בשיתוף אחוזות רובינשטיין, סנו ודקסל פארמה
אין כמו האוכל של סבתא – יש בו קסם נוסטלגי וניחוחות של פעם, מנות שעברו מדור לדור ומספרות על המקום ממנו באו הסבתות שלנו. בימים אלו ynet בשיתוף ערוץ האוכל ובהובלת הבשלנית והבלוגרית תמרה אהרוני, יוצאים למסע ברחבי ישראל בעקבות המאכלים האותנטיים והאהובים של הסבתות הישראליות.
במהלך "פרויקט סבתא" אנחנו פוגשים דמויות צבעוניות ומרתקות, נחשפים למאכלים מסורתיים וייחודיים ולמטבחים מגוונים שבין מזרח למערב. והפעם: סבתא מזל מלמדת את תמרה אהרוני מתכון יווני מסורתי לקציצות פראסה עסיסיות, שגם הילדים וגם המבוגרים יטרפו בחג הפסח הקרוב. צפו בכתבה בראש העמוד.

הסוד היווני של קציצות הפראסה

מזל עייש (74) נולדה בתל אביב להורים עולי סלוניקי שביוון. הוריה נפטרו כשהייתה צעירה, אך היא הקפידה כל השנים לשמור על המורשת היוונית דרך המוזיקה, שפת הלדינו, שבו היא שולטת היטב, וכמובן דרך המטבח היווני, שידוע בתור מטבח פשוט ובריא, המורכב מחומרי גלם עונתיים, שפע של ירקות טריים ומאכלים קלים להכנה עם כמה שפחות תבלינים, "כי האוכל תמיד טעים", אומרת מזל.
3 צפייה בגלריה
סבתא מזל מלמדת את תמרה אהרוני מתכון יווני מסורתי לקציצות פראסה עסיסיות
סבתא מזל מלמדת את תמרה אהרוני מתכון יווני מסורתי לקציצות פראסה עסיסיות
סבתא מזל מלמדת את תמרה אהרוני מתכון יווני מסורתי לקציצות פראסה עסיסיות
(צילום: ענת פייזר)
אנחנו מבקרים את מזל בביתה שבאשדוד והיא מלמדת אותנו מתכון לקציצות פראסה, שאותן למדה להכין מאמה. הכרישה (פראסה) היא ירק קרוב רחוק של הבצל, אך טעמה עדין ומתוק יותר. הבישול והטיגון של הכרישה מעדנים ומעמיקים את טעמיה, ולכן אחת הדרכים המוצלחות לשימוש בירק היא בהכנת קציצות.
קציצות הפראסה מככבות במטבח הספרדי-יהודי של המזרח התיכון, אסיה והבלקן. גם במטבח הטורקי והבולגרי קציצות הכרישה מקבלות מקום של כבוד, אבל מזל נאמנה למתכון שלמדה בבית אמה, שנהגה להכין אותן כל יום שישי.
את הקציצות נוסח יוון מכינים בדרך כלל עם פירורי לחם, ובפסח הן מקבלות את הגרסה הכשרה עם קמח מצה. היוונים בסלוניקי נוהגים להוסיף לתערובת הפראסה בשר טחון, שמעמיק את הטעמים של הכרישה ומייצב את הקציצות.
להכנת הקציצות מזל משתמשת בחלקו הבהיר של גבעול הכרישה – היא מקלפת את העלים הירוקים החיצוניים כמו קלח תירס, וחותכת את ליבת הירק לטבעות. חשוב לנקות היטב את הכרישה, מדגישה מזל, כיוון שהירק סופח אליו חול.
כדי לקבל קציצות עסיסיות שלא מתפרקות, חשוב לטפל בכרישה כמו שצריך. הסוד של מזל לקציצות מוצלחות שנטרפות ברגע הוא בישול ממושך של הכרישה במים רותחים – 45 דקות עד שעה – לריכוכו. לאחר הבישול, חשוב מאוד לסחוט היטב את הפראסה מכל הנוזלים, לצנן ולטחון אותה במעבד מזון. את הקציצות אפשר להגיש עם צזיקי עשוי מיוגורט יווני עם מלפפון, שום ומעט שמן זית. צפו בכתבה בראש העמוד.

קציצות פראסה של מזל עייש

מרכיבים:
7 גבעולי כרישה
3 ביצים
3/4 כוס קמח מצה
1/2 ק"ג בשר טחון
1 כפית מלח
1/2 כפית פלפל שחור
שמן לטיגון
3 צפייה בגלריה
הבישול והטיגון של הכרישה מעדנים ומעמיקים את טעמיה.
הבישול והטיגון של הכרישה מעדנים ומעמיקים את טעמיה.
הבישול והטיגון של הכרישה מעדנים ומעמיקים את טעמיה.
(צילום: ענת פייזר)
הכנה:
מנקים היטב את הפראסה וחותכים את הגבעול.
מכניסים לסיר ומרתיחים עד שהפראסה רכה מאוד - 45 דקות עד שעה. בודקים עם מזלג שהפראסה התרככה.
טוחנים את הפראסה היטב וסוחטים במסננת.
לתערובת הפראסה מוסיפים את הבשר, ביצים, קמח מצה ומתבלים במלח ופלפל.
אם העיסה יוצאת קשה מידי אפשר להוסיף מעט שמן.
מכינים מהעיסה קציצות, מטגנים בשמן עמוק במשך כמה דקות ומוציאים למגבת סופגת.
3 צפייה בגלריה
קציצות פראסה של מזל עייש
קציצות פראסה של מזל עייש
קציצות פראסה של מזל עייש
(צילום: ענת פייזר)
  • "פרויקט סבתא" בחסות אחוזות רובינשטיין, סנו, רסטרטו ודקסל/אומפרדקס יוצאים בימים אלו למסע בעקבות המטבח של הסבתות הישראליות. עקבו אחרינו במתחם ב-ynet ובאתר ערוץ האוכל
בשיתוף אחוזות, סנו ודקסל פארמה