לנגב את הדמעות: בצל הוא שורש זול, זמין כל השנה והוא גם הבסיס להרבה מאוד תבשילים ומאכלים. לרוב הוא יגיע רק בתור תיבול או בסיס לרוטב או תבשיל, אבל הוא לגמרי יכול גם להיות הכוכב במנה. אז איך תהפכו את הבצל למרכז הארוחה ואילו מתכונים קלים וטעימים תוכלו להכין איתו? הכל בכתבה הבאה.
אינפו בצל

פשטידת בצל מהירה

אפרת סיאצ'י
המצרכים:
3 בצלים לבנים גדולים, קצוצים 5 גבעולי בצל ירוק, קצוצים (החלק הלבן והירוק) 3 כפות שמן קנולה או שמן זית (לטיגון הבצל) 1/2 כוס קמח תופח 2 ביצים גדולות 2 כפות גדושות גבינה לבנה 2 כפות גבינה צהובה, מגוררת 1 כף גבינת פרמז’ן, מגוררת
תיבול -
מלח ופלפל שחור, לפי הטעם
6 צפייה בגלריה
פשטידת בצל
פשטידת בצל
(צילום: אפרת סיאצ'י)
אופן ההכנה:
  1. מחממים תנור מראש לטמפרטורה של 180 מעלות.
  2. מטגנים את הבצל הלבן עם 3 כפות שמן עד להזהבה.
  3. מוסיפים את הבצל הירוק, מערבבים כחצי דקה ומסירים מהכיריים. מצננים מעט ומעבירים לקערה.
  4. מוסיפים לקערה קמח, ביצים וגבינות. ומתבלים.
  5. משמנים תבנית ויוצקים אליה את התערובת. אופים במשך כ-30 דקות (תבנית שקעים) – 40 דקות (תבנית אינגליש קייק) עד להזהבה יפה.

לחמניות בצל

רותי קינן
המצרכים (לכ-20 לחמניות):
2 בצלים גדולים, קצוצים 3 כפות שמן זית 4 כוסות קמח מנופה 1 כפית מלח 30 גר' שמרים טריים (או 1 שקית שמרים בגרגרים) 1 כפית סוכר חום 1.5 כוסות מים פושרים
6 צפייה בגלריה
(צילום: shutterstock)
אופן ההכנה:
  1. מטגנים את הבצלים בשמן עד שהם משחימים. מסירים מהלהבה ומצננים.
  2. מניחים את הקמח בקערה ומערבבים עם המלח. אם משתמשים בשמרים טריים, ממיסים אותם ב-1/2 כוס מהמים בתוספת הסוכר. מניחים להם לתסוס כ-10 דקות. (שמרים בגרגרים מוסיפים ישירות לקמח).
  3. יוצרים גומה בקמח ויוצקים לתוכה את השמרים שתססו. מתחילים ללוש בצק, תוך כדי הוספת המים שנותרו. מוסיפים את הבצלים המטוגנים ואת השמן בו טוגנו וממשיכים ללוש עד שמתקבל בצק גמיש וחלק, שאינו נדבק לידיים, כ-10 דקות (אפשר לעשות זאת במיקסר עם קרס לישה). מניחים את הבצק בקערה, מכסים ומניחים לו לתפוח עד שהוא מכפיל את נפחו. מרפדים תבנית אפייה שטוחה בנייר אפייה ומאבקים במעט קמח.
  4. חובטים בבצק שתפח על מנת להחזירו לנפח המקורי וממשיכים ללוש מספר דקות. צרים מהבצק כדורים עגולים בקוטר 6 ס"מ ומניחים על התבנית תוך השארת רווח בין האחד לשני. מכסים במגבת ומניחים לתפוח עוד 25 דקות.
  5. אופים את הלחמניות שתפחו, בתנור שחומם מראש לחום גבוה של 200 מעלות, במשך 20 דקות.

חלת בצל

נופר זוהר
המצרכים:
1 בצל לבן גדול 1.5 ליטר שמן לטיגון עמוק
לבלילה - 1/3 כוס קורנפלור 1 כוס קמח 2 כפיות פפריקה 1 כפית מלח 1 כפית פלפל שחור 500 מ"ל בירה
לתערובת הקמח - 1 כוס קמח 1 כוס קורנפלור 2 כפיות פפריקה, מתוקה או חריפה 2 כפיות אבקת שום 1/2 כפית פלפל שחור 1/4 כפית פלפל צ'ילי
6 צפייה בגלריה
חלת בצל טבעות בצל נופר זוהר
חלת בצל טבעות בצל נופר זוהר
(צילום: טל שחר)
אופן ההכנה:
  1. קולפים את הבצל, משאירים לו את "העוקץ" ומסירים את האדמה.
  2. מערבבים את כל חומרי תערובת הקמח.
  3. מכינים את הבלילה - מערבבים היטב את הקורנפלור והקמח עם התבלינים. מוסיפים את הבירה ומערבבים היטב.
  4. מעמידים את הבצל וחותכים ממנו את שני הס"מ העליונים. מקלפים את הבצל כולו. חותכים את הבצל ל-12 פלחים - אבל לא עד הסוף, כך שכל הפלחים יישארו מחוברים מלמטה.
  5. מכניסים את הבצל השלם לקערת מים קרים לכמה שעות, כדי לעזור לו "להיפתח". השלב הזה הוא לא חובה, אם עושים אותו חשוב לנגב את הבצל היטב לפני הטיגון.
  6. טובלים את הבצל בקמח המתובל ומנערים בעדינות כדי להסיר את עודפי הקמח (אפשר גם להכניס את הבצל ואת הקמח המתובל לשקית ולנער היטב, עד שכל הבצל מצופה). מעבירים לבלילה, ומרווחים מעט את עלי הבצל כדי שיצופו היטב בבלילה.
  7. מחזירים את הבצל לתערובת הקמחים שוב, מנערים את עודפי הקמח ומעבירים את הבצל לשמן חם ועמוק ומטגנים כ-10 דקות. הופכים בזהירות ומטגנים עד להזהבה.
  8. מוציאים את הבצל באמצעות כף חורים, מייבשים בנייר מגבת ומניחים על צלחת. ניתן להגיש עם רוטב איולי, קטשופ וברביקיו.

