כרוב שלם צלוי ביין

מיכל וקסמן
המצרכים: 1 כרוב ערבי (מלפוף) גדול וטרי שמן זית לזילוף נדיב 2 כפות מיסו לבן (שירו מיסו) 2 כפות דיבס (דבש ענבים) מיץ סחוט טרי מ-2 תפוזי דם או תפוזים רגילים או תפוז וחושחש, אם יש 2 כוסות יין לבן יבש מלח ים ופלפל שחור גרוס טרי 8 גרגירי ערער (ג'וניפר) מעוכים קלות (לא חובה)
7 צפייה בגלריה
כרוב צלוי
כרוב צלוי
(צילום: מיכל וקסמן)
אופן ההכנה:
  1. מחממים תנור ל-180 מעלות.
  2. מסירים את החלק הקשה בצידו התחתון של הכרוב, זה שחיבר אותו עד לא מזמן לאדמה.
  3. מקלפים את העלים החיצוניים הכהים שהם בדרך כלל נגועים או מוכתמים מתלאות הדרך שעשה הכרוב מהשדה עד השוק.
  4. בוחרים סיר גדול וכבד שיכול להכיל את הכרוב בשלמותו, מזלפים שמן זית בתחתיתו ומניחים בו את הכרוב.
  5. בקערית מערבבים מיסו, דיבס, מיץ הדרים, יין, מלח, פלפל וערער. יוצקים את תערובת הנוזלים על גבי הכרוב שבסיר. מזלפים על הכל שמן זית בנדיבות רבה.
  6. מכסים את הסיר ומביאים לרתיחה מעל להבת הגז.
  7. מעבירים את הסיר לתנור ומבשלים שעה.
  8. כעבור שעה מנמיכים את חום התנור ל-150 מעלות. משקים את הכרוב בנוזלים שבסיר, סוגרים מכסה וממשיכים לבשל 8-6 שעות, תלוי בגודל הכרוב ובמידת הסבלנות שלכם. מדי שעה או קצת יותר כדאי לפתוח את הסיר ולהשקות את הכרוב בנוזלים שבתחתיתו. הכרוב מוכן כשהוא רך ושחום מאד וניחוחות צלייתו ממלאים את הבית.
  9. בעזרת מרית גדולה שולפים בעדינות את הכרוב (שנמס לאיטו לתוך עצמו ונראה עכשיו שזוף, כנוע, מבריק ומזוגג לתפארת) ומעבירים אותו בשלמותו לצלחת גדולה שיש לה מעט שוליים. חותכים ממנו פרוסות כמו מעוגה ואוכלים חם או פושר לצד סלט עלים רענן.

סלט כרוב, סלק וחיטת שיבולת שועל

נדב טל
המצרכים: 1 כרוב סגול (קטן) 1 סלק אדום 1/2 כוס חיטת שיבולת שועל (לפני בישול) 5 גבעולי כרפס 10 גבעולי פטרוזיליה 1 בצל ירוק חופן אגוזי לוז
לרוטב - 1/3 כוס שמן זית מיץ מ-1/2 לימון 1 שן שום 1/4 כפית מלח גס 1/4 כפית פלפל שחור גרוס
7 צפייה בגלריה
כרוב, סלק וקולורבי - נדב טל
כרוב, סלק וקולורבי - נדב טל
(צילום: נדב טל)
אופן ההכנה:
  1. מחממים תנור ל-200 מעלות.
  2. מקלפים את שכבתו החיצונית של הכרוב ומסירים את תחתיתו. חותכים את הכרוב ל-6-8 פלחים, מניחים על תבנית תנור מרופדת בנייר אפייה, מפזרים מלח גס ופלפל שחור גרוס, בוזקים שמן זית בנדיבות. צולים בתנור כשעה, זה ממש מצוין שיש סימני חריכה והשרפות קלים – אין מה להיבהל. הכרוב מוכן כאשר פנימו רך אך יציב. מוצאים מהתנור ומניחים בצד לצינון.
  3. את הסלק שוטפים היטב, עוטפים בנייר כסף ומכניסים לתנור ל-45 דקות, אפשר להכניס עם הכרוב. מוצאים את הסלק ומצננים לטמפרטורת החדר.
  4. ממלאים במים סיר בגודל בינוני ומביאים לרתיחה. מוסיפים את חיטת שיבולת השועל ומבשלים 12 דקות. מסננים את חיטת שיבולת השועל ושוטפים בהרבה מים קרים כדי לעצור את הבישול. מסננים היטב ומעבירים לקערת ערבוב.
  5. מפרידים את עלי הכרפס והפטרוזיליה מן הגבעולים הגסים, קוצצים ומעבירים לקערה. פורסים דק את הבצל הירוק ומוסיפים גם כן.
  6. כאשר הכרוב הצלוי הצטנן והגיע לטמפרטורת החדר, חותכים את הפלחים לרוחב 4-3 חלקים ומוסיפים לקערה.
  7. קולפים את הסלק, חותכים 8-6 פלחים וחותכים כל פלח ל-3 חלקים לרוחב - מתקבלים מעיין משולשים עם תחתית מעוגלת, מוסיפים לקערה. מוסיפים את אגוזי הלוז ואת כל חומרי הרוטב.
  8. מומלץ להניח לסלט לנוח ולספוג טעמים כחצי שעה לפני שמגישים.

