סמבוסק דלעת וחומוס

ארז קומרובסקי
המצרכים:
לבצק - 1 ק"ג קמח (רב תכליתי) 3/4 כף שמרים יבשים 500 גר' מי בישול של גרגירי החומוס, מקוררים לטמפרטורת החדר 150 גר' (1/2 כוס) שמן תירס 1 כוס דלעת, מגוררת דק 1/4 1 כפות מלח
למילוי - 4-5 בצלים בינוניים, קצוצים דק 2-3 כוסות דלעת, מגוררת גס 2 כוסות חומוס לא מבושלים, מושרים 12 שעות 1/2 כף זרעוני כמון, קלויים וכתושים פלפל שחור גרוס טרי בנדיבות מלח - לפי הטעם
7 צפייה בגלריה
(צילום: אביהו שפירא)
7 צפייה בגלריה
(צילום: אביהו שפירא)
אופן ההכנה:
  1. מכינים את הבצק - מבשלים את החומוס עם הרבה מים ו-1/4 כפית סודה לשתייה עד לריכוך, ומסננים. שומרים את מי הבישול, ומניחים להם להגיע לטמפרטורת החדר.
  2. לשים את מרכיבי הבצק, מלבד הדלעת והמלח, עד לקבלת תערובת מאוחדת. מוסיפים פנימה את הדלעת ואת המלח, וממשיכים ללוש את התערובת במשך 3-4 דקות נוספות.
  3. מניחים לתפיחה בצד, מכוסה בניילון, במשך שעה. מחלקים את הבצק ל-35 כדורים, ומתפיחים פעם נוספת במשך 15 דקות.
  4. בינתיים מכינים את המילוי - מטגנים את הבצלים הקצוצים במשך 10 דקות בשמן תירס, עד לשקיפות. מוסיפים לתערובת את הדלעת המגורדת גס, וממשיכים לבשל עד לריכוך. מתבלים במלח, פלפל וזרעוני כמון. מועכים את גרגירי החומוס המסוננים, מוסיפים לתערובת הבצל והדלעת ומתקנים תיבול במידת הצורך. מניחים להתקרר בטמפרטורת החדר.
  5. פותחים את כדורי הבצק לעיגולים בקוטר 10-12 ס"מ לערך. שמים במרכז כל עיגול כף מהמילוי, מקפלים וסוגרים היטב בתנועות צביטה (כדי שלא יפתחו במהלך האפייה/טיגון). מתפיחים בין 1/2-3/4 שעה. מטגנים בשמן החם או אופים בתנור שחומם מראש ל-240 מעלות בין 10-12 דקות.

מרק חריף עם חוביזה וחומוס

חגי לפלר
מרק עשיר בטעמים, חלבון ובסידן שמזכיר בטעמו מרק חרירה מרוקאי.
המצרכים (ל-4 מנות):
1 כוס חומוס מושרה ללילה בהרבה מים (כוס לפני ההשריה) 1 כפית סודה לשתיה 1/2 כוס גזר, מגורר 1/2 כוס גבעול סלרי, חתוך לפרוסות 1/2 2 כוסות של עלי חוביזה, שטופים היטב 2 בצלים בגודל בינוני, קצוצים לקוביות 6 שיני שום, קצוצות 1/2 כוס מיץ לימון 1/4 כוס שמן זית 1 כף שטוחה של כורכום 1 כף פפריקה אדומה 1 כפית פפריקה חריפה 1/2 כפית חויאג' למרק
7 צפייה בגלריה
(צילום: חגי לפלר)
אופן ההכנה:
  1. מסננים במסננת את החומוס ושוטפים היטב.
  2. מניחים בסיר את גרגרי החומוס ומוסיפים 5 כוסות מים וסודה לשתייה, ומביאים לרתיחה.
  3. מקפים את הקצף, ומבשלים כשעה על להבה נמוכה (שימו לב שהנוזל לא ייגלוש).
  4. אם צריך להוסיף מים לאחר כשעה, מוסיפים כוס אחת. במקביל מטגנים את הבצל הקצוץ ואת הסלרי בסיר רחב עם שמן זית.
  5. קוצצים את עלי החוביזה ומוסיפים לסיר יחד עם הגזר המגורר, ממשיכים לבשל כ-15 דקות על אש בינונית עד שהחוביזה מאבדת מנפחה.
  6. מוסיפים את התבלינים, השום והלימון ושופכים הכול לסיר החומוס (נוזלי החומוס הם ציר המרק).
  7. מבשלים הכול על להבה נמוכה כ-10 דקות ומגישים.

