החמין הזה נולד לגמרי במקרה, בהבזק של רגע, מתוך התפעלות עמוקה משלל ירקות השורש החורפיים, חובבי הקור, ירוקי העלים ופריכי הגוף, שהסעירו את דמיוני ועוררו חשק בלתי נשלט לרצף בהם תחתיתו של סיר גדול.
אפשר היה להוסיף להם בשר או עצמות, אבל הייתה לי תחושה שיהיה מעניין להשתחרר מקיבעון החמין הבשרי ולשלוח אותם להתכרבל לילה בחום התנור בחברת אורז מלא, בירה כהה ותיבול עדין.
לטורים קודמים של מיכל וקסמן:
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים באוכל - הצטרפו לעמוד האינסטגרם שלנו
התוצאה הייתה מספקת מאוד, אפילו מפתיעה. הירקות יצאו מהתנור שחומים, רכים ומלאי טעם. גרגירי האורז השמינו מנחת והוגשו לצלחת כשהם מזוגגים, רכים במידה אבל לא דייסתיים. כמו שהיטיב לומר יונתן – אורח מועדף שיודע את דרכו עם אוכל – "זה ממש טעים, לא הייתי מנחש שזה טבעוני", בעודו ממהר לצלם על מנת לשתף את חבריו בבסיס התל אביבי בו הוא משרת שם חמין טבעוני הוא "ממש עניין" לדבריו.
הנה הוא לפניכם, כמובטח. תרגישו חופשיים לאלתר ולגוון כיד הדמיון הטובה עליכם. הזמן בתנור יעשה את העבודה בכל מקרה.
8 צפייה בגלריה
חמין שורשים טבעוני - מיכל וקסמן
חמין שורשים טבעוני - מיכל וקסמן
(צילום: מיכל וקסמן)
8 צפייה בגלריה
חמין שורשים טבעוני - מיכל וקסמן
חמין שורשים טבעוני - מיכל וקסמן
(צילום: מיכל וקסמן)
8 צפייה בגלריה
חמין שורשים טבעוני - מיכל וקסמן
חמין שורשים טבעוני - מיכל וקסמן
(צילום: מיכל וקסמן)
ביניים
את החמין הזה כדאי להכין בסיר רחב ונמוך יחסית, כזה שיכיל את השורשים כולם בשכבה אחת צפופה מאוד. כך ישמרו על שלמותם וצורתם מבלי להפוך לדייסת אורז וירקות. אפשר להשתמש בכל כמות הירקות המופיעים במתכון או לוותר על חלק ולהוסיף עוד מאלה האהובים עליכם. אם הסיר שלכם גדול או קטן יותר אולי תצטרכו להפחית או להוסיף כמה שורשים, אין לזה משמעות לתוצר הסופי. לא הייתי מוותרת על הכרישות היות ויש להן חשיבות בתיבול החמין כולו.
8 תפוחי אדמה מקולפים 3 בטטות מקולפות 8 כרישות קטנות (החלק הלבן והירוק הבהיר) 3 פקעות שומר 2 סלקים גדולים מאורכים 8 צנוניות 4 גזרים מקולפים 4 קולרבי קטנים מקולפים 2 שורשי סלרי קטנים מקולפים ½ ק"ג אורז עגול מלא שמן זית לזילוף מלח ים ופלפל שחור גרוס בנדיבות 2 כוסות בירה כהה, איזה שאוהבים, אני השתמשתי בגינס 1 כוס מים 2 כפות דיבס (דבש ענבים. אפשר להחליף בסילאן או במייפל) 2 כפות רכז רימונים 1 בצל בינוני, טחון 1 עגבנייה, טחונה 1 כוס גרגירי חומוס מושרים לילה במים ומסוננים (מדידה אחרי השריה)
כך עושים:
מחממים תנור ל-110 מעלות ללא טורבו.
בוחרים סיר נמוך ורחב שיכול להיכנס לתנור (אני השתמשתי בסיר שקוטרו 33 ס"מ וגובהו 9 ס"מ). הירקות צריכים למלא את הסיר בשכבה אחת צפופה מאוד. אפשר להוריד או להוסיף ירקות על פי המקום בסיר או על פי העדפתכם.
חותכים את הירקות לחצאים או לפלחים עבים לאורכם. בעזרת הסכין יוצרים לחצאים בסיסים ישרים על מנת שאפשר יהיה להעמידם בקלות בסיר.
8 צפייה בגלריה
חמין שורשים טבעוני - מיכל וקסמן
חמין שורשים טבעוני - מיכל וקסמן
(צילום: מיכל וקסמן)
מזלפים מעט שמן זית בתחתית הסיר. מסדרים את הירקות בסיר בעמידה בשכבה אחת צפופה. ממליחים ומפלפלים.
בקערה מערבבים אורז מלא, בירה, רכז רימונים, דיבס, מים, עגבניה ובצל טחונים. ממליחים ומפלפלים. יוצקים את התערובת על כל נוזליה מעל הירקות שבסיר. מזלפים שמן זית בנדיבות. מרטיבים נייר אפיה ומניחים אותו מעל הירקות והאורז למניעת התייבשות בזמן הבישול.
8 צפייה בגלריה
חמין שורשים טבעוני - מיכל וקסמן
חמין שורשים טבעוני - מיכל וקסמן
(צילום: מיכל וקסמן)
מכסים את הסיר ומביאים לרתיחה. מבשלים רבע שעה ברתיחה מתונה.
מניחים את הסיר בתחתית התנור ומבשלים כל הלילה ועד ארוחת הצהריים שלמחרת (18-16 שעות בסך הכל). פעם בכמה שעות מרימים מכסה ומציצים אל תוך הסיר. אם האורז נראה יבש אפשר להוסיף מעט מים רותחים.
8 צפייה בגלריה
חמין שורשים טבעוני - מיכל וקסמן
חמין שורשים טבעוני - מיכל וקסמן
(צילום: מיכל וקסמן)
8 צפייה בגלריה
חמין שורשים טבעוני - מיכל וקסמן
חמין שורשים טבעוני - מיכל וקסמן
(צילום: מיכל וקסמן)
8 צפייה בגלריה
חמין שורשים טבעוני - מיכל וקסמן
חמין שורשים טבעוני - מיכל וקסמן
(צילום: מיכל וקסמן)
אם חשקה נפשכם דוקא בחמין עדין עם בשר או בחמין בלדי עם טלה ופריקה תוכלו למצוא מתכון פה וגם פה בהתאמה.
לבלוג של מיכל וקסמן
כשאתם מכינים את זה בבית, תייגו @ynet_food בתמונה שלכם כדי שנוכל לראות