תופעת הסחר בחיות בר היא תעשיית הסחר השלישית בגודלה בעולם, ומגלגלת כ-230 מיליארד דולר בשנה. למרות שמדובר בחיות בר שנועדו להתקיים בטבע - יש מי שמזלזלים בשימור בעלי החיים, והרשויות אובדות עצות מול התופעה.
שני גורי אריות וקוף

מהשבוע שעבר צצים ברשתות החברתיות עוד ועוד סרטונים ובהם הוצגו שני גורי אריות וקוף, שהצליחו להכניס את משטרת ישראל לסחרור. המשטרה פתחה בחקירה בשיתוף רשות הטבע והגנים ומג"ב. חוקרי תחנת שגב שלום הצליחו לבסוף לאתר גורת קוף מסוג גונון ירוק, שבשגרה חי בסוואנות של אפריקה, בצריף נטוש ביישוב הבדואי ביר הדאג'. איש לא נעצר, אך הקופה הועברה לפקחי רשות הטבע והגנים לקבלת טיפול רפואי ולשלילת מחלות. קופים מוברחים הם סכנה בריאותית לכל מי שבא איתם במגע. אמש, אותר קוף נוסף בביר הדאג’ שבנגב. הלילה נמצאו שני גורי אריות ושני קופים - באזורים שונים בנגב ובמרכז הארץ.
5 צפייה בגלריה
(צילום: מתוך הרשתות החברתיות)
שוטרים עם גור אריות, הבוקר
(צילום: דוברות המשטרה)

זמן קצר לאחר מכן צף ועלה סרטון נוסף ברשת. לצד הצילום של קוף כלוא בכלוב, נכתב המסר: "תופסים אחד, תקבלו עוד 10". סרטון נוסף הופץ ובו ג'ירפות למכירה, לצד עוד סרטונים של גורי האריות.
המסר מצד העבריינים ברור: משטרת ישראל לא מעניינת אותם והם יכולים לעשות ככל העולה על רוחם. הם מעבירים את חיות הבר המבוקשות מירדן, לעיתים בהברחה דרך מעברי הגבול ולעיתים בחציית הגבול עצמו - כמעט באין מפריע.
גידול של חיות בר נדירות מאפיין את העשירון עליון, ולרוב גם את העולם העברייני. אך לא מדובר בתחום הנוגע לעשירים בלבד, ויש רבים מהמעמד הבינוני אשר רוכשים בעלי חיים נדירים.
התופעה נפוצה במיוחד בחברה הערבית, שם חיות הבר הן סמל סטטוס - כך מסבירה אדוה פרץ, פקחית תחום אכיפה וסחר חיות בר בשביה: "החיות מוברחות בתנאים אכזריים. רואים את זה בהברחות של זוחלים ובעלי כנף. רוב הציפורים מתות בהברחות האלה, בקופסאות ושקיות. אין להן מזון ולא מים. אלה תנאי מסע מאוד קשים".
5 צפייה בגלריה
"תופסים אחד, תקבלו עוד 10 ". קוף בחצר בית פרטי
"תופסים אחד, תקבלו עוד 10 ". קוף בחצר בית פרטי
"תופסים אחד, תקבלו עוד 10 ". קוף בחצר בית פרטי
(צילום: מתוך הרשתות החברתיות)
פרץ הוסיפה כי "אנשים חומסים את בעלי החיים הנדירים מהטבע. הם לוקחים ביצים וגוזלים של ציפורים נדירות, או מפרידים את היונקים מהאמהות שלהם. אנחנו רואים את זה ברשתות החברתיות וזה קיים בכל העולם, גם בארצות-הברית. את הסרטונים האחרונים אנחנו לא יודעים מתי צילמו. פשוט עקרו את גורי האריות מאמא שלהם. כשיגדלו האריות האלה יהיו מאוד מסוכנים".
מדובר בסכנה, לא רק למבריחים עצמם ולמי שמחזיק בחיה, אלא לכל הסובבים אותם. לפני כשנתיים הרשות ומג"ב איתרו נחשי פתן אלמוגי ארסיים ברשותו של לידור נסים מירושלים. ארס הנחש, בדומה לנחשים אפריקאיים מסוג קוברה וממבה, גורם לפגיעה במערכת העצבים - הגורמת לחולשת שרירים עד כדי שיתוק שרירי הנשימה. אם אחד הפקחים או השוטרים שהגיעו לבית של לידור באותו יום היו מוכשים - המוות שלהם היה ודאי, שכן בישראל אין נסיוב לארס.
5 צפייה בגלריה
סכנה לחיות. ג'ירפות למכירה
סכנה לחיות. ג'ירפות למכירה
סכנה לחיות. ג'ירפות למכירה
(צילום: מתוך הרשתות החברתיות)
על פי כתב האישום בביתו אותרו חיות בר נוספות: חמישה צבגונים, צב סיני רך, צב מים שחור, שבלולים אפריקאיים ועוד.
"הסחר התעצם בתקופת הקורונה", מסביר התובע הראשי של רשות הטבע והגנים, עו"ד שי פרץ: "יש היום כנופיות שמעורבות בזה, ועל פי החשד אפילו משפחות פשע". ברשות פנו לרשות להלבנת הון כדי שעבירת הסחר בחיות בר תהיה עבירת מקור. כך ניתן יהיה לחלט את הרכוש ששימש לביצוע העבירה.
כיום הענישה היא רק שנה מאסר על עבירת סחר בחיות מוגנות: "בכל העולם יש חקיקה שרואה בסחר בחיות בר עבירת מקור. גם האו"ם קרא להחמיר בענישה, ושתהיה חקיקה מתאימה שתהלום את התופעה. אבל החלק הכי כואב בעשייה שלנו, גם אם אתה צודק מבחינה משפטית וזה נכון וראוי להחמיר, הוא שזה נתקע בבירוקרטיה. כיום זה תקוע במשרד המשפטים".
מחיר של גור אריות, לדוגמה, יכול להגיע ל-100 אלף שקל. מחיר של קוברה כ-3,000 אירו. ככל שהחיה נדירה ואקזוטית יותר מחירה עולה. מחירו של ציפור הורנביל (קלאו קרנפי) מוערך בכ-400 אלף שקל.


