בשיתוף קבוצת שטראוס
כתבת ווידיאו: ניצן כהן | צילום: ירון שרון
איך חוגגים את חנוכה, כשהלב עדיין במלחמה? משלבים מאכל מסרתי חגיגי עם תוצרת חקלאית ישראלית. אז יצאנו לשדות תפוחי האדמה של עוטף עזה כדי להכיר את שחר והב, מגדל תפוחי אדמה מקיבוץ ניר עוז שאיבד את אביו יוסי וחברים רבים ב-7 באוקטובר, ואלון פיאסצקי, אגרונום בקבוצת שטראוס, כדי להבין איך מתמודדים עם האתגרים והאובדן, וגם לשמוע על זן תפוח האדמה ממנו כדאי להכין את הלביבות שכולנו אוהבים. צפו בווידיאו בראש הכתבה
"שדות תפוחי האדמה בעוטף דבר ראשון זה האנשים. האנשים שמגדלים, הקיבוצים, השורשיות, האיכות, האכפתיות, השמירה של החקלאות והאדמות שיניבו גם השנה", אומר פיאסצקי.
4 צפייה בגלריה
 שחר והב (משמאל) ואלון פיאסצקי.
 שחר והב (משמאל) ואלון פיאסצקי.
שחר והב (משמאל) ואלון פיאסצקי.
(צילום: ירון שרון)
על פי נתוני משרד החקלאות, באזור העוטף (מועצות אזוריות אשכול, שער הנגב, שדות נגב וחוף אשקלון) ישנם כ-60 אלף דונם של שדות תפוחי אדמה, המהווים כ-40% משטחי גידול תפוחי האדמה בישראל כולה. בסוף אוקטובר, בשבועות לאחר השבת השחורה, המשיכה למרות הכל זריעת תפוחי האדמה בשדות.
"רוב גידולי תפוחי האדמה בישראל מגיע מהנגב המערבי, מסביר והב, "בגלל האדמות והשטוחות והנעימות ובעקבות מזג האוויר המצוין. קצת חם לתפוחי האדמה, אבל אנחנו מקפידים להשקות והשמש עוזרת לכולנו, עוטפת אותם".

האתגר הביטחוני מצטרף לשלל האתגרים מולם עומדים החקלאים

על רקע המצב הבטחוני, אומר פיאסצקי: "החקלאים בעוטף מתמודדים באופן כללי עם הרבה אתגרים. האתגר הביטחוני, מזג האוויר, עלויות, מחיר התשומות, מים, דשנים". נוסף על כך, בעקבות המצב כעת, אין פועלים זרים - והמגדלים מסתמכים בעיקר על מתנדבים".
4 צפייה בגלריה
(צילום: shutterstock)
איזה זן תפוח אדמה מומלץ ללביבות?
"הזן המומלץ הוא דזירה. תפוח אדמה עם קליפה אדומה וצורתו אליפטית שהגיע במקור מהולנד והיום גדל בשדות עוטף עזה". דזירה הוא הזן האדום של תפוח האדמה ה"רגיל" הנפוץ במטבח הישראלי. הוא אידיאלי לצ'יפס ולביבות בטיגון עמוק, כי אין בו הרבה מים, מה שמקנה לו פריכות מושלמת. צפו בווידיאו בראש הכתבה
4 צפייה בגלריה
 דזירה הוא הזן האדום של תפוח האדמה ה"רגיל" הנפוץ במטבח הישראלי.
 דזירה הוא הזן האדום של תפוח האדמה ה"רגיל" הנפוץ במטבח הישראלי.
דזירה הוא הזן האדום של תפוח האדמה ה"רגיל" הנפוץ במטבח הישראלי.
(צילום: ירון שרון)

סתיו מלצר-תורג'מן, דיאטנית בקבוצת שטראוס עם טיפים נוספים לשיפור הערך התזונתי של המנה.
- הוסיפו ירקות לבלילה של הלביבות
הם מוסיפים צבע והופכים את המתכון לקליל יותר, מעשירים את הערכים התזונתיים בסיסיים תזונתיים ומפחיתים את הערך הקלורי. גרדו לתוך הבלילה גזר, קישוא, כרובית, ברוקולי או ירק אחר שאתם אוהבים, ותקבלו מתכון משודרג וצבעוני.
סתיו מלצר-תורג'מן, דיאטנית בשטראוס סתיו מלצר-תורג'מן, דיאטנית בשטראוס צילום: יח"צ
- העדיפו אפייה במקום טיגון
אחת האפשרויות לשיפור הערך התזונתי של הלביבה היא אפייה בתנור במקום טיגון. הבונוס: עבודה מהירה והרבה פחות מלכלכת במטבח.
- הערך התזונתי תלוי (גם) בסוג השמן
אם בחרתם בטיגון, מומלץ לבחור בתרסיס שמן איכותי כמו שמן זית.
- שדרגו את הרכב הקמחים
עוד אפשרות לשדרוג הערך התזונתי הוא החלפה של חלק מהקמח הסטנדרטי בחלופות כמו שיבולת שועל או קמחי קטניות.
4 צפייה בגלריה
לביבות לצד מטבל יוגורט.
לביבות לצד מטבל יוגורט.
לביבות לצד מטבל יוגורט.
(צילום: shutterstock)
- חלבון מוסיף המון
קחו את הלביבה לשלב הבא עם שילוב של גבינות (צהובה או בולגרית יתאימו במיוחד), קטניות (עדשים כתומות למשל), שמוסיפים חלבון וסידן למתכון.
- מטבל מוסיף קלילות וערכים תזונתיים לארוחה
אל תשאירו את הלביבה לבד. הוסיפו מטבל קליל כמו צזיקי, כדי לקבל את היתרונות הבריאותיים של היוגורט, ולשדרג את הטעם של המנה.
חג חנוכה שמח
בשיתוף קבוצת שטראוס