אל תתנו ליוקר המחייה לבאס לכם את הבישולים - אפשר לבשל גם בזול ולא חייבים להוציא מאות שקלים בחנות דגים, אצל הקצב או בסופרמרקט: מצאנו עשרה מתכונים מושלמים למנות בייתיות נהדרות שיעשו לכם גם נעים בכיס וגם נעים בביס.

אורז אדום

יעל גרטי
המצרכים (ל-2-3 מנות):
3 כפות שמן זית 1 בצל בינוני, קלוף וקצוץ דק 3 שיני שום, קלופות ופרוסות דק 1 כוס אורז לבן ארוך 1 כפית שטוחה מלח פלפל שחור גרוס גס 1 כף רסק עגבניות 1 כפית שטוחה פפריקה מתוקה
9 צפייה בגלריה
(צילום: יעל גרטי)
אופן ההכנה:
  1. מחממים שלוש כפות שמן זית בסיר קטן-בינוני על להבה גדולה.
  2. כשהשמן חם, מוסיפים בצל קצוץ ומטגנים עד להזהבה קלה-בינונית.
  3. מוסיפים שום פרוס ומטגנים עד להזהבה קלה. מוסיפים את האורז ומטגנים במשך חצי דקה. מתבלים בכפית מלח ובמעט פלפל שחור גרוס גס.
  4. מוסיפים שני כוסות מים רותחים, רסק עגבניות ופפריקה מתוקה ומערבבים.
  5. מביאים לרתיחה ומנמיכים את הלהבה. מכסים ומבשלים במשך חמש דקות או עד שהמים מתאדים. מכבים את הלהבה ומשאירים כך, כשהסיר מכוסה, למשך 10 דקות. כעבור 10 דקות מרימים את המכסה מבלי לטפטף מים לסיר, מפרידים גרגירים בעזרת מזלג ומגישים. אם לא ממהרים, מניחים למנוחה נוספת בת 10 דקות ושוב מפרידים גרגירים בעזרת מזלג.

מרק בצל

המצרכים:
5 בצלים בגודל בינוני 50 גר' חמאה 3 כפות שמן זית 1/2 כוס יין לבן 2 כפות קמח 6 כוסות מים (או ציר עוף) מלח
לשדרוג (לא חובה) - חופן קרוטונים (אל תתעצלו, אפשר להכין בבית) חופן גבינת פרמזן או גרויר, מגוררת
9 צפייה בגלריה
מרק בצל
מרק בצל
(צילום:shutterstock)
אופן ההכנה:
  1. קולפים את הבצלים וחותכים אותם לרצועות דקות.
  2. מחממים מעט שמן זית בסיר ומוסיפים את כל הבצל. מתבלים במלח ומערבבים. מוסיפים את החמאה ומטגנים את הבצל על להבה גבוהה במשך כחמש דקות. אם אתם רוצים מרק בצבע חום, אתם יכולים להמשיך ולטגן 5-10 דקות נוספות עד שמשחים מעט (לא חובה).
  3. אחרי שהבצל מתרכך קצת ומקבל צבע זהוב עדין, מוסיפים את הקמח, ומערבבים. מתבלים במלח.
  4. מוסיפים את היין הלבן, מערבבים כחצי דקה ונותנים לאדי האלכוהול להתנדף.
  5. מוסיפים את המים או את הציר, מערבבים היטב, ומבשלים עם מכסה סגור במשך כרבע שעה.
  6. מוזגים לצלחות. אפשר להוסיף למעלה קצת קרוטונים וגבינה מגוררת לפני ההגשה.

