לכבוד הכריסמס אני מכין היום שלושה מתכונים: משקה שזיפים ששותים אותו בכל רחבי פולין רק ביום החג; דג קרפיון מטוגן בחמאה שהוא לא פחות ממעדן; וגם עוגיות ג'ינג'ר בראד - עוגיות במרקם דחוס שתולים על העץ בחג ואוכלים ישירות מהעץ.
ביניים
המשקה הזה, כאמור, נלגם רק ביום החג. בשאר השנה אפשר להחליף חצי מכמות המים ביין ובהגשה לזלף מעט וויסקי.
המצרכים:
200 גר' שזיף מיובש 100 גר' תפוח מיובש 100 גר' משמש מיובש 200 גר' סוכר 5 יחידות ציפורן 2 ליטר מים
3 צפייה בגלריה
ניר צוק - קריסמס
ניר צוק - קריסמס
משקה שזיפים מסורתי
(צילום: אפיק גבאי)
אופן ההכנה:
  1. בסיר מרתיחים מים עם סוכר וציפורן , מנמיכים את הלהבה ומבשלים כ-5 דקות.
  2. מוסיפים את הפירות היבשים ומבשלים כדקה, מניחים להצטנן.
  3. מקררים היטב את המשקה ושותים ביום החג.
ביניים
המצרכים:
1/4 כוס שמן זית 50 גר' חמאה 2 ק"ג קרפיון 3 שיני שום 1/2 צרור שמיר קורט מלח קורט פלפל
3 צפייה בגלריה
ניר צוק - קריסמס
ניר צוק - קריסמס
קרפיון מטוגן
(צילום: אפיק גבאי)
אופן ההכנה:
  1. חותכים את הקרפיון לטבעות בעובי אצבע (מומלץ לבקש מחנות הדגים שיחתכו עבורכם).
  2. במחבת קרה בשמן זית מטגנים את הקרפיון בחום בינוני בצידו האחד כ-3 דקות הופכים ומטגנים כדקה נוספת.
  3. מגררים את השום בפומפייה דקה ומוסיפים למחבת, מטגנים כ-2 דקות נוספות.
  4. מוודאים שהדג מוכן מכבים את הלהבה ומוסיפים חמאה.
  5. לאחר שהחמאה נמסה מתבלים במלח ופלפל ומגישים עם שמיר קצוץ.
ביניים
המצרכים:
½ 1 גרם אבקת ג'ינג'ר או ג'ינג'ר טחון 1/2 גרם פלפל אנגלי 150 גרם דבש 1/2 כפית אבקת אפייה 1ביצה 1/2 גרם אגוז מוסקט 1/2 גרם ציפורן ½ 2 גרם קינמון 400 גרם קמח 50 גרם חמאה רכה
לציפוי - 200 גרם אבקת סוכר מיץ מחצי לימון
3 צפייה בגלריה
ניר צוק - קריסמס
ניר צוק - קריסמס
עוגיות ג'ינג'ר בראד
(צילום: אפיק גבאי)
אופן ההכנה:
  1. בקערה מכניסים ביצה, דבש, אבקת אפייה וחמאה מרככים מעל סיר "אמבט מים חמים" עד קבלת תערובת אחידה.
  2. בקערה נוספת מערבבים את הקמח עם אגוז המוסקט, ציפורן, פלפל אנגלי וג'ינג'ר.
  3. מחברים בין 2 התערובות מערבבים ולשים עד לקבלת בצק אחיד.
  4. יוצקים כדור עוטפים בניילון ומאחסנים במקרר כשעתיים.
  5. מחממים תנור ל-180 מעלות.
  6. מרדדים את הבצק על משטח מקומח בין 2 ניירות פרגמנט לעלה בעובי קצת יותר מ-2/1 ס"מ.
  7. קורצים מהבצק עוגיות עם חותכני עוגיות בצורות שונות.
  8. מניחים במרווח בתבנית ואופים 9-12 דקות או/ו עד שהעוגיות יציבות, חומות ויבשות בחלקן העליון.
באדיבות המכון הפולני תל אביב ומכון אדם מיצקביץ' פולין