הכל על ארוחה מפסקת
(אלי סגל)

כך תעברו את הצום בקלות

טיפים והמלצות של הנטורופטית מורן שטרום
שלושה ימים לפני הצום צמצמו את צריכת הקפאין בחצי, והורידו את המשקאות הממותקים, כך תורידו את הסיכוי לכאבי ראש וגם תימנעו מזרימת דם מואצת שעלולה לגרום לתחושת חום בגוף. יממה לפני הצום חשוב לתגבר את הגוף במים ובחליטות צמחים עם קוביות קרח מרעננות.
במהלך היום איכלו ארוחת בוקר וארוחת צהריים שישלבו חלבון, שומן ופחמימה מורכבת. למשל - הניחו קערת יוגורט 3% שומן בתוך קערה רחבה יותר, המוקפת בקוביות קרח ומקררת את היוגורט מבלי לגעת בו ישירות, יחד עם 2 כפות גרנולה ותפוח עץ חתוך לקוביות לארוחת בוקר ודג בתנור עם ירקות שורש ואורז מלא עגול בצהריים.
10 צפייה בגלריה
המלצה לצום יום כיפור
המלצה לצום יום כיפור
המלצה לצום יום כיפור
(צילום: משרד הבריאות)
סמוך לצום הימנעו משתיית קפה וקולה, מאכלים מתובלים ומלוחים, כי אלה מכילים חומרים מגבירי צימאון, משתנים ומייבשים את הגוף. השתנה מרובה תגרום לאיבוד נוזלים וכתוצאה מכך הגוף ישקיע מאמץ לקרר את עצמו ויתעורר קושי במהלך הצום.
בסעודה המפסקת הקפידו לשלב פחמימות מקררות - כן, יש כאלה: שלבו ירקות טריים עתירי מים כמו קישוא, מלפפון וזוקיני בתפריט, וכמנה עיקרית שלבו חלבון איכותי שתורם לתחושת השובע. כל אלה יתרמו לכמות סיבים תזונתיים ויסייעו לתחושת מלאות בקיבה.
המעיטו ככל שאפשר במלח, רוטב סויה, אבקות מרק מעובדות, תבלינים חריפים וחמוצים, כיוון שהם יכולים לעורר צמא בשל תכולת הנתרן הגבוהה. שילובים נכונים יהיו: סלט קינואה קר עם קוביות קישואים וזוקיני צרובות, יחד עם חלבון איכותי כמו דגים, טופו או קטניות לצד סלט מלפפונים קר פרוסים דק, מתובלים בלימון טבעי ושמיר קצוץ.
במהלך הצום הימנעו מפעילות גופנית ומחשיפה ממושכת לשמש. צום קל לצמים!

מרק עוף בסגנון פרסי

המצרכים (ל-4 מנות):
4 שוקיים 1 בצל לבן, קצוץ 1 גמבה אדומה, קצוצה 2 גבעולי סלרי, קצוצים 2 גזרים, קצוצים 1 פלפל חריף (לא חייבים להשתמש בהכל) 1 שורש פטרוזיליה, קצוץ 1 צרור כוסברה, קצוצה 1 כף כורכום 1 לימון פרסי 1 ליטר מים רותחים מלח, פלפל
10 צפייה בגלריה
מרק עוף
מרק עוף
(צילום: ירון ברנר)
אופן ההכנה:
  1. מטגנים את כל הירקות עם הכורכום על להבה נמוכה במשך כ-2 דקות.
  2. מוסיפים את העוף, וממשיכים לטגן במשך 5 דקות.
  3. מוסיפים מים רותחים, לימון פרסי ופלפל שחור. מבשלים במשך שעה על להבה נמוכה.
  4. מוציאים את הלימון הפרסי, מקשטים בכוסברה קצוצה ומגישים.