צ'יפס מושקע

המצרכים (ל-4 סועדים):
1/2 1 ק"ג תפוחי אדמה, בעלי קליפה אדומה שמן קנולה לטיגון עמוק מעט מלח דק
אופן ההכנה:
  1. קולפים את תפוחי האדמה, וחותכים למקלות באורך 5 ס"מ ובעובי 1 ס"מ לערך. מניחים בקערה עם מים קרים לכמה דקות. מחממים שמן בסיר בינוני (בגובה 5 ס"מ לפחות) על להבה קטנה.
  2. מוציאים את תפוחי האדמה מהמים ומייבשים היטב. בודקים שהשמן חם דיו, אם נעזרים במדחום - יש להגיע ל-120 מעלות. במידה שאין מדחום, תפוחי האדמה צריכים לשקוע והשמן סביבם מבעבע קלות. אם תפוחי האדמה צפים מיד ומשחימים מהר, השמן חם מדי ויש לצנן אותו - או על ידי הסרתו מהאש או על ידי הוספת שמן קר.
  3. מטגנים את תפוחי האדמה במשך מספר דקות. בסוף התהליך הם אמורים להתרכך לגמרי, אך להישאר לבנים. מוציאים את תפוחי האדמה מהשמן לתבנית, ומניחים להם להגיע לטמפרטורת החדר.
  4. מחממים שמן לטמפרטורה של 180-170 מעלות. אפשר לזהות שאתם בחום הנכון, אם תניחו את אחד מתפוחי האדמה בשמן והוא יצוף תוך 10 שניות בערך. הפעם הבעבוע סביבו יהיה חזק יותר.
  5. מטגנים כך את יתר תפוחי האדמה, במשך כמה דקות, עד הזהבה עמוקה (כדאי לטגן בכמה מחזורים בכדי לא להוריד את טמפרטורת השמן, מה שלא יאפשר פריכות טובה). מוציאים לנייר סופג וזורים מיד מלח דק.
  6. מעבירים לצלחת, ומגישים מיד.

פשטידת פתיתים

זמי שרייבר
המצרכים:
2 כוסות פתיתים 1/2 2 כוסות מים מעט שמן 1 כפית פפריקה מתוקה 1 כפית אבקת מרק עוף 1 בצל, קצוץ ומטוגן עד להזהבה 2 כפות קמח 3 שיני שום, כתוש 1/2 כוס מים 1 ביצה מלח ופלפל שחור
9 צפייה בגלריה
פשטידת פתיתים
פשטידת פתיתים
(צילום: מירי זהר)
אופן ההכנה:
  1. מבשלים את הפתיתים במים במשך 5-6 דקות (חצי בישול)
  2. מערבבים בקערה את הקמח והבצל המטוגן. מוסיפים שום, אבקת מרק עוף, מים ואת הפתיתים החצי-מבושלים ומערבבים היטב. מוסיפים ביצה וממשיכים לערבב שוב עד לקבלת תערובת אחידה.
  3. מעבירים את התערובת לתבנית אפייה ואופים בתנור שחומם מראש ל-190 מעלות כ-30 דקות, עד להזהבת הפשטידה.

תבשיל פתיתים ונקניקיות

טום אביב
המצרכים:
1 בצל, קצוץ 2 כפות עגבניות מרוסקות 3 נקניקיות, פרוסות לטבעות 1 כוס פתיתים (באיזו צורה שאתם אוהבים) 1 כוס מים 3 כפות שמן מעט פפריקה מעט כמון מעט מלח
אופן ההכנה:
  1. מטגנים את הבצל במעט שמן. מוסיפים את הנקניקיות, ומערבבים. מתבלים בפפריקה מתוקה ובמעט כמון. מערבבים. מכניסים את הפתיתים לסיר, ומערבבים.
  2. מוסיפים את העגבניות המרוסקות, ומוסיפים מים לפי היחס הבא: על כל כוס פתיתים כוס מים.
  3. מגבירים את הלהבה, מביאים לרתיחה, מכסים את הסיר, מנמיכים את הלהבה ומבשלים כ-3-5 דקות. מוסיפים מלח, מערבבים, ומכסים שוב את הסיר במכסה.
  4. אחרי כדקה או שתיים פותחים את המכסה של הסיר, ומערבבים מעט עד שרואים איך הנוזל הופך לרוטב. מבשלים כשתי דקות במכסה פתוח.
  5. מורידים מהלהבה, מכסים את הסיר, ומניחים בצד לחמש דקות.
  6. פותחים, נותנים ערבוב אחרון, ומגישים.