כרוב סגול ותבלינים חמים

ליאור רפאל
המצרכים: 2-3 כפות שומן אווז 1/2 1 ק"ג כרוב סגול, פרוס דק קמצוץ מוסקט 6 יחידות גרגרי ערער קמצוץ פלפל לבן קמצוץ גרגירי חרדל 1 מקל קינמון קמצוץ תימין יבש קמצוץ קימל 360 מ"ל בלסמי לאונרדי 4 כפות דבש חופן צימוקים 2 ליטר ציר עוף מלח (כמה שאתם חושבים שצריך)
7 צפייה בגלריה
רדיקיו, ליאור רפאל
רדיקיו, ליאור רפאל
(צילום: ליאור רפאל)
7 צפייה בגלריה
רדיקיו, ליאור רפאל
רדיקיו, ליאור רפאל
(צילום: ליאור רפאל)
אופן ההכנה:
  1. מכניסים את כל התבלינים היבשים לתוך צרור בד מוסלין (בד כותנה דקיק) או חיתול, כדי שאף אחד לא ינגוס אחר כך בטעות בגרגר ערער או במקל קינמון.
  2. מחממים שומן אווז בסיר עם בסיס עבה על להבה נמוכה. מוסיפים את הכרוב ונותנים לו להזיע 10-5 דקות, עד שהוא מתרכך. מוסיפים את כל שאר המרכיבים, מכסים במכסה, ונותנים לזה להתבשל כשעה על להבה בינונית.
  3. אחרי שעה פותחים את הסיר ואם נשארו נוזלים אז משאירים אותו על הלהבה ללא מכסה, עד שכל הנוזלים מצטמצמים לגמרי.

כרוב אפוי עם עשבי תיבול

מוטי טיטמן
המצרכים (ל-4 סועדים):
לכרוב - 1/2 כרוב לבן, חתוך לרבעים (כשאנחנו חותכים לרבעים, חשוב מאוד לוודא שהשורש שומר על העלים ונשאר מחובר אליהם) 1/2 צרור מרווה, מחולק לרבעים 1/2 צרור טימין מלח ים אטלנטי פלפל לבן, גרוס דק שמן זית בנדיבות (כפית לכל 1/4 כרוב)
לסלסת עגבניות שרופות ואנשובי - 12 עגבניות שרי, אדומות וקשות 1 שן שום, קצוצה 5 פילטים של אנשובי - או 2 כפות צלפים למנה צמחונית 1/2 צרור כוסברה טרייה 3 כפות שמן זית איכותי 1 כף מיץ לימון סחוט טרי
להגשה - 200 גר' דג ים טרי, מפולט, ללא עצמות ועור ופרוס לצורת סשימי (כ-3/4 סשימי לכל אורח) 1 מכל יוגורט כבשים, סמיך ועשיר בטעמים כמה עלי כוסברה טרייה - לקישוט צ'ילי אדום חריף, פרוס לפרוסות דקות - לא חובה
7 צפייה בגלריה
כרוב אפוי
כרוב אפוי
(צילום: ירון ברנר)
אופן ההכנה:
  1. צולים את הכרוב - מתבלים את הכרוב בתבלינים ובעשבי התיבול ואופים בתנור שחומם מראש ל-230-220 מעלות (אנחנו רוצים אפייה קצרה בטמפרטורה גבוהה, על מנת לשרוף בעדינות את הכרוב) במשך 12-10 דקות, עד שהכרוב מתרכך ונשרף בקצוות. מוציאים את הכרוב מהתנור ונותנים לו להתקרר.
  2. מכינים את סלסת העגבניות והאנשובי - שורפים את העגבניות על אש גלויה עד שהן מפוחמות מכל הצדדים, קוצצים דק ומעבירים לקערת ערבוב קטנה.
  3. קוצצים את האנשובי, השום והכוסברה, מעבירים לקערת הערבוב ומערבבים היטב. מתבלים בשמן זית ולימון, ומי שאוהב מליחות - יכול להוסיף מעט מלח, למרות שהאנשובי מעניק מליחות טובה לסלסה.
  4. הגשה - על צלחת מניחים רבע כרוב, מעליו שמים את הסשימי ויוצקים כף מרוטב הסלסה. מקשטים בעלי כוסברה טריים וכמה פרוסות צ'ילי אדום חריף, מוסיפים לכל צלחת כף יוגורט ומגישים.