מרק עוף בסגנון הונגרי

המצרכים (ל-4 מנות):
4 שוקיים 2 כפות פפריקה מתוקה 4 שיני שום, פרוסות 2 תפוחי אדמה, חתוכים לקוביות קטנות 2 כפות רכז עגבניות 1/2 כפית קימל טחון 1 כוס אפונה קפואה מלח, פלפל 1 ליטר מים רותחים מעט שמן (סויה או קנולה)
10 צפייה בגלריה
מרק עוף
מרק עוף
(צילום: ירון ברנר)
אופן ההכנה:
  1. מתבלים את שוקי העוף בפפריקה עם מעט שמן, מכניסים לתנור שחומם מראש ל-180 מעלות ואופים במשך 20 דקות עד לקבלת גוון עמוק ויפה.
  2. בסיר, מטגנים בחום נמוך פפריקה ושום למשך כ-2 דקות.
  3. מוסיפים את רכז העגבניות ומטגנים במשך דקה נוספת.
  4. מוסיפים לתערובת מים ואת העוף המושחם, ומבשלים במשך כ-45 דקות.
  5. מוסיפים את קוביות תפוחי האדמה והקימל, מתקנים תיבול עם מלח ופלפל, מוסיפים אפונה ומגישים.

עוף שלם בנייר כסף

המצרכים:
1 עוף שלם ונקי, במשקל שני ק"ג ויותר 1/2 כוסית ברנדי 3-4 שיני שום קצוצות 1 כף מחטי רוזמרין 2 עלי מרווה קצוצים מעט שמן זית מלח פלפל
10 צפייה בגלריה
עוף מטפונה, גלעד מאירי
עוף מטפונה, גלעד מאירי
(צילום: ליאור צאליק)
אופן ההכנה:
  1. מניחים את העוף על יריעה גדולה של נייר כסף, הפרוסה בתוך בתבנית.
  2. מושחים את העוף בנדיבות - מבחוץ ומבפנים - בשמן זית.
  3. מתבלים במעט מלח, פלפל, שום, מרווה ורוזמרין. מוסיפים את הברנדי (בזהירות, שלא יגלוש מנייר הכסף).
  4. סוגרים את נייר הכסף סביב העוף ומהדקים. העוף צריך להיות אטום בעטיפתו.
  5. אופים כשעה בתנור שחומם מראש ל-200 מעלות.
  6. מוציאים מהתנור ופותחים את עטיפת נייר הכסף, רק לאחר שהעוף התקרר מעט.

עוף צלוי בתנור עם עשבי תיבול

המצרכים:
1 עוף קטן שלם במשקל 1/2 1 ק"ג 2 כפות עלי תימין 2 כפות עלי פטרוזיליה, קצוצים 3 בצלים ירוקים, קצוצים 2 שיני שום, קצוצות מעט שמן זית 1/2 כוס יין לבן יבש מלח פלפל
אופן ההכנה:
  1. בקערה קטנה מערבבים את עשבי התיבול עם השום ורבע כוס שמן זית. ממליחים ומפלפלים.
  2. מניחים את העוף על גבו, ברגליים פשוקות, בתבנית בינונית משומנת קלות בשמן זית.
  3. מרימים את העור המכסה את חזה העוף ומחדירים את תערובת התבלינים מתחת לעור. מעסים את העוף היטב בידיים.
  4. יוצקים עוד מעט שמן זית ומכניסים את התבנית לתנור שחומם מראש ל-250 מעלות וצולים 20 דקות.
  5. מוציאים את התבנית ויוצקים את היין סביב העוף. משפשפים בכף עץ את קרקעית התבנית.
  6. מחזירים את התבנית לתנור, מורידים את הטמפרטורה ל-180 מעלות וצולים עוד חצי שעה.
  7. פותחים את דלת התנור ומכבים אותו מבלי לגעת בתבנית. ממתינים רבע שעה כשהדלת פתוחה. מוציאים את התבנית ומגישים.