עוף עם גרגירי חומוס

המצרכים (ל-4 מנות): 4 כרעי עוף, חתוכים לחצי 1/3 כוס שמן זית 1 בצל, קצוץ 3 שיני שום, קצוצות 1 פלפל חריף, קצוץ (לא חובה) 2 גבעולי טימין 1 כוס גרגירי חומוס מושרים במים למשך הלילה 1 כף כורכום מלח ופלפל שחור טחון טרי 1/4 כוס מיץ לימון טרי 1/2 כוס כוסברה טריה, או פטרוזיליה קצוצה טריה
אופן ההכנה:
  1. מבשלים את גרגרי החומוס עם מים עד שהם מתרככים (בערך שעה).
  2. יוצקים את השמן לסיר גדול ומטגנים את העוף תוך כדי ערבוב, עד שהוא מושחם מעט.
  3. מוסיפים את השום, הבצל, הפלפל החריף והטימין. ממשיכים לטגן תוך כדי ערבוב כעשר דקות.
  4. מוסיפים את החומוס, הכורכום, מיץ הלימון, המלח והפלפל.
  5. מערבבים ומוסיפים כוס אחת של מים. מביאים לרתיחה ומבשלים על אש נמוכה כ-20 דקות.
  6. לפני ההגשה מוסיפים לסיר את הכוסברה או הפטרוזיליה, מערבבים ומגישים.

תבשיל חומוס וקארי עם קבנוס ונקניקיות

המרכיבים (ל-6 מנות):
לתבשיל - 4 קבנוסים, קצוצים גס 6 שיני שום, קצוצות גס 4 בצלים, חתוכים לטבעות 1/4 כוס שמן לטיגון 2 פלפל אדום, לא חריף חתוך לקוביות 2 כוסות גרגרי חומוס, מבושלים ורכים 1 כף רוטב קארי אדום (אם הקארי חריף מדי - ניתן להחליף ב-1 כפית ולהוסיף 1 כף רסק עגבניות) מעט מלח
לנקניקיות ותפוחי האדמה - 4 תפוחי אדמה, חתוכים לקוביות קטנות 4-6 נקניקיות איכותיות
7 צפייה בגלריה
חומוס ונקניקיות
חומוס ונקניקיות
(צילום: רפי אהורונוביץ)
אופן ההכנה:
  1. מכינים את התבשיל - מחממים שמן בווק או במחבת כבדה. מוסיפים בצל, שום ואת הקבנוס ומטגנים על חום בינוני כ-6 דקות. מוסיפים את הפלפל ומטגנים במשך מספר דקות.
  2. מוסיפים את גרגירי החומוס המבושלים והקארי ומבשלים על להבה נמוכה במשך כ-10 דקות. זהו תבשיל החומוס וקארי מוכן.
  3. מכינים את תפוחי האדמה והנקניקיות - מטגנים קוביות תפוח אדמה במחבת עם מעט שמן, במשך מספר דקות.
  4. חורצים חריצים אלכסוניים על הנקניקיות ומטגנים על מחבת לוהטת במשך מספר דקות כל צד.
  5. יוצקים בעדינות 1 כף חומץ בלסמי על הנקניקיות (לא לדאוג אם עולה מהן עשן), אחרי 2 דקות מורידים מהכיריים.
  6. עכשיו יש לכם 2 תבשילים - האחד זה גרגירי חומוס עם קארי והשני זה נקניקיות וקוביות תפוח אדמה. כל תבשיל הוא נפלא בזכות עצמו, אבל מומלץ לאכול את שניהם יחד, זה לצד זה.

