השבוע יצא לי להגיע לשוק איכרים נהדר ליד הבית ונתקלתי בערימה של כרשות יפהפיות וצעירות, מוצקות ובצבע לבן שהופך ירקרק, וידעתי שאני חייבת לקנות כמה מהן כדי להכין דברים טעימים בבית. אבל רגע תשומת ליבכם - צורת הרבים של הכרשה היא כרשים, אבל אני משתמשת בצורה המוכרות יותר, כרשות.
עכשיו נמשיך, הרעיון הראשון שעלה לי לראש היה להכין קציצת כרשה ועוף, המתכון הכי פופולרי כאן בארץ עם כרשה. אבל בסוף החלטתי לגוון ולהכין איתן גם ממולאים וגם טארט משגע. שני המתכונים, שהועברו לארוחה משפחתית, היו פשוט אדירים וקצרו כל כך הרבה מחמאות שידעתי שאני חייבת לכתוב לכם אותם.
עצה שלי? שמרו את המדור הזה. אתם תכינו את המתכונים האלה שוב ושוב.
סוכריות כרשה במילוי בשר ואורז (עם טריק בהכנה)
אלה לא סתם ממולאים, אלא ממולאים שיש בהם סוד שגם מקצר את ההכנה וגם הופך את הביס למושלם. מה הסוד? אם בדרך כלל צריך להכין תערובת של בשר ולקצוץ פטרוזיליה, לחתוך בצל, לנסות לקלוע לתיבול המדויק, להוסיף שמן ועוד ועוד – אפשר במקום כל אלה לקנות קציצות בשר מוכנות (יש בכל קצבייה, ואפילו בסופרים) ואפשר גם לקנות פשוט קבב שאתם אוהבים ולערבב ביחד עם אורז. זהו, לא צריך תיבול, לא לקצוץ – רק לערבב עם אורז וזהו.
וכמה קל למלא כרשה? בדיוק כמו למלא גמבה. פותחים, ממלאים ולתנור.
מה צריך:
• 400 גרם קבב או קציצות בשר (טרי או מופשר)
• 3/4 כוס אורז עגול שטוף ומסונן
• 5 כרשות יפות ומוצקות (עדיף ישרות)
לרוטב:
• 1/3 כוס סילאן
• 1 כפית שטוחה מלח
• 1 כף פפריקה מתוקה
• מים – כמות בשלבי הכנה
כך עושים:
1. בקערה גדולה שמים את קציצות הבשר והאורז ולשׁים ביחד לתערובת אחידה.
2. חותכים החוצה את החלק הירוק כהה (העליון) של הכרשה, ובחלק הלבן יוצרים חתך מלמעלה למטה – לא עד הסוף, אלא רק עד האמצע.
3. מפרידים את עלי הכרשה כך שייווצרו לכם מעין צינורות דקים.
4. פותחים כל צינור כרשה וממלאים בפס של תערובת בשר. סוגרים ומניחים בתבנית מלבנית.
5. חוזרים על הפעולה עם יתרת הכרשות והמילוי.
6. מערבבים את כל מצרכי הרוטב (שמים בהתחלה שתי כוסות מים) ושופכים על הכרשות הממולאות. הרוטב צריך להגיע עד כמעט לכיסוי כל הכרשות. אם צריך, מוסיפים עוד מים.
7. סוגרים את התבנית בנייר אפייה ומעל ברדיד אלומיניום. תקפידו שיהיה סגור לגמרי.
8. אופים בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות במשך שעה וחצי ואז פותחים את הכיסוי, מרטיבים את הכרשות ברוטב שבתבנית ואופים ללא כיסוי במשך 50-30 דקות או עד שהכול זהוב ורך. מומלץ להרטיב מדי פעם את הכרשות בתנור.
טארט בצק עלים עם כרשה מקורמלת
הטארט נולד משאריות של קוטג' וגבינה שהיו לי במקרר. הן, ביחד עם כרשה מקורמלת, הפכו בשנייה לטארט כל כך טעים שלא ייאמן כמה מעט מצרכים בסיסיים יש בו.
מה צריך:
• 5-4 כרשות יפות ומוצקות
• 4 כפות שמן
• 50 גרם חמאה
• 2 כפות סילאן
• 1/2 כפית מלח
• 1 גביע קוטג'
• 100 גרם גבינה צהובה מגורדת
• 5 כפות גבינת שמנת או גבינה בולגרית או פטה
• 1 חבילה בצק עלים – מופשר על פי הוראות היצרן
להברשה:
• 1 ביצה טרופה
• שומשום או תערובת הכול לבייגל/תערובת למאפים
כך עושים:
1. חותכים החוצה את החלק הירוק הכהה (העליון) של הכרשות ואת החלק הלבן והירוק בהיר חותכים לפרוסות.
2. במחבת גדולה מטגנים את הכרשות בשמן זית וחמאה עד הזהבה יפה. מוסיפים מלח וסילאן וממשיכים לטגן עוד שלוש דקות. מוציאים ומצננים.
3. פותחים את בצק העלים ומניחים על נייר אפייה. הגודל צריך להתאים לגודל נייר האפייה (מלבני), אבל גם אם יהיה גדול או קטן יותר זה בסדר.
4. חותכים פס של 1 ס"מ מהשוליים של הבצק (מכל צד) ומניחים אותו על הבצק מעל, כמו מסגרת שמונחת על הבצק.
5. מערבבים יחד קוטג', גבינה צהובה ובולגרית/פטה/שמנת ומורחים על החלק הפנימי של המאפה (לא על המסגרת שיצרתם).
6. מפזרים מעל את הכרשות המטוגנות. מברישים את מסגרת הבצק בביצה טרופה ומפזרים שומשום או תערובת בייגל. אופים בתנור שחומם מראש ל-200 מעלות במשך 40-30 דקות או עד הזהבה. מומלץ להעביר לתוכנית חום תחתון בלבד ב-10 הדקות האחרונות.
פורסם לראשונה: 00:00, 22.01.25