בשיתוף אחוזות רובינשטיין ודקסל פארמה
אין כמו האוכל של סבתא – יש בו קסם נוסטלגי וניחוחות של פעם, מנות שעברו מדור לדור ומספרות על המקום ממנו באו הסבתות שלנו. בשבועות אלו ynet בשיתוף ערוץ האוכל ובהובלת הבשלנית והבלוגרית תמרה אהרוני, יצאנו למסע ברחבי ישראל בעקבות המאכלים האותנטיים והאהובים של הסבתות הישראליות.
במהלך "פרויקט סבתא" נפגוש דמויות צבעוניות ומרתקות, ניחשף למאכלים מסורתיים וייחודיים ולמטבחים מגוונים שבין מזרח למערב. והפעם: השפית חיתאם מסרי מארחת את תמרה אהרוני בביתה ומלמדת אותה להכין את אחת המנות המדוברות של השנה האחרונה (ותודה למשחקי השף) – מסאחן עוף. ויש גם מתכון לפיתות בטאבון. צפו בכתבה בראש העמוד

המנה המפוארת שחוגגת את עונת המסיק

חיתאם מסרי (63) נולדה, גדלה ומתגוררת עד היום בכפר זמר שבשרון. הוריה היו חקלאים והיא המשיכה את המסורת – במשך שנים עבדה בעבודות שדה ובגידול ירקות. גם היום היא מגדלת בחצר ביתה תרנגולות, עצי פרי, עצי זית ואפילו טווס.
3 צפייה בגלריה
חיתאם מסרי מלמדת את תמרה אהרוני להכין מסחאן עוף מסורתי - מנה מפוארת מהמטבח הערבי שחוגגת את עונת המסיק..
חיתאם מסרי מלמדת את תמרה אהרוני להכין מסחאן עוף מסורתי - מנה מפוארת מהמטבח הערבי שחוגגת את עונת המסיק..
חיתאם מסרי מלמדת את תמרה אהרוני להכין מסאחן עוף מסורתי - מנה מפוארת מהמטבח הערבי שחוגגת את עונת המסיק.
(צילום: ענת פייזר)
חיתאם זוכרת ילדות שמחה בבית גדול עם עוד שישה אחים, ילדות שסבבה רבות סביב אוכל. "היינו כולם אוכלים מתוך סיר אחד. כל יום היינו מתאספים כל המשפחה המורחבת ועושים תורנות איזו אישה מבשלת באיזה יום".
את האהבה למטבח ולבישול ספגה חיתאם מאחותה הגדולה ומאמה, שהייתה נוהגת לבשל באירועים מיוחדים ובחתונות בכפר. "היא הכינה את האורז הכי טוב ואת המרק הכי מפואר".
חיתאם נשואה לקאסם, היא אמא לתשעה ילדים, סבתא ל-24 נכדים ועוד שלושה בדרך. כיום היא שפית ובעלת מסעדה בכפר, שמגישה מנות מערביות עם טוויסט ערבי. "יש לנו שניצל, המבורגר ופנקייק, אבל הבצקים הם בסגנון ערבי. אני עושה למשל פיצה איטלקית עם זעתר וגבינה, יש גם עראיס וכנפה".
ביקרנו את חיתאם בסוף עונת מסיק הזיתים, שבדרך כלל נחגגת עם מסאחן מסורתי. המסאחן היא מנה מהמטבח הערבי שמורכבת מחומרי גלם פשוטים - עוף, פיתה ותבלינים, ובראשם סומק בעל הטעם החמצמץ, אבל התוצאה מגרה וממכרת.
הסוד למסאחן עשיר בטעמים ומתפצח בפה הוא המון בצל מטוגן בשמן זית - חיתאם משתמשת בלא פחות מקילו אחד של בצלים ובליטר של שמן זית. עם שאריות השמן היא נוהגת להכין סבונים בעבודת יד. "כולם מברכים את העונה במאכל הזה שעשיר בשמן זית. אני מאוד אוהבת להכין את המנה הזו – אמא זיכרונה לברכה תמיד הייתה מכינה אותה".
3 צפייה בגלריה
מנה מפוארת מהמטבח הערבי שחוגגת את עונת המסיק.
מנה מפוארת מהמטבח הערבי שחוגגת את עונת המסיק.
מנה מפוארת מהמטבח הערבי שחוגגת את עונת המסיק.
(צילום: ענת פייזר)

מסאחן עוף על פיתה בטאבון של חיתאם מסרי

מרכיבים:
3 כרעיים
1 ק״ג בצל (אפשר חצי קילו לבן וחצי קילו אדום)
1 ליטר שמן זית
1 כפית מלח
1 כפית כורכום
1 כפית כמון
4 כפות סומק
להגשה:
שקדים פרוסים ומטוגנים
סומק
אופן הכנה:
קוצצים את הבצל ומכניסים אותו לסיר עמוק עם שמן זית.
מתבלים בסומק, כורכום, כמון ומלח. מכסים את הסיר ונותנים לו להתבשל על האש.
לאחר כ- 15 דקות מוסיפים לסיר את הכרעיים ונותנים להם להיטגן בתוך הבצל ושמן הזית למשך 45 דקות נוספות.
כשהתערובת מוכנה מתחילים להרכיב את המנה. את הפיתה שיצאה מהטאבון מקפלים ל- 4 וטובלים את הקצוות. פותחים אותה על הצלחת.
מוזגים בנדיבות מתערובת הבצלים בשמן זית על הפיתה, מתבלים בנדיבות בשקדים פרוסים ומטוגנים ובסומק.
מניחים את הכרעיים מעל ומקשטים בפטרוזיליה ובשקדים מטוגנים.
3 צפייה בגלריה
חיתאם מסרי מלמדת את תמרה אהרוני להכין מסחאן עוף מסורתי.
חיתאם מסרי מלמדת את תמרה אהרוני להכין מסחאן עוף מסורתי.
מסאחן עוף מסורתי על פיתה בטאבון
(צילום: ענת פייזר)
מרכיבים לפיתה בטאבון:
1 ק״ג קמח
1 כף שמרים
1 כפית סוכר
350 ליטר מים
1/2 כוס שמן זית
1 כף מלח
אופן הכנה:
מנפים את הקמח היטב ומוודאים שאין גושים.
מוסיפים שמרים, סוכר ומים ולשים ביד.
לאחר שמתחיל להתקבל בצק מוסיפים שמן זית ומלח וממשיכים ללוש מעט.
עוטפים את הבצק בניילון נצמד ונותנים לו לתפוח. מוסיפים את שאר המרכיבים ולשים עד לקבלת בצק. מניחים לו לתפוח כ- 30 דקות.
אחרי שהבצק תופח מחלקים אותו, משטחים ומכניסים לאפייה בטאבון בטמפרטורה גבוהה של כ- 450 מעלות.
  • "פרויקט סבתא" בחסות אחוזות רובינשטיין, סנו, רסטרטו ודקסל/אומפרדקס ייצא בשבועות הקרובים למסע בעקבות המטבח של הסבתות הישראליות. עקבו אחרינו במתחם ב-ynet ובאתר ערוץ האוכל
בשיתוף אחוזות רובינשטיין ודקסל פארמה