סלט גרגירי חומוס

רן שמואלי
המצרכים (ל-10 מנות): 500 גר' גרגרי חומוס יבשים איכותיים 3 בצלים גדולים קצוצים 8 כפות שמן זית צרור כוסברה טרייה, ללא גבעולים, קצוצה גס 1 ענף עלי נענע טריים, קצוצים גס מיץ משני לימונים טריים 2 שיני שום כתושות 3 פלפלים אדומים קלויים על האש, או במחבת ללא שמן כפית גדושה של כמון טחון
7 צפייה בגלריה
רן שמואלי
רן שמואלי
רן שמואלי
(צילום: ירון ברנר)
אופן ההכנה:
  1. משרים את גרגירי החומוס במים ומכסים למשך הלילה. למחרת שוטפים ומבשלים במים, ומכסים עד שהם מתרככים.
  2. קוצצים את הפלפלים הקלויים לקוביות קטנות.
  3. מערבבים את שאר החומרים יחד. טועמים ומוסיפים עוד כמון, מיץ לימון, או שמן זית לפי הטעם.

פתה

חוסאם עבאס
המצרכים: 1/2 ק"ג גרגירי חומוס מבושלים 1/2 ליטר יוגורט (עדיף יוגורט עיזים) 1/2 כוס טחינה 3 שיני שום, כתושות 1/2 כפית פפריקה מתוקה 1/2 כפית מלח 1/4 כפית כמון, טחון 1/4 כוס לימון, סחוט
להגשה - 2 פיתות קלויות, חתוכות לקוביות חופן פיצוחים (צנובר וקשיו) חופן פטרוזיליה, קצוצה
7 צפייה בגלריה
פתה גרגרי חומוס
פתה גרגרי חומוס
(צילום: אנטולי מיכאלו)
אופן ההכנה:
  1. בקערה מערבבים היטב את גרגירי החומוס עם היוגורט, הטחינה, השום והלימון.
  2. מוסיפים את התבלינים ומערבבים.
  3. יוצקים את התערובת לצלחת עמוקה, מפזרים מעל את הפיתות הקלויות, הפיצוחים והפטרוזיליה, ומגישים.

תבשיל קדירה של חומוס וירקות שורש

המצרכים:
2 כוסות גרגרי חומוס מושרים במים לילה שלם ומסוננים 4 כפות שמן זית 1 בצל לבן גדול 1 בצל סגול גדול 3 שיני שום, כתושות 1/2 כפית ג'ינג'ר טרי, מגורר דק (לא חובה) 4 גזרים גדולים, קלופים 2 תפוחי אדמה, קלופים 2 בטטות, קלופות 1 שורש סלרי גדול, קלוף 1/2 כפית כמון 2-3 כוסות מרק צח שמן זית מלח, פלפל
7 צפייה בגלריה
תבשיל חומוס
תבשיל חומוס
(צילום: אבי כהן)
אופן ההכנה:
  1. חותכים את כל הירקות לקוביות בגודל 1 ס"מ.
  2. מחממים מעט שמן זית בסיר רחב וגדול. מוסיפים את הבצלים והשום ומטגנים כחמש דקות תוך כדי ערבוב מידי פעם.
  3. מוסיפים את שאר הירקות פרט לתפוחי האדמה. מערבבים ומזהיבים כשתי דקות נוספות.
  4. מוסיפים את החומוס המסונן, תפוחי האדמה, כמון, מלח ופלפל ואת המרק. הנוזלים צריכים לעבור את הירקות בכסנטימר. מביאים לרתיחה, טועמים ומתקנים תיבול.
  5. מנמיכים את הלהבה, מכסים ומבשלים ברתיחה עדינה כשעה וחצי או עד שגרגרי החומוס רכים (אם החומוס מונבט יספיקו לו כארבעים דקות בישול).
אם רוצים שהחומוס ישתדרג מבחינת ערכיו התזונתיים, כדאי להנביטו: להשרות במים למשך לילה, לסנן ולהניח בקופסה רחבה כשכל הקטניות זו ליד זה. אחר כך מכסים בניילון נצמד ומחוררים אותו. שומרים יום או יומיים עד שקצה קטנטן של נבט יוצא מהחומוס. במצב זה ערכו התזונתי יעלה בהרבה והוא גם יהיה קל יותר לעיכול.