מה באמת גורם לדמעות בעת חיתוך בצל? צוות מאוניברסיטת קורנל שבארה"ב מצא את התשובה. ואם אם חשבתם שהאתגר הגדול ביותר בחיתוך בצל הוא להחזיק מעמד מול הדמעות, מתברר שהבעיה טמונה דווקא בסכין שבידיים שלכם.
3 צפייה בגלריה
חיתוך בצל
חיתוך בצל
הסוף לדמעות?
(צילום: shutterstock)
מחקר חדש שפרסמו השנה מצא כי הדרך היעילה ביותר להימנע מצריבה בעיניים היא חיתוך איטי באמצעות להב חד ודק – ולא שום טריק אחר. על פי החוקרים מאוניברסיטת קורנל, חיתוך כזה מפחית את כמות מיץ הבצל שמתפזר באוויר ומגיע לעיניים. עד כה היה ידוע שהבצל משחרר כימיקל בשם syn-propanethial-S-oxide, שגורם לגירוי, אך לא היה ברור מהי הדרך המדויקת לצמצם את השחרור הזה בזמן החיתוך.
3 צפייה בגלריה
חיתוך בצל
חיתוך בצל
לקרר אותו לפני לא יעזור לכם
(צילום: shutterstock)
איך זה נבדק? כדי למצוא את התשובה, החוקרים בנו מתקן גיליוטינה מיוחד שאפשר לשנות בו את סוגי הלהבים ומהירויות החיתוך. הם צבעו את הבצלים בשחור וצילמו את התהליך במצלמה מהירה במיוחד, כדי לעקוב אחר כל טיפה שניתזה לאוויר. התוצאות הפתיעו: להבים קהים דווקא גרמו ליותר מיץ להתפזר. "הם מגבירים הן את המהירות והן את מספר הטיפות המותזות", הסביר הצוות, והוסיף: "חיתוך מהיר גרם גם הוא ליותר נוזלים, ולכן ליותר אדים שמגרים את העיניים".
3 צפייה בגלריה
חיתוך בצל
חיתוך בצל
לא צריך יותר משקפת. רק סבלנות
(צילום: shutterstock)
למה זה קורה? המחקר תיאר שני שלבים עיקריים: בשלב הראשון להב קהה מועך את שכבות הבצל ויוצר לחץ לפני החיתוך, ובשלב השני כשהלהב מצליח לחדור, הלחץ משתחרר בבת אחת ומזרים החוצה מיץ וחלקיקים במהירות. לעומת זאת, להב חד חותך בצורה נקייה, בלי מעיכה, ולכן מונע את ההצטברות וההתפרצות.
ומה עם המקרר? אחד המיתוסים הנפוצים הוא שכדאי לקרר את הבצל לפני החיתוך. אלא שהחוקרים הפריכו גם אותו: בצלים ששהו במקרר 12 שעות שחררו יותר טיפות לעומת בצלים בטמפרטורת החדר.
המסקנה: המדע מאשר את מה ששפים ותיקים יודעים מזמן – הדרך הטובה ביותר להימנע מדמעות היא להשתמש בסכין חדה ודקה, ולחתוך את הבצל לאט ובשליטה. כך מפחיתים את כמות הריסוס, מונעים מהכימיקל המגרה להגיע לעיניים, וחוסכים את כל הדמעות המיותרות.