5 צפייה בגלריה
    גורי אריות וקוף
    גורי אריות וקוף
גורי אריות וקוף
(צילום: מתוך הרשתות החברתיות)
ב-58 מדינות ניתן לאכוף כל פשע תחת חוקי הלבנת הון. ב-24 מדינות מוגדר הסחר הלא חוקי כעבירת מקור (עבירה פלילית ברמה גבוהה). בארצות-הברית ובהודו, פשעי חיות בר מוגדרים באופן ספציפי כעבירות מקור להלבנת הון. בארצות-הברית גבר שסחר בחטים של לווייתני חדקרן נידון ל-33 חודשי מאסר. באינדונזיה נידון גבר שהבריח גורי אריות וצבים לארבע שנות מאסר וקנס של 68 אלף דולר.
ישראל, לעומת זאת, עומדת חסרת אונים מול התופעה. העבריינים לא נתפסים והסוחרים חופשיים. כאשר ידיו הארוכות של החוק בכל זאת מגיעות לאלה שמחזיקים בחיות בר, הענישה מגוחכת. ב-2024 נרשמו 38 תיקי סחר בחיות בר בלבד, ו-86 תיקים בלבד על ציד בלתי חוקי. ברור כי מדובר בטיפה בים, בין היתר בעקבות הענישה שאינה מרתיעה את הפושעים.
קוף חולץ מיישוב בדואי בנגב במוצ"ש
(צילום: דוברות המשטרה)

כך למשל, במקרה של שלמה עלוש בן ה-34 מבני-ברק, שרכש והחזיק צב גלפגוס בסכנת הכחדה. את הצב, שכונה בישראל "אדמונד", רכש מאדם אחר תמורת 5,000 שקל. אדמונד הועבר לגן החיות התנ"כי לאחר שנתפס, ולאחר מכן הועבר על ידי אנשי רשות הטבע והגנים לגרעין רבייה בשווייץ.
הרשות הגישה כתב אישום נגד עלוש, אבל השופט אור ממון - סגן נשיאת בית משפט השלום בתל-אביב - גזר עליו עונשים שלא היו מרתיעים איש. ממון קבע כי יש להתחשב בעובדה שנקנתה חיה אחת, וכי הכסף ששילם תמורת הצב בסכנת הכחדה "ירד לטמיון". הדבר דומה לשופט שיתחשב בנאשם שרכש סמים או נשק ויטען שהתשלום עבורם "ירד לטמיון". בית המשפט גזר על עלוש מאסר על תנאי ל-30 יום, וקנס בסך 5,000 שקל.
לאחרונה הגישה הרשות ערעור על קלות העונש: "עונשו של עלוש אינו מרתיע ואף עשוי לעודד סוחרים בחיות נדירות להמשיך לסחור. העונש מעודד את המשך הסחר הבינלאומי וההברחה, ומעביר מסר כי הפשע משתלם וכדאי".
פורסם לראשונה: 00:00, 09.03.25