כמעט כל אחד שעבר בשדרת עצי הפיקוס הוותיקה בצומת פלוגות, בסמוך לקריית-גת, זוכר את התחושה הנעימה של נסיעה במנהרת עצים מוצלת. אלא שבמסגרת תוכנית של נתיבי ישראל (נת"י) להקמת מחלף פלוגות, עלה כי השדרה תיאלץ להיעקר עבור עוד נתיב תנועה ושביל אופניים.
שדרת הפיקוסים, היוצרת "מנהרת צל" ייחודית, ניטעה בשנות ה-40 של המאה הקודמת ומהווה חלק בלתי נפרד מהנוף המקומי. לעצים בשדרה יש גם חשיבות היסטורית עמוקה: הם נתרמו על ידי ראש עיריית רמת-גן לשעבר אברהם קרניצקי, כמחווה ליישוב פלוג'ה, בעקבות ביקור של משלחת בקיבוץ נגבה בשנת 1944.
1 צפייה בגלריה
עצי הפיקוס ליד צומת פלוגות
עצי הפיקוס ליד צומת פלוגות
עצי הפיקוס ליד צומת פלוגות
(צילום: משרד החקלאות ובטחון המזון)
במשרד החקלאות וביטחון המזון ביקשו לשנות את התוכנית כך ששדרת הפיקוסים תישמר במלואה. המשמעות היא שמעל 80 עצים ניצלו מכריתה.
בחוות הדעת פקיד היערות האזורי במחוז הנגב, אריאל סקאי, קבע כי אי-אפשר לכרות ולהעתיק את כל העצים הללו בשל הפגיעה הצפויה בשדרה בעלת ערך סביבתי והיסטורי יוצא דופן.
לאחר בחינת סקר העצים המקורי, שצפה שיעור כריתה גבוה של כ-60 אחוז מכלל העצים הבוגרים בתחום התוכנית, קבע פקיד היערות כי התוכנית אינה מאושרת במתכונתה הנוכחית, ודרש להציג חלופה תכנונית שתאפשר את שימור השדרה משני צידי הדרך, גם אם המשמעות היא הסטה או ביטול של אלמנטים תחבורתיים.
בעקבות עמדת המשרד, ביצעו נתיבי ישראל וצוות התכנון בחינה מחודשת שהובילה לשינויים מהותיים במחלף, שהבטיחו את שימורה המלא של השדרה ההיסטורית. עם זאת, כ-1,000 עצים אחרים צפויים להיכרת וטרם ברור אם יינטעו עצים אחרים במקומם.
ד"ר ארז ברקאי, ראש אגף יער ואילנות ופקיד היערות הארצי במשרד החקלאות וביטחון המזון, הוסיף כי "שדרת הפיקוסים בכביש 35 היא הרבה יותר מנוף ירוק, היא חלק מהזהות של האזור כולו. בחרנו להציב את ערך השימור בראש סדר העדיפויות, מתוך הבנה שפיתוח תשתיות לא חייב לבוא על חשבון הטבע שלנו. שיתוף הפעולה המוצלח עם גורמי התכנון מוכיח כי בתכנון חכם, ניתן להגן על 'מנהרות הצל' ההיסטוריות שלנו למען הדורות הבאים".
פורסם לראשונה: 00:00, 27.04.26