אין פיתה לסביח, אין לחם לפרנץ' טוסט ואין לחמנייה עם שוקולד, אז מה אוכלים בפסח? לא משנה אם אתם קוראים לה מצה בריי, מצה ברייט, בורמואלוס או מצייה, מה שמשנה זה שאתם לא עוברים את החג בלעדיה: מצה בריי היא המנה המושלמת להעביר איתה את ימי החג הארוך ארוך הזה. הרעיון הוא פשוט - מצה רטובה משמנת, חלב או מים, ביצה טרופה וברוב המקרים זה מספיק. ברגע שמבינים את העיקרון של המנה הזאת אפשר גם לגוון לבד ולהוסיף מה שבא לכם.
7 צפייה בגלריה
(צילום: ירון ברנר)
המילה בריי פירושה עיסה בגרמנית, שכן נהוג היה להשרות את המצות בנוזל עד לקבלת עיסה, ורק לאחר מכן להוסיף את הביצים. רבים מתעקשים לקרוא למצה-בריי מצה-ברייט, שזה קצת אירוני כי משמעות המילה ברייט ביידיש היא לחם. אבל לא משנה איך תקראו לה, היא תמיד תהיה הקומפורט פוד הרשמי של פסח: חמה וריחנית. הנה עשרה מתכונים מושלמים לפינוק האולטימטיבי לפסח.

מצה בריי ממולאת

חיים כהן
המצרכים:
3/4 כוס שמנת מתוקה 1 ביצה 6 מצות רטובות, עטופות במגבת
אפשרויות מתוקות - שוקולד למריחה, קרם וניל, סוכר, קינמון
חמאה מזוקקת או שמן לטיגון
7 צפייה בגלריה
(צילום: ירון ברנר)
אופן ההכנה:
  1. לוקחים את המצה הרטובה, מורחים עליה שוקולד, מקפלים לחצי ושוב לחצי.
  2. חוזרים על הפעולה עם קרם הווניל. בקערה שמים שמנת וביצה, וטורפים.
  3. טובלים את המצות המקופלות בתערובת, ומטגנים משני הצדדים כשלוש דקות בסך הכל.
  4. הגשה - מניחים על צלחת. אפשר לפזר אבקת סוכר, ואפשר לעשות מזה מנה חגיגית של אביב עם תותים ושאר פירות שאוהבים, גם קצפת שם לא תכעיס אף אחד. אני מאוד אוהב גם את הגרסה של המצה המטוגנת כמו בסרט. מעט סוכר רגיל, דבש ושמנת חמוצה הם חתונה נפלאה לזה.
* באותה טכניקה אפשר לעשות גם גרסה מלוחה עם לבנה עם זעתר, מוצרלה, גבינה בולגרית רכה או שמן זית.

מצה בריי טבעונית

המצרכים (2-3 מנות):
4-5 מצות 3/4 כוס קמח תירס גרגירי 1 פחית קרם קוקוס 2-3 שיני שום פלפל צ'ילי קטן קצוץ חופן גדול של פטרוזליה קצוצה חופן קטן של נענע מלח גס שמן זית
אופן ההכנה:
  1. מניחים בקערה את קמח התירס, קרם הקוקוס, עשבי התיבול, פלפל הצ'ילי ואת המלח גס וטורפים היטב.
  2. לתוך הבלילה שוברים לחתיכות קטנות את המצות ומשרים למשך 15 דקות.
  3. מחממים במחבת מעט שמן זית ויוצקים את התערובת. דואגים להשטיח אותה ומכסים לחמש דקות.
  4. חשוב להסתכל על המצייה עד שהחלק התחתון משחים ומתייצב ומלמעלה כבר לא רואים ממש נוזלים.
  5. כדי שהמצייה לא תתפרק (בגלל שהיא כבדה) חשוב לפני שהופכים אותה להפוך אותה על צלחת במהירות ואז להחליק אותה בחזרה למחבת כדי לטגן את הצד השני.

מצה בריי ירוקה

זמי שרייבר
המצרכים:
6-8 מצות רטובות, עטופות במגבת נקייה עד לריכוך קל 4 ביצים 1/8 כוס בצל ירוק, קצוץ דק 1/3 כוס פטרוזיליה, קצוצה דק 1/3 כוס צרור שמיר, קצוץ דק 2-3 כפות עלי בזיליקום, קצוצים דק 1/3 כוס נענע, קצוצה דק 1/3 כוס כוסברה, קצוצה דק מלח ופלפל שחור שמן לטיגון
7 צפייה בגלריה
(צילום: אפיק גבאי)
אופן ההכנה:
  1. טורפים ביצים ומוסיפים את עשבי התיבול הקצוצים. שוברים פנימה את המצות, מוסיפים מלח ופלפל ומערבבים היטב.
  2. מחממים 2 כפות שמן במחבת על להבה בינונית. יוצרים קציצות ומטגנים משני הצדדים עד להזהבה.