טבעות בצל פריכות

נופר זוהר
המצרכים:
1 בצל ענק, חתוך לטבעות בעובי אצבע, מופרדות אחת אחת
לבלילה - 1/2 כף מלח 1/2 כף אבקת שום 1/2 כפית פפריקה 1/4 כף פלפל קאיין טחון 1 כפית אבקת אפייה 100 גר' קמח 100 גר' קורנפלור 1 כוס מי סודה
לציפוי -
1 חבילת פירורי פנקו
6 צפייה בגלריה
חלת בצל טבעות בצל נופר זוהר
חלת בצל טבעות בצל נופר זוהר
(צילום: טל שחר)
אופן ההכנה:
  1. לשים את כל חומרי הבלילה יחד, מוזגים בזרם איטי תוך כדי ערבוב במטרפה את מי הסודה, עד לקבלת מרקם של טחינה סמיכה.
  2. ביד אחת לוקחים טבעת בצל וטובלים היטב בבלילה וביד השנייה טובלים בפירורי פנקו, וממשיכים אותו הדבר עם יתר הטבעות. מניחים על לבנים עם נייר.
  3. מחממים שמן לטמפרטורה של 160 מעלות ומטגנים את טבעות הבצל עד לקבלת צבע זהוב. מוציאים מהשמן באמצעות כף חורים למסננת.
  4. אפשר גם לאפות בתנור בטמפרטורה של 220 מעלות במשך 15 דקות.

קיש בצל בצ'יק צ'אק

רותי קינן
המצרכים:
300 גר' בצק עלים מרודד (אפשר גם על בסיס חמאה)
למלית - 6 בצלים גדולים 3-4 כפות חמאה 2 גביעים (400 מ"ל) שמנת חמוצה 3 ביצים 2 כפות קמח 1 כפית גרגרי קימל מלח, פלפל
6 צפייה בגלריה
קיש בצל ירוק, רותי קינן
קיש בצל ירוק, רותי קינן
(צילום: יוסי רותם)
אופן ההכנה:
  1. מרפדים בבצק תבנית פאי בקוטר 26 ס"מ. דוקרים את הבצק בעזרת מזלג ומכניסים למקרר.
  2. להכנת המלית מקלפים את הבצלים, פורסים לפרוסות ומטגנים אותם בחמאה, על להבה נמוכה, במשך כ-20 דקות או עד שהם מתרככים אך לא מזהיבים. מורידים מהאש ומצננים לחום החדר.
  3. מניחים את הבצלים המטוגנים על פני הבצק. מערבבים את השמנת עם הביצים, הקמח, הקימל, המלח והפלפל ויוצקים את התערובת על הבצלים.
  4. מציבים את התבנית בשליש התחתון של התנור ואופים בתנור שחומם מראש לחום בינוני של 180 מעלות, במשך כ-40 דקות או עד שהמלית יציבה והבצק מזהיב.

מרק בצל

המצרכים:
1 ק"ג בצל לבן קצת שמן זית לטיגון 3 כפות קמח 1/2 1 כוס יין לבן 1 ליטר ציר ירקות 1 ענף טימין פלפל שחור מלח 5 כפות חמאה
6 צפייה בגלריה
מרק בצל
מרק בצל
(צילום:shutterstock)
אופן ההכנה:
  1. פורסים את הבצל ומטגנים בשמן זית עד להשחמה.
  2. מוסיפים חמאה או מחמאה (מחמאה אם מעוניינים בפרווה, חמאה בחלבי) וממיסים.
  3. מוסיפים בהדרגה את הקמח לבצל, תוך כדי ערבוב עד להטמעה ועד שאין גושים.
  4. מוסיפים כוס וחצי של יין תוך כדי ערבוב. מוספים את ציר הירקות ומביאים את המרק לרתיחה.
  5. מתבלים במלח ופלפל לפי הטעם ומוסיפים מעט סוכר לאיזון החמיצות.
  6. להגשה - אפשר להוסיף מעל חופן גבינת פרמז'ן מגוררת, או מעט גבינה צפתית טרייה.