עוף בשקית קוקי

המצרכים:
1 עוף בגודל בינוני 1-2 כפות שמן זית 2 בצלים, פרוסים 8-10 שיני שום, קלופות שלמות 20-25 תפוחי אדמה זעירים, שטופים ולא קלופים או 4-5 תפוחי אדמה קלופים וחתוכים לרבעים 1 פלפל אדום חתוך לרצועות 1 סלסלת פטריות טריות, פרוסות חופן פרחי כרובית (לא חובה) 1/2 כוס מרק עוף צח (או ציר עוף. אם אין אז מים) 1 שקית "קוקי" לאפיה
10 צפייה בגלריה
(צילום: ירון ברנר)
תבלינים (לפי טעמכם) - טימין אורגנו שום כתוש שביבי פלפל חריף מלח ופלפל
אופן ההכנה:
  1. מברישים את העוף בשמן זית ומתבלים אותו בפנים ובחוץ בעשבי התיבול, מלח, פלפל ושום.
  2. מתבלים את הירקות במעט שמן זית ובתבלינים.
  3. מכניסים את העוף והירקות לשקית קוקי גדולה. סוגרים ומניחים בתבנית צליה. מנקבים 8-6 חורים בחלק העליון של השקית בלבד, כדי לאפשר לאדים לצאת.
  4. מחממים תנור לטמפרטורה של 190-180 מעלות צלזיוס וצולים כשעה ורבע או עד שהעוף שחום ומבושל.
  5. מוציאים את העוף והירקות מהשקית. מעבירים את הנוזלים לסיר קטן, מרתיחים ומצמצמים, ומתבלים שוב. מגישים כרגיל.

צלי בשר ביין אדום

המצרכים (ל-10 מנות):
נתח צלי מס’ 5 במשקל 2.5-3 ק”ג 1/4 כוס שמן קנולה מלח ופלפל שחור גרוס
לרוטב - 2 סלסילות בצלצלי פנינה קלופים 2 כוסות יין אדום 1 כף רסק עגבניות 1 ראש שום, מחולק לשיניים קלופות 5 ענפי רוזמרין 4 ענפי טימין 4-3 כוסות ציר בקר או ציר עוף חם (אם אין אז אפשר גם מים)
10 צפייה בגלריה
(צילום: shutterstock)
אופן ההכנה:
  1. מכינים את הצלי - מחממים תנור ל-220 מעלות.
  2. יוצקים שמן לסיר שמתאים גם לתנור. מתבלים את הבשר במלח ופלפל וצולים כ-20 דקות מכל הצדדים עד להשחמה (אפשר גם על הכיריים).
  3. מוציאים את הבשר מהסיר ומניחים בצד. מנמיכים את טמפרטורת התנור ל-160 מעלות.
  4. נפטרים מנוזלי הטיגון למעט 2 כפות, מוסיפים בצלצלים ומטגנים כ-5 דקות עד הזהבה.
  5. יוצקים כוס יין, מביאים לרתיחה ומקרצפים את תחתית הסיר בכף עץ. מבשלים על להבה בינונית-גבוהה עד שרוב היין מצטמצם. מוסיפים רסק, שום, רוזמרין וטימין, מערבבים ומבשלים עוד כדקה.
  6. מחזירים את הצלי לסיר, יוצקים פנימה את כוס היין הנותרת וציר (עד 1 ס”מ לפני כיסוי מלא). מביאים לרתיחה ומקפים את הקצף העכור.
  7. מכסים ומעבירים לתנור ל-4 שעות. כל חצי שעה הופכים את הצלי או יוצקים עליו מנוזלי הבישול.
  8. מצננים. פורסים את הנתח נגד כיוון הסיבים.
  9. מוציאים את פרוסות הבשר, השום והבצלצלים מנוזלי הבישול ומניחים בצד. מסירים מהנוזלים את השומן שנקרש, מחממים מעט על הכיריים ויוצקים דרך מסננת לסיר נקי. מצמצמים עד לקבלת רוטב בסמיכות הרצויה.
  10. מסדרים את הבשר, השום והבצלצלים בתבנית ויוצקים מעל הכל את הרוטב. מכסים ברדיד אלומיניום, צולים קצת בתנור שחומם מראש לטמפרטורה של 180 מעלות במשך כ-15 דקות, ומגישים.

