משפחת סמואלס, מייסדי מרכז שלוה בירושלים, לא תכננה להקים ארגון משנה חיים. הכול התחיל מהבטחה אישית אחת שנתנה אמא מסורה.
קפה שלוה
(צילום ועריכה: ספיר גורדו)
יוסי, בן למשפחת סמואלס, נולד כילד רגיל, אך חיסון פגום שקיבל כתינוק פגע בראייתו, שמיעתו וביכולת המוטורית שלו. "למדנו על בשרנו את הקושי. החיים שלנו שינו מסלול בצורה חדה", סיפר האב קלמן סמואלס, כשנבחר להשיא משואה ביום העצמאות. האם, מלכי, החליטה אז שלא לוותר. היא "עשתה הסכם עם אלוהים" – אם תמצא דרך לתקשר עם בנה, תקדיש את חייה למשפחות עם ילדים עם מוגבלויות.
בגיל 9, בזמן שלמד בבית חינוך לעיוורים, אחת המורות הצליחה ללמד את יוסי לתקשר באמצעות מגע בשפת הסימנים. מאדם שלא היה מחובר לעולם – הוא הפך לילד שמגיב, מתקשר ועונה. זו הייתה נקודת המפנה. מלכי, שהבטיחה הבטחה, קיימה אותה: תחילה פתחה צהרון קטן בבית לכמה ילדים עם מוגבלויות, אך עם השנים היוזמה צמחה והפכה למרכז שלוה - שמעניק תוכניות טיפול ושילוב לאנשים עם מוגבלויות מגיל לידה ועד גיל מבוגר. המרכז כולל מעונות וגנים משולבים, תכני תרבות וספורט, דיור עצמאי, תוכניות חיילים וגיוס לצבא - במטרה לאפשר חיים עצמאיים ומלאים ככל האפשר. וכן, גם להקת שלוה המפורסמת נולדה מתוך הארגון.
ובתוך המרכז נמצא קפה שלוה – מקום שמשלב אנשים עם מוגבלויות בתפקידי מלצרות, בריסטה, טבחות וקונדיטוריה, לצד צוות מקצועי. אבל לא רק – זהו בית קפה לכל דבר, שמציע קפה איכותי, אוכל טוב ואווירה. לאחרונה נפתח גם פוד טראק בכניסה למרכז, שגם בו אפשר ליהנות מהקפה, הקינוחים והשירות המסור של העובדים.
"אנשים באים לפה בגלל שזה מקום חברתי", אומר יאיר פומברג, אחד מעובדי המקום שעוסק בכל מה שצריך - מניקיון ועד מלצרות. "אני מאוד נהנה לשרת את הלקוחות, אני עושה את זה בשמחה. הצוות של שלוה הם המשפחה שלי, אנחנו עובדים בשיתוף פעולה בינינו".
המטבח מציע מנות מגוונות ויפות מחומרי גלם איכותיים. תפריט הבוקר, למשל, כולל אגז בנדיקט, בריוש פטריות, ארוחות בוקר, כריכים, סלטים, פנקייקים, קינוחים, משקאות סחוטים במקום, קפה טוב ועוד. מנת הדגל המזוהה ביותר עם המקום הוא סלט שלוה - סלט עשיר ומיוחד שכבר הפך לאייקוני. לא כדאי לפספס אותו.
יוחנן סמואלס, המנכ"ל של שלוה, סבור שגם הקהל תורם לייחוד של המקום. "האוכלוסייה שמגיעה למקום היא מגוונת, והיא נחשפת למהות, למטרה, לאווירה ולאנשים. נוצר שינוי איטי ועקבי בכל הנוגע לשילוב. הצוות שהוכשר לאורך שנים במסגרת שלוה הוא גדול, מה שאפשר לאנשים עם מוגבלויות לקבל כלים לחיים בכל התחומים הבסיסיים, ניתנת להם ההזדמנות להיות חלק מחברה שווה. ככה שוברים סטריאוטיפ מאוד עמוק של החברה בכל הנוגע לאנשים עם מוגבלויות. השילוב של האנשים האלו חושף את החברה לשוני, נותן להם את האופציה לחוות ולהכיר את העוצמה של האחדות. והציבור בסוף מצביע ברגליים".
אלה לא סתם מילים יפות. שלוה הוא באמת מקום עם נשמה - וניכר שהעובדים שלו אוהבים אותו. במקרה שלו לא מדובר רק באוכל משובח (והוא אכן טעים, אין ספק), אלא בסיפור של תקווה, נתינה ואהבה.