שפים רבים מתווכחים על השאלה מי היה הראשון שהגיש חציל עם יוגורט, ואף אחד מהם לא באמת יודע את התשובה. וזה גם לא כל כך משנה. חציל זה חומר גלם פשוט וזמין, והוא הולך טוב עם הרבה חומרי גלם אחרים. הוא אוהב לידו בצק, טחינה, לימון ושום, אבל גם מתיקות עדינה וחריפות עוקצת.
מה שחשוב לזכור זה לבחור אצל הירקן חציל קל משקל, ואם במתכון כתוב שאתם צריכים לשרוף אותו אז תעשו את זה הכי קרוב שאפשר לזמן ההגשה - על להבה גלויה או על גריל פחמים.
ובכלל, עם חצילים אתם לא צריכים להסתבך יותר מדי - תצלו אותם בתנור, תשרפו אותם על הכיריים או תטגנו אותם במחבת - העיקר שתגישו אותם עם יוגורט סמיך וטוב ושמן זית שאתם אוהבים.

סלט חצילים עם עגבניות

חיים כהן
המצרכים: 2 חצילים 10 עגבניות בינוניות בשלות, קלופות וחתוכות לרבעים (אפשר לקלף באמצעות קולפן, או אחרי חליטה קצרה במים רותחים. למתעצלים לקלוף - תוך כדי בישול העגבניות, אפשר לסלק את קליפות העגבנייה. כך או כך, בכל מקרה חשוב להוציא את העוקץ שלה) 6 שיני שום קלופות מלח 1/4 כוס שמן
6 צפייה בגלריה
סלט חצילים עם עגבניות - חיים כהן
סלט חצילים עם עגבניות - חיים כהן
(צילום: ירון ברנר)
אופן ההכנה:
  1. מחממים שמן בסיר. מכניסים פנימה את העגבניות עם שיני השום. מתבלים במלח, ומבשלים בסיר סגור במשך כ-20 דקות על להבה בינונית. מערבבים.
  2. פורסים את החצילים לפרוסות בעובי 1.5 ס"מ, מניחים על תבנית אפייה, מתבלים במעט מלח ושמן, מברישים בשמן את החציל ומכניסים לתנור שחומם מראש לחום גבוה בין 30-20 דקות, עד שהחצילים מתרככים ומקבלים גוון חום.
  3. מוציאים את החצילים מהתנור, ומעבירים לסיר עם העגבניות. ממשיכים לבשל תוך כדי בחישה, במשך כחמש דקות.
  4. הסלט אינו הומוגני, והחצילים צריכים להתפרק לתוך רוטב העגבניות (תוך כדי בחישה, אפשר למעוך קצת את העגבניות בעזרת כף עץ). מתקנים תיבול, ומגישים.

חציל שרוף

ניצן רז
המצרכים (ל-4 מנות):
לסלסת עגבניות – 200 גר' עגבניות שרי 1 בצל 1 פלפל חריף 1 צרור כוסברה 1 לימון סחוט למיץ מעט שמן זית קמצוץ מלח קמצוץ פלפל 1/2 פוקאצ'יה (או לחם קלוי)
לשאר המנה – 2 כפות גבינת לאבנה 2 חצילים 1 פלפל ירוק חריף 1 כוס שמן לטיגון
6 צפייה בגלריה
חציל שרוף - ניצן רז
חציל שרוף - ניצן רז
(צילום: ירון ברנר)
אופן ההכנה:
  1. שורפים את החצילים על אש גלויה עד שהם מתרככים. מניחים במסננת וממתינים עד שהחצילים מתקררים. מקלפים, קוצצים ומניחים בצד.
  2. לפלפל שושקה – מטגנים את הפלפל בשמן עמוק במשך 2 דקות. מניחים את הפלפל בקערה ומכסים בניילון נצמד. לאחר 5 דקות מקלפים את הקליפה הדקה ומניחים במשרה.
  3. לסלסת עגבניות – קוצצים את כל החומרים, מערבבים עם מעט שמן זית, מלח ומיץ לימון.
  4. להגשה – מערבבים בקערית את החציל הקצוץ ומניחים על חלקה הימני של צלחת רחבה. בצד השמאלי של אותה צלחת מניחים את הפלפל, לידו את הסלסה ובמרכז הצלחת את הלאבנה. מגישים עם פוקאצ'ה או עם לחם קלוי.

כיכר לחם במילוי חצילים ומשמשים מיובשים

שאול בן אדרת
המצרכים (ל-4 מנות): 1 כיכר לחם
לתערובת החצילים: 3 חצילים 3 שיני שום קצוצות 2 כפות שמן זית + 3 כפות לזילוף 9 משמשים מיובשים, חתוכים לרצועות 1 דף לדר (משמש מיובש משוטח), חתוך לרצועות ברוחב 1 ס"מ 20 אגוזי מלך קלויים מלח, פלפל
6 צפייה בגלריה
(צילום: ירון ברנר)
אופן ההכנה:
  1. להכנת התערובת - קולים את החצילים על אש גלויה במשך כ-10 דקות, עד שהקליפה שרופה והחציל מתייבש ומצטמק.
  2. קולפים חלקית את החצילים, כך שתישאר מעט קליפה. קוצצים ומועכים עם מזלג את בשר החצילים. מוסיפים לתערובת 2 כפות שמן זית, 3 שיני שום קצוצות, מלח ופלפל. מוסיפים פנימה את רצועות המשמש המיובש ואת אגוזי המלך.
  3. להרכבת המנה - מסירים את כיפת הלחם ומעט מהלחם הרך שבפנים. יוצקים את תערובת החציל והמשמשים לתוך הלחם. מפזרים מעל את רצועות הלדר, ומזלפים מעל 3 כפות שמן זית.
  4. אופים בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות במשך כ-10 דקות, ומגישים.

