ביניים
הטריק בחזרת הוא המשחק בין המינון של הסלק והמינון של שורש החזרת - ככל שתשימו יותר שורש חזרת כך התוצר הסופי יהיה חריף יותר - וההפך: ככל שתשימו יותר סלק החזרת תהיה פחות חריפה. עכשיו כשהבנתם את העיקרון, הכנסו למטבח והיכונו לדמעות בעיניים. אאוץ', זה שורף יותר מבצל (אם יש לכם מסיכת צלילה עם שנורקל - זה הזמן להכניס אותם לפעולה. גם מסכת אב"כ תעשה את העבודה).

חזרת קלאסית

המצרכים:
500 גר' סלק טרי 200 גר' שורש חזרת (או 350 גר' למנה חריפה במיוחד) 1 לימון, סחוט למיץ 3 כפיות סוכר 2 כפות חומץ
2 צפייה בגלריה
(צילום: shutterstock)
אופן ההכנה:
  1. שוטפים את הסלקים, אך לא קולפים. מבשלים כ-20 דקות, עד שהם מתרככים מעט. מצננים וקולפים (הקליפה אמורה להתקלף מהסלק בקלות, ללא צורך בקולפן או בסכין).
  2. מגררים את הסלק במגררת עדינה או בעזרת מעבד מזון, ומעבירים לקערה.
  3. קולפים את שורש החזרת, חותכים לחתיכות קטנות וטוחנים במעבד מזון עד שמתקבלת עיסה דקה.
  4. פותחים (בזהירות!) את מכסה המעבד, כשהראש מופנה הצידה (אחרת דומעים מיד).
  5. מעבירים את עיסת השורש לקערה עם הסלק ומערבבים.
  6. מערבבים יחד את מיץ הלימון, הסוכר והחומץ, ושופכים את זה על תערובת הסלק והחזרת. מערבבים היטב, טועמים ומתקנים תיבול. מצננים ושומרים בקירור.

חזרת לבנה

הצבע המקורי של שורש החזרת הוא בכלל לבן, והסלק הוא זה שצובע את המנה הסופית לצבע אדום בוהק - אבל אפשר גם בלי. זאת גרסה לחזרת לבנה.
המצרכים:
750 גר' שורש חזרת, קלוף וטחון במעבד מזון 1/4 כוס חומץ לבן 2 כפות סוכר לבן 1/2 כפית מלח 1/2 כוס מים רותחים
אופן ההכנה:
  1. מכניסים את כל המצרכים לקערת ערבוב גדולה.
  2. מערבבים היטב, ומגישים.
ביניים
יש כל כך הרבה גרסאות ומתכונים לחרוסת, שאפשר קצת ללכת לאיבוד מרוב השפע, אבל זכרו שבכולם הרעיון דומה - עיסה מתוקה בצבע טיט, כלומר חום. לא חייבים להקפיד על כל ההוראות שבתכון כפי שהן, ובהחלט אפשר לגוון בסוגי הפירות, בתבלינים ובחומרי ההמתקה (סילאן, סוכר, תמרים ועוד). העיקרון המנחה צריך להיות יצירת תערובת חומה במרקם לא נוזלי מדי והכי חשוב - טעימה. יש מתכונים למשקיענים ויש מתכונים לעצלנים, לפניכם שתי גרסאות לבחירתכם.

חרוסת קלאסית

המצרכים (ל-500 גר'):
10 תמרים גדולים, מגולענים 1 תפוח עץ גראנד סמית, מקולף חתוך לרבעים ללא הליבה 100 גר' אגוזי מלך 50 גר' אגוזי לוז 1/4 כוס יין מתוק 4 כפות סילאן קורט קינמון קורט ציפורן לקישוט - חופן ראשי ורדים
2 צפייה בגלריה
חרוסת עם עלי ורדים
חרוסת עם עלי ורדים
חרוסת עם עלי ורדים
(צילום: ירון ברנר)
אופן ההכנה:
  1. מכניסים את כל המרכיבים למעבד מזון וטוחנים עד לקבלת מרקם אחיד.
  2. מעבירים לקערה, מקשטים בפרחים ומגישים.

חרוסת אגוזים, פיסטוק וצימוקים

המצרכים:
250 גר' תמרים מגולענים (אפשר ממרח תמרים) 100 גר' צימוקים בהירים 150 גר' צימוקים מסוג 'שאוני' (צימוקים שחורים גדולים מאוד, להשיג בחנויות פיצוחים מובחרות) 100 גר' פיסטוקים קלויים, לא מומלחים 100 גר' אגוזי מלך קלופים 100 גר' אגוזי לוז 100 גר' קשיו 1 תפוח עץ 1 בננה 1 אגס 4 כפות יין אדום מתוק 2 כפות חומץ קינמון, הל, זנגוויל וציפורן, טחונים יחד לאבקה
אופן ההכנה:
  1. טוחנים יחד את כל האגוזים והפיסטוקים עד שמתקבלים פירורים דקים. מוסיפים את התמרים, הצימוקים והפירות וטוחנים.
  2. מוסיפים יין מתוק ומעט חומץ לפי הטעם לתערובת (הטעם שמתקבל צריך להיות חמצמץ ומתוק).
  3. מוסיפים תבלינים: הרבה קינמון, קצת פחות הל ומעט זנגוויל וציפורן. מתחילים להוסיף מעט, טועמים ומוסיפים עוד אם צריך.
  4. מעבירים לכלי הגשה חגיגי, ומגישים.