בליל הסדר, רגע לפני שאנחנו מתנפלים מורעבים על האוכל, נהוג לברך על קערת ליל סדר מסורתית - אותה הצלחת העגולה שאותה מציבים במרכז השולחן ובה ששת סמלי החג לברכות: מצה, מרור, כרפס, חרוסת, בשר וביצה. בשביל להקל עליכם את המשימה הכנו מדריך מפורט של המאכלים שצריכים להיות בה - כולל מתכונים עם טוויסט לטובת אלה שרוצים להכניס קצת אקשן לשולחן.
כתבות נוספות שיכולות לעניין אתכם:
ביניים
המרור הוא סמל לעבדות המרה. לרוב מדובר בחסה או בעלים מרים, שלצדם חזרת - או השורש הלבן המגורר או חזרת מעורבבת עם סלק. במקום עלים של חסה תוכלו להכין סלט חסה ואנדיב, רענן וטעים, שישמש גם לברכה וגם כמנה ראשונה ותוספת לכל מה שעתיד להגיע לשולחן, או כל סלט ירוק ורענן אחר שתבחרו.
5 צפייה בגלריה
חזרת עם סלק
חזרת עם סלק
חזרת עם סלק
(צילום: shutterstock)

מתכון קלאסי לחזרת

המצרכים:
שורש חזרת במשקל כ-150-200 גרם מיץ מחצי לימון 1/2 כפית מלח 1 כפית שטוחה סוכר
לחזרת אדומה חריפה - שורש חזרת במשקל כ-150-200 גרם 2 סלקים בינוניים, מבושלים בקליפתם 1/2 כפית מלח 1 כף שטוחה סוכר 1/4 כוס חומץ פשוט (למשל חומץ סינתטי)
אופן ההכנה:
  1. מקלפים ומגרדים את שורש החזרת.
  2. לחזרת סגולה – מקלפים את הסלק ומגרדים גם אותו. מסננים את עודף הנוזלים.
  3. מערבבים הכל ומאחסנים במקרר, בקופסה סגורה היטב. כעבור שעה כדאי לטעום ולתבל עוד מעט, לפי הצורך.
ביניים
אז מה זה למען השם כרפס? הכרפס הוא למעשה ירק שאותו אוכלים בתחילת ארוחת הסדר. אם בימים כתיקונם אוכלים בתחילת הארוחה לחם (ברכת "המוציא"), הפעם אוכלים ירק בשביל לחרוג מהסדר המקובל: לפי המסורת אכילת הירק נועדה לעורר את הסקרנות בקרב הילדים שסביב השולחן, ולעודד אותם לשאול שאלות - עם סיום אכילת הכרפס קוראים את "מה נשתנה" ומספרים את סיפור יציאת מצריים.
אז בכל זאת - מה זה כרפס? אתם יכולים להניח גבעולי סלרי על השולחן או קרעי תפוחי אדמה, והם יכולים לשמש לברכה. אבל אפשר גם ללכת על טוויסט - להכניס את הסלרי לסלט עשבי תיבול מרענן שכיף לאכול כפתיח, אפשר גם להמיר את הסלרי בגבעולי אספרגוס חלוטים ומתובלים ואפשר גם לתת דרור ליצירתיות.

סלט סלרי

המצרכים:
500 גר' שורשי סלרי גדולים (משקל ללא הגבעולים) מיץ מחצי לימון 2 כפיות חרדל 2-3 כפות מיונז (או כמות לפי הטעם) מלח ופלפל
לרוטב - 1/2 כוס שמן זית 2 כפות חומץ בן יין או מיץ לימון 1 כפית חרדל מלח ופלפל
אופן ההכנה:
  1. מקלפים ופורסים את הסלרי לפרוסות דקות ולאחר מכן לגפרורים דקיקים. (אפשר גם לגרר לרצועות דקיקות במעבד מזון).
  2. משרים את הרצועות לכשעה בקערת מים מתובלים במיץ לימון. מסננים היטב.
  3. מכינים את רוטב הוינגרט: מכניסים את כל החומרים לצנצנת ומנערים היטב.
  4. מוסיפים לרצועות הסלרי המסוננות. מערבבים.
  5. לפני ההגשה מערבבים את המיונז עם החרדל, ומוסיפים לסלט.
ביניים
החרוסת מסמלת את עבודת הפרך של בני ישראל במצרים, ובתוכה אתם אמורים לטבול את המרור. לכל עדה חרוסת משלה, ולכל משפחה יש את הגרסה שהיא אוהבת: במטבח המזרח אירופאי החרוסת מורכבת בדרך כלל מתפוחים, אגוזים, יין אדום ותבלינים, ובמטבח המזרחי היא מורכבת בדרך כלל מתמרים ואגוזים.
5 צפייה בגלריה
חרוסת עם עלי ורדים
חרוסת עם עלי ורדים
חרוסת עם עלי ורדים
(צילום: ירון ברנר)
כאן תוכלו למצוא 11 מתכונים לחרוסת של עדות שונות. יש שלל מתכונים לכל הגרסאות, אנחנו ממליצים במקרה הזה ללכת על הגרסה שאתם הכי אוהבים, ולא להתחכם כאן.