סלט חצילים טוניסאי

יוסי טוויטו
המצרכים:
2 חצילים מלח גס שמן לטיגון החצילים
לרוטב -
1/4 כוס מיץ לימון 1/4 כוס חומץ 1 צרור כוסברה, קצוץ 6 שיני שום קצוצות 1/2 פלפל ירוק חריף, קצוץ 1 פלפל אדום, קצוץ דק 1 כפית מלח 1/2 כפית פלפל שחור 1 כף אריסה
6 צפייה בגלריה
סלט חצילים טוניסאי
סלט חצילים טוניסאי
(צילום: אסנת לסטר)
אופן ההכנה:
  1. פורסים את החצילים. מפזרים עליהם מלח גס ומשאירים לחצי שעה. מנערים את החצילים מהנוזלים ומהמלח ומנגבים במגבות נייר.
  2. מחממים במחבת שמן ומטגנים את החצילים עד להזהבה משני הצדדים. מניחים על מגבות נייר לספיגת עודפי השמן.
  3. מערבבים את כל מרכיבי הרוטב.
  4. מניחים מחצית מפרוסות החצילים בקערה שטוחה ויוצקים עליהן מחצית מהרוטב. מסדרים מעל את יתרת החצילים ויוצקים את הרוטב שנותר.

חציל עם יוגורט ורשאד

רפי כהן
המצרכים: 2 חצילים מזן בלאדי 1 כוס יוגורט צאן 2 שיני שום, קצוצות 1/2 כפית פלפל לבן גרוס 2 כפות שמן זית 2 חופנים עלי רשאד, שטופים, מיובשים וקצוצים גס 1 כפית מלח
6 צפייה בגלריה
חציל עם יוגורט רפי כהן
חציל עם יוגורט רפי כהן
(צילום: דן פרץ)
אופן ההכנה:
  1. שורפים את החצילים וקולפים אותם. מעבירים את בשר החצילים לקרש חיתוך, קוצצים גס ומעבירים לקערה.
  2. מוסיפים לקערה את שאר המרכיבים ומערבבים.

פשטידת חצילים וגבינה כחולה

ילנה ויינברג
המצרכים (לתבנית בגודל 20X30 ס"מ): 3 חצילים בינוניים 500 גר' גבינה לבנה 100 גר' גבינת דנה בלו (או כל גבינה כחולה אחרת) מפוררת, ועוד קצת לקישוט 150 גר' גבינה צהובה מגוררת 1 גביע (200 גרם) שמנת חמוצה 3 ביצים מלח, פלפל שחור גרוס שמן זית לשימון התבנית 3 עגבניות
6 צפייה בגלריה
פשטידת חצילים וגבינה כחולה
פשטידת חצילים וגבינה כחולה
(צילום: ילנה ויינברג)
אופן ההכנה:
  1. מחממים את התנור ל-200 מעלות. קולים את החצילים כ-40 דקות, עד שקליפתם שרופה ותוכנם רך. מוציאים, יוצרים חתך בתחתית החצילים ומניחים במסננת עד שהם מתקררים, להגרת נוזלים.
  2. מחממים את התנור ל-170 מעלות ומשמנים תבנית בשמן זית.
  3. מגרדים את תוכן החצילים בכף, קוצצים ומעבירים לקערה. מוסיפים לקערה את הגבינות, השמנת, הביצים, מלח ופלפל, ומערבבים. מעבירים את הבלילה לתבנית ומיישרים.
  4. פורסים את העגבניות דק. מסדרים אותן על הבלילה, מתבלים בפלפל שחור ומפזרים מעל פירורי גבינה כחולה. אופים כחצי שעה, עד שמרכז הפשטידה יציב. בסוף האפייה אפשר להעלות את חום התנור, כדי שהפשטידה תקבל צבע יפה.

חציל בתנור עם טחינה

חוסאם עבאס
המצרכים (ל-6 סועדים): 1 ק"ג חצילים - רצוי מהזן הארוך 1/2 כוס טחינה מוכנה 1/4 כוס לימון טרי 4 שיני שום 1 כפית מלח מעט שמן זית
להגשה - מעט פטרוזיליה
אופן ההכנה:
  1. מחוררים את החצילים במזלג משני צידם. צולים כל צד על האש או בתנור במשך 4-5 דקות.
  2. מסירים את החצילים מן האש וקולפים מיד תחת מי ברז. מניחים במסננת עד להתקררות.
  3. קוצצים את החצילים בסכין ומועכים אותם בעזרת כף, יוצקים את הטחינה על החצילים בהדרגה ומערבבים.
  4. מוסיפים את הלימון והשום וממליחים.
  5. להגשה - יוצקים מעט שמן זית ומקשטים בפטרוזיליה.