סלט עוף וכרוב כבוש

ניר צוק
המצרכים (ל-6 מנות): 1/2 1 ק"ג חזה עוף פרוס מלח, פלפל ואגוז מוסקט 2 ענפי רוזמרין 5 שיני שום 750 גר' כרוב כבוש מקופסאות שימורים 1 ק"ג צנוניות, פרוסות לטבעות דקות צרור בצל ירוק קצוץ דק 1/2 פלפל חריף ירוק, קצוץ דק 2 כפיות שמן אבוקדו
אופן ההכנה:
  1. מתבלים את חזה העוף במלח, פלפל ומוסקט וצורבים על מחבת פסים. מוסיפים את הרוזמרין והשום וממשיכים בצריבה. מקררים ופורסים לרצועות.
  2. מערבבים את חזה העוף עם הכרוב את כל המרכיבים ומגישים.

כרוב צלוי בתנור ברוטב סויה וסילאן

אפרת סיאצ'י
המצרכים (6-4 מנות): 1 כרוב לבן בינוני (כ-1,300 גרם), חתוך לחתיכות גדולות 3 כפות שמן זית 2 כפות רוטב סויה 1/2 כף סילאן מלח, פלפל שחור גרוס
7 צפייה בגלריה
כרוב בתנור
כרוב בתנור
(צילום: אפרת סיאצ'י)
אופן ההכנה:
  1. מחממים את התנור ל-190 מעלות.
  2. מרפדים תבנית תנור בנייר אפייה ומפזרים בה את חתיכות הכרוב.
  3. מערבבים בקערית את שמן הזית, רוטב הסויה והסילאן. יוצקים על חתיכות הכרוב באופן שווה ומעסים בעדינות, כדי שיכסה אותן מכל הצדדים. מתבלים במלח ובפלפל.
  4. אופים כ-30 דקות, הופכים בזהירות ואופים 20-10 דקות נוספות, עד להזהבה.
  5. מגישים חם או בטמפרטורת החדר.

עלי כרוב לבן ממולאים

רועי סומך
המצרכים:
לממולאים - 1/2 ק"ג בשר בקר טחון 1 צרור כוסברה 1 כרוב לבן 1 כוס אורז בסמטי 1 בצל לבן, קצוץ 1 כף רסק עגבניות 1 כף פפריקה מתוקה 1/2 כפית פפריקה חריפה 1/2 כפית פלפל שחור 1 כפית מלח 1 כפית ראס אל חנות
לרוטב - 1 בצל לבן, קצוץ 1 כף שמן קנולה 5 עגבניות, קלופות 2 כפות רסק עגבניות 2 כפות סילאן 1 כף פפריקה מתוקה 1/2 כפית פפריקה חריפה 1/3 כפית פלפל שחור 1 כפית מלח 1 כוס מים מים
7 צפייה בגלריה
ממולאים, מיאטו
ממולאים, מיאטו
(צילום: טל שחר)
אופן ההכנה:
  1. ראשית ניגשים לטפל בכרוב - יש מספר שיטות לריכוך העלים כולן בסדר: הרתחה, מיקרו או הקפאה והפשרה. אנחנו בחרנו בזו: מוציאים את ליבת הכרוב, וחולטים את העלים במים רותחים כ-15 דקות.
  2. מוציאים את הכרוב ומשרים אותו מיד בקערית עם מים קרים למשך 10 דקות, על מנת לעצור את הבישול. מורידים את העלים, מסירים את החלק הקשה, ומניחים בצד עד להכנת המלית.
  3. מערבבים את מצרכי המילוי - פורסים עלה של כרוב וממלאים בכף מתערובת הבשר. מקפלים ומניחים בצד עד להכנת הרוטב.
  4. בינתיים מכינים את הרוטב - מטגנים בצל בשמן. מוסיפים את העגבניות החתוכות (אפשר גם קופסת עגבניות שלמות), מערבבים, מוסיפים רסק, מים לפי הצורך (כשתי כוסות), סילאן ותבלינים.
  5. מבשלים כ-15 דקות, ומביאים לרתיחה. מוסיפים לרוטב שבסיר את עלי הכרוב הממולאים. מנמיכים את הלהבה ומבשלים כ-40 דקות.