צלי בשר של סבתא

המצרכים (ל-8 מנות):
1 כפית מלח 1/2 כפית פפריקה מתוקה 1/2 כפית פלפל שחור גרוס 1 נתח כתף בקר, במשקל 2 ק"ג (או שפונדרה) 3 כפות שמן זית 3 כרישות (החלק הלבן והירוק-בהיר בלבד), חתוכות לטבעות קטנות 7 בצלים, קלופים ופרוסים 6 גזרים גדולים, קלופים וחתוכים לקוביות קטנות 2 גבעולי סלרי עם העלים, חתוכים לקוביות קטנות 1 ראש שום שלם, לא קלוף 1 כוס יין לבן יבש או בירה לבנה 6 כוסות ציר עוף או בקר או מים 5 גרגרי פלפל אנגלי 1 עלה דפנה 1/2 כפית גרגרי פלפל שחור
10 צפייה בגלריה
(צילום: ירון ברנר)
אופן ההכנה:
  1. מערבבים בקערה את המלח, הפפריקה והפלפל ומפזרים על נתח הבשר. מחממים את שמן הזית בסיר כבד וגדול מעל להבה בינונית ומטגנים את הנתח כ-2 דקות מכל צד, עד הזהבה. מוציאים ומניחים על צלחת.
  2. מנמיכים את הלהבה ומוסיפים לסיר את הכרישה, הבצל, הגזר והסלרי ומטגנים תוך בחישה מתמדת 4-3 דקות, עד שהכרישה והבצל שקופים ורכים אך לא זהובים.
  3. מחזירים את נתח הבשר לסיר. מוסיפים לסיר את ראש השום, יוצקים פנימה את היין (או הבירה) מגרדים בכף עץ את כל המשקעים שנדבקו לקרקעית, מערבבים ומביאים לרתיחה.
  4. מבשלים על להבה בינונית 5 דקות, או עד שרוב האלכוהול מתאדה והרוטב מצטמצם.
  5. מוסיפים לסיר את הציר (או המים), את עלה הדפנה ואת שני סוגי גרגרי הפלפל. ממשיכים לבשל את הצלי (מכוסה) על להבה נמוכה מאוד במשך שעתיים-שעתיים וחצי, עד שהוא רך מאוד.
  6. מוציאים את הבשר מהסיר ומחכים עשר דקות. פורסים לפרוסות ומחזירים לסיר.
  7. מגישים - מחממים את הסיר, עם הפרוסות בתוך הרוטב, מעל להבה בינונית-נמוכה. מגישים את פרוסות הבשר עם פרוסות הבצל. כדאי ליד סלט.

צלי בשר עם פול וארטישוק

המצרכים (ל-4 סועדים):
600 גר' בשר צלי מספר 5 "פולקה" 2 כוסות פול (אפשר קפוא) 3 פלחי לימון, קלופים 6 שיני שום שלמות, קלופות צרור כוסברה 6 תחתיות ארטישוק טרי, חתוכות לרבעים 1 כפית זרעי כמון מלח גס לפי הטעם 5 כפות שמן זית 1 כפית כורכום 1 כפית כמון 5 כפות לימון סחוט טרי 1 פלפל חריף ירוק, קצוץ קורט שאטה, גרוס 2 כוסות ציר בקר - עד לגובה התכולה בסיר (אפשר גם ציר עוף או ציר ירקות, ולמי שאין ציר יכול להשתמש במים חמים)
10 צפייה בגלריה
צלי בשר, אבי לוי
צלי בשר, אבי לוי
(צילום: ירון ברנר)
אופן ההכנה:
  1. מחממים שמן זית בסיר בישול, וסוגרים את נתח הבשר מכל צדדיו. מוציאים לצלחת ומניחים בצד.
  2. מטגנים את שיני השום השלמות עד להזהבה, מוסיפים את זרעי הכמון, ומטגנים מעט לפתיחת הטעמים.
  3. מכניסים פנימה את הלימון הפרוס ואת הארטישוק החתוך לרבעים, ומטגנים יחד מספר דקות.
  4. מוסיפים את התבלינים ואת הנוזלים - את מיץ הלימון הסחוט, את הכוסברה הקצוצה, את הנוזלים עד לכיסוי התכולה בסיר, ומכניסים פנימה את נתח הבשר הסגור ואת הפול.
  5. מכסים את הסיר ומבשלים במשך 3 שעות על להבה נמוכה מאוד.
  6. אחרי בישול של 3 שעות מוציאים את נתח הבשר מהסיר, מניחים אותו על גבי משטח עבודה, מצננים מספר דקות, וחותכים את הבשר בצורה הרצויה - פרוסות, קוביות או איך שאתם רוצים. מחזירים את הבשר לתוך הסיר עם הרוטב והפול, מחממים שוב במשך 10 דקות, מוזגים לצלחת ומגישים.

