחזיות לטווח רחוק המגיעות לתחילת חודש פברואר לא נראה עדין שינוי של ממש בדפוס הסינופטי שהביא ליובש הנוכחי.
אז מה צפוי לנו בימים הקרובים? מהשירות המטאורולוגי נמסר כי היום (ג') תחול עלייה קלה בטמפרטורות, בעיקר במישור החוף ובשפלה. הלילה יתחזקו הרוחות המזרחיות בהרי הצפון והמרכז. גם מחר צפויה עלייה קלה בטמפרטורות. ומגמת ההתחממות תימשך גם בחמישי - אז תחול עלייה קלה נוספת בטמפרטורות בעיקר בהרים ובפנים הארץ, והטמפרטורות תהיינה גבוהות מהרגיל לעונה. ביום שישי ייתכן גשם מקומי קל בצפון הארץ ובמרכזה. בשבת, ראשון ושני לא צפוי גשם - נכון לתחזית הנוכחית.
על פי אתר השירות המטאורולוגי, מחר וביום חמישי צפויות 22 מעלות בתל אביב, 16-17 מעלות בירושלים, 21-20 בחיפה, בבאר שבע 21 מעלות, בטבריה גם כן 21 מעלות מחר ומחרתיים ובאשדוד צפויות בימים רביעי וחמישי 21-20 מעלות.
באתר BBC, הנותן תחזית ל-14 הימים הקרובים, נכתב כי ייתכן גשם קל ביום רביעי בשבוע הבא וכך גם ביום שישי שלאחריו. באתר, שצופה גשם קל גם ב-9 וב-10 בפברואר, לא נראה גשם רציני. אך יש להדגיש כי מדובר בתחזית לטווח ארוך, שיכולה להשתנות.
ומה הסיבה להיעדר הגשמים? פרופ' עדי וולפסון, ראש המסלול לתואר שני בהנדסה ירוקה במכללה האקדמית להנדסה ע"ש סמי שמעון, הסביר: "למרות שמדובר בשיא החורף, חודש ינואר היה יבש לחלוטין בכל חלקי הארץ. אנחנו נמצאים עכשיו לא רק במצב של בצורת חקלאית, אלא גם בבצורת אקלימית. משבר האקלים משנה את מחזור המים בטבע. כשהים חם יותר והאטמוספרה חמה יותר יותר מים מתאדים, אבל גם יותר מים נאגרים באוויר. המצב הזה גורם לשינוי בכמות הגשמים ובאופן עוצמתי יותר בפיזור שלהם בזמן ובמקום, כך שאנחנו מקבלים כמות של גשם בזמן קצר ובמקום צר ולא בצורה מפוזרת".
פרופ' וולפסון הוסיף: "במקביל, האדמה מתייבשת ופחות יכולה לספוג מים, ולכן מאגרי המים התת קרקעיים מתרוקנים ויש יותר הצפות, ובשונה מאיתנו שנעזרים בהתפלה, לטבע אין מקור מים חלופי והוא נפגע אנושות".
ריאיון עם ד"ר גבעתי בשבוע שעבר
(צילום: ירון ברנר)
בריאיון לאולפן ynet בשבוע שעבר התייחס מנהל השירות המטאורולוגי, ד"ר עמיר גבעתי, לינואר החם והשחון ולכך שגם בפברואר כמות הגשמים עלולה להיות נמוכה. "המגמה היא שיהיה פה הרבה יותר חם, שאנחנו נרגיש פחות חורף", אמר ד"ר גבעתי. "החורף מתקצר מהבחינה הזאת שאולי אנחנו מקבלים את כמויות הגשם שאמורים לקבל בממוצע, אבל הכול יורד ביום-יומיים. בנובמבר קיבלנו 200 מ"מ בשלוש שעות, זה מאוד מאוד נדיר. זה באמת הכיוון. זה רע לחקלאות, זה רע לאנרגיה, זה רע לכולנו, שבמקום שהגשם יירד בצורה סדירה, הוא הופך להיות מין אפיזודות קצרות וקיצוניות כאלה. כשהוא כבר יורד, אז הוא יורד בבת אחת, ואז יש שלושה שבועות של שמש. זה מאוד מדאיג".