כשהייתי ילד הייתי מפרק את המשמש רק בשביל הגוגאים (כמי שגדל בירושלים, אצלנו קראו לזה אג'ואים). לא הייתי מתרגש או נהנה במיוחד מהפרי, כי יותר התעניינתי במשחק ובהתעסקות עם הגוגו. אבל מאז חלפו כמה שנים, הגוגואים נותרו כזיכרון ילדות מתוק, ועכשיו אני פשוט משוגע על הפרי הזה.
יש משהו בכתום החמוץ הזה שהוא מושלם בעייני, וזה לא סתם שמדורי האוכל עמוסים עכשיו במתכונים עם משמשים - הפרי הזה נפלא עם בשר או עוף, הוא נהדר כריבה והוא מושלם באפייה.
יש נהוג לחשוב שהמשמשים מגיחים לרגע ואז נעלמים, וזה גם די נכון, רק שהרגע הוא מעט יותר ארוך ממה שנדמה. אבל המשמשים נמצאים כאן ועכשיו, והעצים מלאים בהם וגם דוכני הפירות בשווקים. אז רגע לפני שהם באמת נעלמים קבלו שני מתכונים לסלטי משמש קצת אחרים.

סלט משמש עם קישוא ובוראטה

המצרכים: 10-15 משמשים בשלים ומוצקים 2 קישואים קטנים ומוצקים 10 גבעולי עירית חופן צנובר קלוי
לרוטב - 7 גבעולי פטרוזיליה 10 עלי נענע 7-10 מחטי רוזמרין 1/3 כוס שמן זית מיץ מחצי לימון 1 כף חומץ 1/4 כפית מלח גס 1/2 כפית פלפל שחור גרוס
להגשה - 1 כדור גבינת בוראטה
4 צפייה בגלריה
(צילום: נדב טל)
4 צפייה בגלריה
(צילום: נדב טל)
אופן ההכנה:
  1. חוצים את המשמשים ומחלצים את הגרעין. חוצים כל פלח משמש ופורסים לרוחב ל-4-6 קוביות, מעבירים לקערת ערבוב.
  2. את הקישוא מחלקים לארבע חלקים לאורך ופורסים לרוחב לפרוסות דקיקות, מוסיפים לקערה. קוצצים דק את העירית ומוסיפים גם.
  3. מכניסים את כל מרכבי הרוטב למעבד מזון וטוחנים דק עד לקבלת נוזל בצבע ירוק בהיר.
  4. בסמוך להגשה - מערבבים את הסלט עם עם 2/3 מכמות הרוטב.
  5. מניחים את הסלט במרכז צלחת הגשה גדולה, לצידו מניחים את כדור הבוראטה ומוסיפים מעל את יתרת הרוטב. בעזרת סכין חדה יוצרים קרע בבוראטה, מפזרים מעל צנובר קלוי ומגישים.

סלט משמש ויוגורט פרג

המצרכים: 10 משמשים (עדיף מוצקים) 1 חסה לבבות קיסר 7 גבעולי פטרוזיליה 2 גבעולי נענע 1 בצל ירוק
לרוטב - 1/4 כוס שמן זית 2 כפות פרג שלם 100 מ"ל יוגורט (3% שומן) 1 שן שום כתושה 1/4 כפית מלח גס 1/2 כפית פלפל שחור גרוס
4 צפייה בגלריה
(צילום: נדב טל)
4 צפייה בגלריה
(צילום: נדב טל)
אופן ההכנה:
  1. בעזרת סכין חותכים את המשמש בצמוד ומחלצים את הגרעין. חוצים לאורך כל פלח ומעבירים לקערה.
  2. חותכים את החסה לרצועות רחבות ומוסיפים לקערה. פורסים דק את הבצל הירוק ומוסיפים גם לקערה.
  3. מפרידים את עלי הפטרוזיליה מהגבעול ומוסיפים בשלמותם. מפרידים את עלי הנענע מן הגבעול וקוצצים דק.
  4. מכינים את הרוטב - בקערית קטנה מערבבים את כל מרכיבי הרוטב עד לקבלת תערובת אחידה.
  5. בסמוך להגשה מערבבים את הסלט עם הרוטב ומגישים מיד.
*לצלחת מרשימה: מניחים כמות נדיבה מהרוטב בתחתית הצלחת, עורמים עליו את הסלט ומזלפים מלמעלה עוד קצת מהרוטב.
נדב טל הוא בעל הבלוג "עושהסלט"