פסטה עגבניות

עומר מילר
המצרכים:
500 גר' פסטה יבשה, מבושלת במים רותחים לפי הוראות היצרן שעל גבי האריזה 7-5 עגבניות בשלות ואדומות 1/4 פלפל ירוק חריף, קצוץ 5-3 שיני שום, קצוצות מעט מלח
להגשה - חופן גבינת פרמזן מגוררת מעט שמן זית
אופן ההכנה:
  1. שמים בסיר מעט שמן זית. מחממים את הסיר על להבה נמוכה ומוסיפים פלפל חריף ושום. מערבבים כשתי דקות.
  2. חותכים את העגבניות לחצי (לא קולפים). מוסיפים את העגבניות לסיר, מגבירים את הלהבה, מערבבים.
  3. מכסים את המכסה. מבשלים חמש דקות על להבה גבוהה ומערבבים. מי שממהר יכול למעוך קצת את העגבניות בממחה פירה.
  4. מוסיפים מלח, מנמיכים את הלהבה וממשיכים לבשל כ-12-10 דקות נוספות, עד שהרוטב מצטמצם והופך משחתי, מרוכז וסמיך.
  5. מעבירים את הרוטב לכלי, מועכים את העגבניות ומסננים את הרוטב. זורקים את השאריות ומשאירים את הנוזל הצלול.
  6. לוקחים את הפסטה המבושלת ומכניסים אותה לתוך הקערה עם נוזל העגבניות. אם הרוטב סמיך מדי אפשר לדלל אותו במי הבישול של הפסטה.
  7. מערבבים את הפסטה, מעבירים לצלחות הגשה, מפזרים פרמזן מגוררת, מזלפים מספר טיפות שמן זית, ומגישים.

שקשוקה עגבניות קלאסית

המצרכים (6-4 מנות):
6 עגבניות בשלות קלופות, חתוכות לקוביות ומסוננות 8 שיני שום, קצוצות גס 4-5 פלפלים ירוקים חריפים, מטוגנים או שרופים על אש גלויה, נקיים מגרעינים וחתוכים גס 1/2 כוס שמן זית 1 כפית פלפל שחור 2 כפות פפריקה מרוקאית או רסק פלפל יבש 6-8 ביצים
9 צפייה בגלריה
(צילום: נועם פריסמן)
אופן ההכנה:
  1. מפרידים חצי מכמות הביצים לחלמונים וחלבונים. שומרים את החלבונים לשימוש אחר אם רוצים.
  2. מחממים שמן זית במחבת רחבה, מוסיפים את השום ומזהיבים מעט, מוסיפים את הפפריקה ומערבבים בכדי ש"תפתח" בשמן החם, מוסיפים את העגבניות, פלפל שחור ומכסים, מנמיכים להבה ומבשלים כ-20 דקות.
  3. מוסיפים את הפלפלים החריפים והמלח מערבבים וממשיכים לבשל כ-10 דקות נוספות.
  4. מוסיפים את הביצים והחלמונים, מפזרים מעט פלפל שחור נוסף ומלח, ממשיכים לבשל כ-5 דקות נוספות ומגישים.

קציצות טונה

אסנת לסטר
המצרכים (כ-10 קציצות):
2 קופסאות שימורי טונה במים, מסוננת מנוזלים 1 בצל, קצוץ דק 1 קישוא קטן מאוד, מגורר וסחוט מנוזלים 1 תפוח אדמה קטן, קלוף, מגורר וסחוט מנוזלים 1/2 כוס פטרוזיליה קצוצה 1 כפית קליפת לימון מגוררת 2 ביצים 3-2 כפות פירורי לחם 1 כפית מלח 1/2 כפית פלפל שחור גרוס שמן זית לטיגון
9 צפייה בגלריה
קציצות טונה
קציצות טונה
(צילום: אסנת לסטר)
אופן ההכנה:
  1. מערבבים היטב את כל המרכיבים, למעט השמן לטיגון. יוצרים מהעיסה כ-10 קציצות שוות בגודלן.
  2. מחממים שמן זית במחבת ומטגנים את הקציצות משני הצדדים עד להזהבה.

אורז פיקנטי בסגנון הודי

אפרת סיאצ'י
המצרכים (6 מנות):
2-1 כפות שמן 1 בצל בינוני, קצוץ 2 גזרים גדולים, קלופים ומגוררים בפומפייה גסה 2 שיני שום, קצוצות 2 כוסות אורז 2/3 כוס עלי כוסברה, קצוצים דק 1 כפית קארי 1/4 כפית כורכום 1 כפית פפריקה חריפה 1 כפית פפריקה מתוקה 1 כפית מלח מעט פלפל שחור גרוס 3 כוסות מים רותחים
אופן ההכנה:
  1. מחממים את השמן בסיר ומטגנים את הבצל עד להזהבה קלה. מוסיפים את הגזר והשום ומטגנים כ-5 דקות, תוך ערבוב.
  2. מוסיפים את האורז, התבלינים והכוסברה ומערבבים. מוסיפים את המים הרותחים, מערבבים ומביאים לרתיחה על אש גבוהה.
  3. מנמיכים את הלהבה, מכסים את הסיר ומבשלים 20 דקות. מכבים את האש ומשאירים את הסיר מכוסה 10 דקות נוספות. מערבבים את האורז בעדינות עם מזלג ומגישים מיד.

