ראש השנה הוא החג של העגבניות: חריימה, פסטה או צלי, בכולם זקוקים לירק הנאצל, וכל שולחן חג חגיגי דורש את הירק האדמדם. אלא שזו גם הסיבה שבכל שנה בחגי תשרי הנושא הבוער הוא מחיר העגבנייה המרקיע שחקים. בשנה האחרונה הבעיה הייתה גדולה עוד יותר, כאשר המלחמה עצרה את היבוא מטורקיה, מה שהוביל למחסור בעגבניות.
חגי תשרי תמיד היו בעיה, אלא שהשנה הבעיה החריפה מאוד והמשיכה לכל אורכה. זינוק חסר תקדים במחירים פגע קשות בכיס של כולנו ובביטחון המזון של מדינת ישראל, ואחרי הפסקת היבוא מטורקיה, החל מאמצע חודש אוגוסט נפסק גם היבוא מירדן. רק בחודש ינואר האחרון, לאחר שפל חסר תקדים בייצור המקומי, במשרד החקלאות הודיעו שהחקלאות המקומית חזרה לייצר למעלה מ-90 אחוז מהצריכה המקומית של עגבניות.
בחברת זרעים גדרה סינג'נטה ניסו לפתור את אחת הבעיות הקשות בתחום - יבול נמוך מאוד של עגבניות בחודשי השתילה של הקיץ, בשל אי-עמידות לווירוס הטובמו. זה הוביל חקלאים רבים לעצירת גידולי עגבניות בקיץ, ולמחסור אדיר בשיא עונת הביקוש הישראלי - חגי תשרי. עובדי החברה פיתחו את זן העגבנייה 'איקרמור'.
הזן זהה באיכות לעגבניות אחרות של החברה, עם שדרוג משמעותי בפרמטרים קריטיים: יבול גבוה במיוחד - כ-20 אחוז יותר עגבניות בחודשי הקיץ, ועמידות לווירוס שפוגע בהן.
מאור אמזלג (47), תושב מושב אוהד שבמועצה האזורית אשכול, הוא חקלאי מאז שנולד. ב-7 באוקטובר היה בדרכו חזרה מחו"ל, וכשנחת בארץ השאיר את המשפחה במרכז וחזר יום למחרת למושב: "נשארתי עם ארבעה פועלים במקום 30. מה שיכולתי להציל, הצלתי. מייבאים כל כך הרבה שאני לא יודע אם זה יעזור לנו, כי ממשיכים להביא סחורות מטורקיה, וזו הבעיה הכי קשה לחקלאות".
אמזלג מגדל עגבניות באשכולות בשטח של כ-330 דונם בעוטף עזה, והיה אחד החקלאים שכבר ניסו את הזן החדש: "מדובר בעגבנייה באשכולות, והיבול היה גבוה יותר בכ-2 טונות לדונם". האיקרמור צורך גם פחות מים ופחות דשן. בכל הנוגע ליבול, לשם השוואה, אם גידול עגבניות הניב כ-5-7 טונות יבול לדונם בחודשי הקיץ, כעת התנובה עומדת על כ-6.5-9 טונות לדונם.
העגבנייה תושק בקרוב במסגרת ועידת ישראל לכלכלה ירוקה מבית משוב גרופ, לצד פתרונות נוספים.
פורסם לראשונה: 00:00, 10.03.25