חרוסת קלאסית

המצרכים:
10 תמרים גדולים, מגולענים 1 תפוח עץ גראנד סמית, מקולף חתוך לרבעים ללא הליבה 100 גר' אגוזי מלך 50 גר' אגוזי לוז 1/4 כוס יין מתוק 4 כפות סילאן קורט קינמון קורט ציפורן
אופן ההכנה:
  1. מכניסים את כל המרכיבים למעבד מזון וטוחנים עד למרקם אחיד.
  2. מעבירים לקערה, ומגישים.
ביניים
מה עוד אפשר להגיד על מצה שלא נאמר? אפשר להניח במרכז השולחן שלוש מצות, אולי אפילו להרטיב אותן קצת, ולברך עליהן. אבל אפשר גם להתחכם ולהכין מנה ראשונה טעימה שיש בה מצה: נסו ללכת על סלט פאתוש שאת הלחם יחליפו חתיכות מצה יבשה. אפשר גם להתאמץ קצת ולהכין פנקייק מצה מפואר וחגיגי.
5 צפייה בגלריה
מצה: יכולה להפוך גם לפנקייק טעים
מצה: יכולה להפוך גם לפנקייק טעים
מצה: יכולה להפוך גם לפנקייק טעים
(צילום: ירון ברנר)

פנקייק מצה מלוח עם בצל מקורמל

המצרכים (ל-8 יחידות):
4 כפות קמח כוסמת 4 כפות קמח מצה 1 כוס חלב 3 כפות חמאה מומסת +2 כפיות לשימון המחבת 1/4 אגוז מוסקט, מגורר 2 ביצים 1/2 כפית אבקת אפייה 1 כפית מלח דק 1/2 צרור עירית, קצוצה
לבצל המקורמל - 2 בצלים סגולים, פרוסים דק 2 כפות שמן זית 1/2 כפית מלח דק
כלים - מחבת פנקייק
5 צפייה בגלריה
פנקייק מקמח מצה
פנקייק מקמח מצה
פנקייק מקמח מצה
(צילום: מיכל וקסמן)
אופן ההכנה:
  1. במחבת קטנה מחממים שמן זית על להבה גבוהה. מוסיפים את פרוסות הבצל ומטגנים עד שצבעם הופך ענבר. מוסיפים מלח דק ומניחים בצד.
  2. מערבבים את החומרים היבשים יחד ואת החומרים הרטובים יחד. מוסיפים את היבשים לרטובים, ומערבבים בעזרת מטרפה ליצירת מרקם הומוגני.
  3. מחממים מחבת פנקייק, ומשמנים אותה.
  4. כשהמחבת חמה מניחים בכל שקע כף גדושה מן המסה. מטגנים מצד אחד במשך דקה והופכים. מטגנים לדקותיים נוספות. מוציאים ומכסים במגבת בד.
  5. מניחים כפית בצל מקורמל על כל פנקייק, מעטרים בזרזיף שמן זית ובעלה שמיר, ומגישים חם.
ביניים
חכמינו דנו לא מעט בשאלה מהם אותם "שני תבשילים" המופיעים במשנה ושמצווה עלינו לברך עליהם. אז גם אם אין תשובה חד משמעית לזה, היום נוהגים לברך על שני דברים - קערה עם בשר (לזכר זבח פסח) וביצה.
זרוע - יש משפחות שנוהגות לברך על בשר ראש, אבל אם אתם רוצים להתפרע אפשר ללכת על כל מיני סוגים של בשר קר כמו לשון, קרפצ'יו או רוסטביף.
ביצה - נכון, אפשר פשוט לשים בקערה ביצה קשה, אבל אפשר גם לחשוב על פתרון טעים עם טוויסט כמו סלט ביצים, ביצים ממולאות, או אפילו ביצה עלומה שאותה תניחו על אספרגוס.

קרפצ'יו בקר

המצרכים (ל-6 מנות):
500 גר' בשר בקר (פילה או סינטה), חתוך לקרפצ'יו (תבקשו מהקצב) 1 כף צלפים (לא חובה), קצוצים 1/2 צרור רוקט, שטוף 1/2 לימון, סחוט שמן זית מאיכות טובה מלח ים אטלנטי פלפל שחור גרוס טרי
5 צפייה בגלריה
קרפצ'יו: מנה לא שיגרתית על שולחן הסדר
קרפצ'יו: מנה לא שיגרתית על שולחן הסדר
קרפצ'יו: מנה לא שיגרתית על שולחן הסדר
(צילום: ירון ברנר)
אופן ההכנה:
  1. מסדרים את יריעות הקרפצ'יו על צלחת גדולה. ממליחים מעט.
  2. מפזרים את הצלפים. שמים במרכז הצלחת את ערימת הרוקט. מזליפים מעל הרוקט את הלימון (שימו לב - את הלימון רק על הרוקט בשביל שלא יכבוש את הבשר). ממליחים.
  3. מטפטפים מעל הכל שמן זית בנדיבות, גורסים מעל פלפל שחור, ומגישים.
  4. מסדרים את הרוקט על צלחת הגשה מרכזית או על צלחות אישיות. מניחים את פרוסות הבשר על הרוקט, מפזרים את הצלפים והשאלוט הקצוצים, מטפטפים מיץ לימון ושמן זית. מסיימים בגריסה של מלח גס ופלפל שחור מעל הפרוסות. מגישים מיד.
פורסם לראשונה: 13:50, 18.03.21