מצה בריי עם קבנוס

גיא ארבל
המצרכים (ל-2 מנות):
4 מצות 1/2 כוס מים 5 ביצים 2 כפות שמנת מתוקה מלח ופלפל שחור גרוס 1/2 בצל, קצוץ 2 קבנוסים פרוסים (לא חובה) 5 פטריות פרוסות חופן פטרוזיליה, קצוצה חמאה או שמן לטיגון
7 צפייה בגלריה
(צילום: ירון ברנר)
אופן ההכנה:
  1. שוברים את המצות לחתיכות בגודל 3-2 ס"מ, ומעבירים לקערה.
  2. מוסיפים מים, ומערבבים עד לספיגה. מניחים בצד ל-5 דקות.
  3. מוסיפים את הביצים ו-2 כפות שמנת מתוקה לקערה, מתבלים במעט מלח ופלפל ומערבבים.
  4. מחממים חמאה במחבת על חום בינוני, ומטגנים את הבצל עד לשקיפות וריכוך. מוסיפים את הקבנוס (אם רוצים) והפטריות.
  5. יוצקים את בלילת המצות למחבת, ומפזרים מעל את הפטרוזיליה הקצוצה. מערבבים את התערובת כמו ביצה מקושקשת עד לקבלת גוון שחום.
  6. הגשה - מעבירים את המצה בריי לצלחת הגשה, ומגישים לצד קוטג' וסלט עגבניות.

מצה בריי ים תיכונית

המצרכים (3-4 מנות):
4 מצות 1/2 כוס חלב פושר 3 ביצים קורט מלח קורט פלפל שחור גרוס חופן עשבי תיבול קצוצים: שמיר, פטרוזיליה ונענע (יחד חצי כוס) שמן קנולה לטיגון גבינה (לא חובה) זיתים (לא חובה)
אופן ההכנה:
  1. מפוררים את המצות לגודל האהוב עליכם לתוך קערה. יוצקים על המצות את החלב הפושר ומניחים לכמה דקות.
  2. טורפים את הביצים עם התבלינים ועשבי התיבול הקצוצים.
  3. סופגים את יתרת החלב מהמצות הרטובות ומוסיפים את בלילת הביצים.
  4. מחממים שמן במחבת. כאשר המחבת חמה יוצקים מבלילת המצות בגודל למציות אישיות ומטגנים מכל צד 3 דקות. מומלץ להגיש עם גבינה וזיתים או בתוספת גבינה על תערובת הבלילה.

מצה בריי ממולאת בפירה ופטריות

זמי שרייבר
המצרכים:
8 מצות רטובות, עטופות במגבת נקייה. 4 תפוחי אדמה בינוניים, קלופים וחתוכים לקוביות סלסילת פטריות שמפיניון טריות חתוכות לרצועות 1 בצל לבן בינוני, קצוץ שמן זית לטיגון 2 ביצים טרופות מלח ופלפל 1 כפית מחוקה פפריקה מתוקה
7 צפייה בגלריה
(צילום: אפיק גבאי)
אופן ההכנה:
  1. מבשלים את קוביות תפוחי האדמה בסיר עם מים ומעט מלח עד שיתרככו. מסננים, מוסיפים ומועכים לכדי פירה.
  2. מטגנים בשמן זית את הבצל עד שקיפות. מוסיפים פטריות, מטגנים כ-5 דקות ומוסיפים את הבצל והפטריות יחד עם השמן ששימש לטיגון לפירה, מתבלים במלח פלפל ופפריקה ומערבבים.
  3. חוצים כל מצה לארבעה חלקים. על כל רבע מצה מסדרים כף וחצי של מלית, סוגרים עם רבע נוסף של מצה וטובלים ומצפים בביצים הטרופות.
  4. מטגנים במחבת עם שמן משני הצדדים עד להזהבה. מעבירים לצלחת עם נייר סופג ומגישים לאחר כבוד.

מצה בריי מתוקה

גיא ארבל
המצרכים (ל-2 מנות):
4 מצות 1/2 כוס חלב 2 כפות אבקת סוכר 1/2 כפית קינמון 5 ביצים 2 כפות שמנת מתוקה 1/2 כוס צימוקים כהים 1/2 כוס אגוזי מלך שבורים 1 כף חמאה לטיגון
7 צפייה בגלריה
(צילום: ירון ברנר)
אופן ההכנה:
  1. שוברים את המצות לחתיכות בגודל של 3-2 ס"מ, ומעבירים לקערה.
  2. מוסיפים את החלב, אבקת הסוכר והקינמון, מערבבים היטב לאיחוד טעמים ומניחים בצד ל-5 דקות.
  3. מוסיפים צימוקים כהים ואגוזי מלך, ומערבבים. מוסיפים 5 ביצים ו-2 כפות שמנת מתוקה, ומערבבים היטב.
  4. במחבת משומנת בחמאה (עדיף מזוקקת) מטגנים את התערובת כמו ביצה מקושקשת עד לקבלת גוון שחום.
  5. הגשה - מעבירים את המצה בריי לצלחת הגשה, מפזרים מעל אבקת סוכר ומגישים לצד פירות טריים וחרוסת.

מצה בריי עם סילאן ודבש (בומאלוס)

זמי שרייבר
המצרכים:
6-8 מצות רטובות 2 כפות דבש 2 כפות סילאן 4 ביצים 1 כף סוכר מעט שמן לטיגון
להגשה - חופן פירות חתוכים 2 כפות אבקת סוכר
7 צפייה בגלריה
(צילום: אפיק גבאי)
אופן ההכנה:
  1. שוברים את המצות ומערבבים עם דבש, סילאן ביצים וסוכר.
  2. מחממים מחבת עם שמן על להבה בינונית. לוקחים כף גדושה מהתערובת ומטגנים עד הזהבה משני הצדדים. מעבירים לצלחת עם נייר סופג, מפזרים אבקת סוכר ומגישים עם פירות העונה.