בשיתוף אחוזות רובינשטיין, סנו, מוטי ודקסל פארמה
אין כמו האוכל של סבתא – יש בו קסם נוסטלגי וניחוחות של פעם, מנות שעברו מדור לדור ומספרות על המקום ממנו באו הסבתות שלנו. בימים אלו ynet בשיתוף ערוץ האוכל ובהובלת הבשלנית והבלוגרית תמרה אהרוני, יוצאים למסע ברחבי ישראל בעקבות המאכלים האותנטיים והאהובים של הסבתות הישראליות.
במהלך "פרויקט סבתא" אנחנו פוגשים דמויות צבעוניות ומרתקות, נחשפים למאכלים מסורתיים וייחודיים ולמטבחים מגוונים שבין מזרח למערב. והפעם: תכירו את סבא ישראל, שמלמד אותנו להכין ברינג'נס קון קרנה - חצילונים ממולאים נוסח יהדות בולגריה. צפו במתכון המצולם בראש העמוד

מעדן בולגרי עם טאץ' אסתטי

ישראל בן יוסף (77), גמלאי של מפעל אמקור, נולד בבולגריה ועלה בגיל 4 וחצי לירושלים, שם חי עד לפני כמה שנים, לאחר שהוא ובת זוגתו שרלי עברו לגור באחוזת צהלה בתל אביב. ישראל גדל על המטבח הבולגרי יהודי, שלדבריו שונה לחלוטין מהמטבח הבולגרי המסורתי.
5 צפייה בגלריה
בא ישראל חובב הבישול וקולינריה מלמד את תמרה אהרוני להכין ברינג'נס קון קרנה, מעדן בלקני שאומץ על ידי יהודי בולגריה.
בא ישראל חובב הבישול וקולינריה מלמד את תמרה אהרוני להכין ברינג'נס קון קרנה, מעדן בלקני שאומץ על ידי יהודי בולגריה.
בא ישראל חובב הבישול וקולינריה מלמד את תמרה אהרוני להכין ברינג'נס קון קרנה, מעדן בלקני שאומץ על ידי יהודי בולגריה.
(צילום: ענת פייזר)
"האוכל של יהדות בולגריה מושפע מהאוכל התורכי, בגלל זה הוא מאוד טעים. אמא שלי הייתה מכינה קציצות בשר בחצילים קלויים עם הרבה שום, שנקראות אלבונדיגס קון מרנג'נה. היא הייתה מכינה גם סוגים שונים של בורקס והרבה תבשילים כמו אפיו ואנג'ינרה. כשהגענו לארץ מצבנו הכלכלי לא היה טוב, אבל היא המשיכה לבשל את כל המאכלים עם מה שיש".
ישראל מספר כי כבר בגיל צעיר נמשך למטבח ולבישול. "אמא שלי הייתה עקרת בית והייתה בשלנית. אני מבשל כמוה. כשהייתי בן 12 היא אושפזה בבית חולים למשך שבועיים ואני בישלתי לאבא ואח שלי את כל המאכלים שלה".
5 צפייה בגלריה
 חצילונים ממולאים נוסח יהדות בולגריה
 חצילונים ממולאים נוסח יהדות בולגריה
חצילונים ממולאים נוסח יהדות בולגריה
(צילום: ענת פייזר)
לפני 20 שנה, לקראת היציאה לפנסיה, ישראל גילה מחדש את המטבח ומאז הוא לא מפסיק לבשל. עם השנים הוא צבר אוסף עבה של מתכונים שאת כולם הוא הכין ביחד עם בת זוגו. "אנחנו מבשלים הכל - אוכל סיני, ישראלי. שנינו אכלנים, כל יום מבשלים משהו. כשהנכד שלנו שירת בקריה הבאתי לו ארוחות צוהריים. בימי שישי כל אחד מבקש מאכל שהוא רוצה ואנחנו משתדלים להכין".
אנחנו מבקרים את ישראל ואת בת זוגו, שמלמדים אותנו להכין ברינג'נס קון קרנה - חצילים ממולאים בשר. ישראל משתמש במתכון בחצילונים, ירק מתקתק בלי הרבה גרעינים שמעניקים את הטעם המר לחציל. ישראל ממליץ להשתמש בחצילונים כהים וארוכים באורך של כ-8 ס"מ, אותם ניתן למצוא בשווקים. הוא גם אוהב להוסיף טאץ' אסתטי למתכונים שלו ולכן הוא מנמר את החצילים. צפו במתכון המצולם בראש העמוד
5 צפייה בגלריה
בא ברינג'נס קון קרנה - חצילונים ממולאים נוסח יהדות בולגריה.חובב הבישול וקולינריה מלמד את תמרה אהרוני להכין ברינג'נס קון קרנה, מעדן בלקני שאומץ על ידי יהודי בולגריה.
בא ברינג'נס קון קרנה - חצילונים ממולאים נוסח יהדות בולגריה.חובב הבישול וקולינריה מלמד את תמרה אהרוני להכין ברינג'נס קון קרנה, מעדן בלקני שאומץ על ידי יהודי בולגריה.
בא ברינג'נס קון קרנה - חצילונים ממולאים נוסח יהדות בולגריה.חובב הבישול וקולינריה מלמד את תמרה אהרוני להכין ברינג'נס קון קרנה, מעדן בלקני שאומץ על ידי יהודי בולגריה.
(צילום: ענת פייזר)