פוקאצ'ה טבעונית

מצרכים (כ-15 פוקאצ'ות):
לבצק - 700 גר' קמח לבן 300 גר' קמח מלא 50 גר' סוכר 1 כפית מלח 30 גר' שמרים יבשים 580 מ"ל מים 100 מ"ל שמן זית
לאנטיפסטי - מה שיש בבית, אפשר להוסיף ואפשר להשמיט ואפשר גם להשתמש בירקות שכבר בסוף דרכם - חציל, בטטה פרוסה לפרוסות דקיקות, זוקיני, בצל סגול, פלפל' עגבנייה מעט שמן זית מלח גס פלפל שחור גרוס חופן זיתים חופן פטרוזיליה, קצוצה
9 צפייה בגלריה
פוקאצ'ה
פוקאצ'ה
(צילום: shutterstock)
אופן ההכנה:
  1. מכינים ירקות אנטיפסטי - חותכים גס את כל הירקות. כל ירק שתרצו להוסיף - יתקבל בברכה. מניחים את הירקות על תבנית, מזלפים שמן זית, מלח גס ופלפל שחור גרוס וקולים בתנור בטמפרטורה של כ-200 מעלות כרבע שעה. שומרים בצד.
  2. מכינים את הבצק - לקערת המערבל שופכים 700 גרם קמח לבן ו- 300 גרם קמח מלא, מוסיפים גם 50 גרם סוכר ו-20 גרם מלח ומערבבים היטב.
  3. בשלב זה, מוסיפים 30 גרם שמרים יבשים, 580 מ"ל מי ברז ומתחילים לערבל על מהירות נמוכה. מוסיפים בהדרגה את 100 מ"ל שמן זית.
  4. לאחר שמערבלים היטב, מעבירים לקערה עם קמח בתחתית ומכסים עם מגבת עד שתופח, כשעתיים.
  5. לאחר התפיחה, מחלקים את הבצק לכדורים של 100 גרם, מרדדים לצורה הרצויה ובינתיים מחממים תנור ל-200 מעלות. מכניסים לתנור לאפייה ראשונית על תבנית גדולה, ואופים בטמפרטורה של 220 מעלות כ-8-5 דקות רק עד להזהבה קלה, מכיוון שמחכה לפוקאצ'ה אפייה שנייה בתנור.
  6. מרכיבים - לאחר שהפוקאצ'ה הזהיבה קלות מתחילים לסדר את הירקות הקלויים מעל. מכניסים שוב את הפוקאצ'ה לתנור למספר דקות וכשהפוקאצ'ה ספגה את מיצי הירק שמעליה מוציאים מהתנור, מפזרים פטרוזיליה טרייה וקצוצה, ומגישים.

מרנג חגיגי (נשיקות)

איה תמם
המצרכים:
5 (250 גר') חלבון ביצה 1/2 2 כוסות (500 גר') סוכר 3 כפות (20 גר') אבקת סוכר
לקישוט - חופן סוכריות יומולדת
אופן ההכנה:
  1. מניחים על בן מארי את החלבון והסוכר ומערבבים היטב עד להמסה מלאה של הסוכר. מעבירים למיקסר להקצפה. מקציפים עד שהמרנג יציב.
  2. מעבירים לשקית זילוף ומזלפים את הנשיקות. כדאי להכין מרנגים קטנים בשביל שיהיו מוכנים קצת יותר מהר (אין באמת "מהר" במרנג). מפזרים סוכריות מעל.
  3. מכניסים לתנור לטמפרטורה של 70 מעלות למשך שלוש שעות, מומלץ להשאיר חריץ פתוח בתנור כדי לשחרר את הלחות.
פורסם לראשונה: 09:34, 02.01.23