זה מה שאוכלים ושותים בנובי גוד
(תומריקו)
הנובי גוד הוא חג חילוני שמציין את תחילתה של השנה האזרחית החדשה והוא נחוג בלילה שבין 31 בדצמבר ל-1 בינואר. לרוב חוגגים אותו בחיק המשפחה, מסביב לשולחן, והמהדרין יציבו גם עץ אשוח מקושט בפינה. יש המאמינים שהשנה החדשה תהיה מוצלחת בדיוק כמו שהיו חגיגות ה"נובי גוד", ולכן כדאי להשקיע בערב הזה ולחגוג אותו עד הסוף.
4 צפייה בגלריה
ביצים ממולאות
ביצים ממולאות
ביצים ממולאות
(צילום: קירה קלצקי)
המסורת של הנובי גוד החלה במדינות ברית המועצות לשעבר, אבל החג המשיך להיות פופולרי גם לאחר התפרקות המעצמה. עד לא מזמן נהגו לחגוג אותו בישראל רק עולים שהגיעו ממדינות ברית המועצות, אבל בשנים האחרונות יותר ויותר ישראלים מעדות שונות מגלים התעניינות בחג הטעים הזה, כנראה בשל המגמה הנוסטלגית של חזרה לשורשים.
חוץ מהאוכל שמוגש לשולחן המסורת כוללת בדרך כלל גם כוסית שמפנייה והרבה כוסיות של וודקה. למרות היותו, כאמור, חג חילוני, לנובי גוד יש מספר סממנים הדומים לחג המולד – כמו הצבת יולקה, עץ אשוח קטן, ומסביבו מתנות, וכמובן גם דמותו של "דד מורוז" (סבא כפור) - הדמות המקבילה לדמותו של סנטה קלאוס - רק סובייטי.
אבל אנחנו כאן בשביל האוכל.

מה אוכלים בנובי גוד?

הבסיס של כל חגיגת נובי גוד הוא שולחן מלא ב"זקוסקי" - "פתיחת שולחן" רוסית עם הרבה מיונז. יהיו שם צלחות עם בשרים קרים ונקניקים; צלחות של דגים מלוחים ומעושנים; לשון בקר מבושלת קרה; רגל קרושה; סלט תפוחי אדמה עם בשר ("אוליבייה"); ומנת הדגל של הסעודה - מנת ה"שובה" (מעיל "פרווה" בתרגום מרוסית) - מנה שמורכבת משכבות של דג מלוח, תפוח אדמה מבושל, סלק, מיונז, גזר (לא חובה), ולעיטור - מיונז וביצה קשה מגוררת.
4 צפייה בגלריה
היידה שובה
היידה שובה
היידה שובה
(צילום: ירון ברנר)
צלחות קטנות נוספות שאפשר לפגוש במהלך חגיגות הנובי גוד הן צלחות עם כריכוני ביס פתוחים וקוויאר אדום; וביצים קשות ממולאות ומעוטרות בשמיר. אחרי המנות הראשונות מוגשות לשולחן מנות בשר שמשתנות מבית לבית. לרוב, נהוג להגיש בנובי גוד מאכלי בשר חגיגיים כמו ברווז ממולא.

וודקה ונאום

לאורך כל הערב נמזגים אין ספור צ'ייסרים של וודקה איכותית במיוחד, ויש אפילו מנהג: כל פעם מישהו אחר מהחוגגים מרים כוסית, ונושא נאום מצחיק לשנה החדשה. כמובן שהברכות המצחיקות והמביכות ביותר, אלו שנחרטות בזיכרון, נאמרות לקראת סוף הערב, כשכולם כבר מדושני עונג ושמחים
4 צפייה בגלריה
וודקה - אילוסטרציה
וודקה - אילוסטרציה
תנו כבוד לוודקה
(צילום: shutterstock)

תה ועוגה

יש האומרים שאם הצלחתם להגיע לשלב הקינוח בנובי גוד - סימן שלא חגגתם כמו שצריך. אז אם להסתמך על שתי האמרות הללו, עדיף להשקיע במיוחד בשלב האוכל. אלה ששורדים את האירוע החגיגי (ואת הוודקה) ועדיין מסוגלים לעמוד על שתי רגליים, לדבר ולאכול - הם אלו שימלצרו ויגישו לכל שאר האורחים את העוגות ואת התה ב"סאמובר", כלי מסורתי עם ברז קטן בקצה ששומר על הטמפרטורה של המשקה.

אווירה

השקיעו גם באווירה ולא רק באוכל: אל תוותרו על עץ, על מתנות ועל דד מורוז - סנטה המלווה תמיד על ידי נכדתו שלובשת מעיל תכלת ושמה סנגורוצ׳קה. זה ירים את כל האירוע ויכניס עניין, לא רק אם יש ילדים בסביבה.

סלט אוליביה

הסלט הזה הפך לסמל הבורגנות והדקדנטיות, הוקע מהתפריטים במהפכת 1917 וחזר לצלחות רק בשנות ה-30, בתקופתו של סטלין. בינתיים, הוא הצליח לחרוג מגבולות ברית המועצות והיום הוא סלט נפוץ בעולם.
4 צפייה בגלריה
(צילום: ירון ברנר)
המצרכים (ל-6 – 8 מנות):
750 גר' תפוחי אדמה מבושלים בקליפתם 3 ביצים קשות 3 מלפפונים חמוצים גדולים, חתוכים לקוביות 3 גזרים, חתוכים לקוביות ומבושלים 200 גר' אפונה מבושלת 1 בצל שאלוט, קצוץ דק מאוד 3 כפות שמיר, קצוץ 3 כפות מיונז 1 גביע שמנת חמוצה מיץ מ-1/2 לימון 1 כף חומץ בן יין לבן 1 כף חרדל מלח, פלפל
אופן ההכנה:
  1. קולפים את תפוחי האדמה, וחותכים אותם לקוביות גדולות. קוצצים את הביצים הקשות ומעבירים לקערה.
  2. מוסיפים את כל יתר החומרים ומערבבים היטב.
  3. מקררים לפחות שעתיים לפני ההגשה.