חצילונים ממולאים של ישראל בן יוסף

מרכיבים:
12 חצילונים
½ ק״ג בשר טחון
1 בצל קצוץ דק
פחית וחצי של עגבניות מרוסקות
4 כפות פטרוזיליה
שמן זית לטיגון
½ כפית מלח
½ כפית פלפל שחור
1 כף אבקת מרק עוף
מרכיבים לרוטב:
4 כפות שמן זית
1 בצל קצוץ
1 פחית עגבניות תמר
2 כפות רכז עגבניות
½ כפית מלח
½ כפית פלפל שחור
5 צפייה בגלריה
חצילונים ממולאים של ישראל בן יוסף
חצילונים ממולאים של ישראל בן יוסף
חצילונים ממולאים של ישראל בן יוסף
(צילום: ענת פייזר)
אופן הכנה:
קולפים בעזרת קולפן את החצילים לאורך שייווצר אפקט מנומר.
מטגנים מעט את החצילים בשמן על מחבת עד שהם מתחילים להתרכך. מוציאים ומצננים.
לאחר שהחצילים הצטננו, חורצים לאורך כל חציל חריץ עמוק כך שיהיה אפשר להכניס מילוי בנדיבות. מרוקנים את החציל מבפנים ושומרים את התכולה.
מכינים את המילוי: מטגנים את הבצל במעט שמן, מוסיפים את העגבניות המרוסקות והבשר הטחון ומתבלים היטב. נותנים למילוי להתבשל עד שהבשר משחים לגמרי, כ- 10 דקות לפחות.
מכינים את הרוטב: מטגנים את הבצל במעט שמן. מוסיפים את עגבניות התמר קצוצות היטב. מוסיפים רכז עגבניות ומתבלים. את תכולת החציל שרוקנו מוסיפים לרוטב ונותנים לו להתבשל כ-10 דקות.
מרכיבים את המנה: ממלאים כל חציל בתערובת הבשר ומניחים בתבנית. לאחר שהתבנית מלאה, יוצקים מעל את הרוטב.
מכסים את התבנית ברדיד אלומיניום ואופים בתנור שחומם מראש ל- 180 מעלות למשך כ- 30 דקות. מוציאים את הרדיד לקראת הסיום להשחמה של החצילים.
צפו בכתבה בראש העמוד
5 צפייה בגלריה
חצילונים ממולאים של ישראל בן יוסף
חצילונים ממולאים של ישראל בן יוסף
חצילונים ממולאים של ישראל בן יוסף
(צילום: ענת פייזר)
  • "פרויקט סבתא" בחסות אחוזת רובינשטיין, סנו, רסטרטו ודקסל/אומפרדקס יוצאים בימים אלו למסע בעקבות המטבח של הסבתות הישראליות. עקבו אחרינו במתחם ב-ynet ובאתר ערוץ האוכל
בשיתוף אחוזות רובינשטיין, סנו, מוטי ודקסל פארמה
פורסם לראשונה: 07:30, 17.03.22