כרוב סגול צלוי

אורי שביט
המצרכים (ל-4 סועדים):
1 כרוב סגול, פרוס לפרוסות עבות
לרוטב - 3 כפות שמן זית 2 כפות חומץ בלסמי 1 כפית סילאן מלח פלפל שחור גרוס
לשעועית - 2 כפות שמן זית 1 בצל סגול קטן, פרוס דק 1 פלפל צ'ילי, קצוץ (לא חובה) 2 שיני שום, קצוצות 4 כוסות שעועית לבנה מבושלת ( ¼ 1 כוסות שהן 220 גרם לפני השרייה ובישול) מיץ מ-1 לימון או ליים מלח פלפל שחור גרוס
להגשה - חופן צנוניות, פרוסות דק חופן עלי נענע טריים חופן אגוזי פקאן, קצוצים גס קליפה מגוררת מ-1 לימון או ליים מעט רוטב טחינה
10 צפייה בגלריה
סטייק כרוב - אורי שביט
סטייק כרוב - אורי שביט
(צילום: טל סיון-ציפורין)
אופן ההכנה:
  1. מחממים תנור ל-200 מעלות ומרפדים תבנית בנייר אפיה.
  2. מערבבים את כל מרכיבי התיבול בקערית. מעסים את פרוסות הכרוב ברוטב משני הצדדים. מסדרים בתבנית וצולים 30-40 דקות, עד שהכרוב רך ושחום. אם הכרוב משחים מדי אפשר להניח מעל יריעה של נייר אלומיניום.
  3. בינתיים מכינים את השעועית - מחממים שמן זית במחבת רחבה מעל להבה בינונית-גבוהה. מוסיפים בצל, צ'ילי ושום ומטגנים 2 דקות. מוסיפים את השעועית ומטגנים 2-3 דקות נוספות. מסירים מהאש ומוסיפים מיץ לימון, מלח ופלפל.
  4. להגשה - מניחים על כל צלחת פרוסת כרוב צלויה ועורמים עליה שעועית. מוסיפים פלחי צנונית, עלי נענע, אגוזי פקאן וקליפת לימון מגוררת. מזלפים טחינה ומגישים.

דלעת ערמונים במילוי אורז

אורי שביט
המצרכים (ל-4 מנות):
2 יחידות דלעת ערמונים שמן זית מלח פלפל שחור גרוס
למלית - 2 כפות שמן זית 1 כוס (180 גרם) אורז בר או אורז אדום (או דגנים אחרים על פי טעמכם) 2 כוסות מים רותחים 1 כרישה, קצוצה 3 שיני שום, קצוצות 2 גזרים, חתוכים לקוביות 1/2 כוס משמשים מיובשים, חתוכים לקוביות 1/2 כוס גפרורי שקדים 1/2 כוס פטרוזיליה' קצוצה 2 כפות סילאן מלח פלפל שחור גרוס
להגשה - קליפת תפוז, מגוררת חופן פטרוזיליה, קצוצה שמן זית
10 צפייה בגלריה
דלעת ערמונים - אורי שביט
דלעת ערמונים - אורי שביט
(צילום: טל סיון-ציפורין)
אופן ההכנה:
  1. מבשלים את האורז - מחממים שמן זית בסיר מעל להבה בינונית-גבוהה. מוסיפים את האורז ומטגנים במשך דקה. ממליחים, מוסיפים 2 כוסות מים רותחים ומביאים לרתיחה. מנמיכים את הלהבה, מכסים ומבשלים 35 דקות.
  2. מכבים את הלהבה ומשהים בסיר הסגור 10 דקות נוספות. מסירים את המכסה ומאווררים במזלג.
  3. מעבירים את האורז לקערה ומניחים להתקרר מעט.
  4. מחממים תנור ל-180 מעלות ומרפדים תבנית בנייר אפייה.
  5. מכינים את הדלועים - חוצים את הדלועים הקטנות ומרוקנים מגרעינים. קוטמים מעט את הבסיס של כל מחצית דלעת כך שתעמוד ביציבות. מברישים בשמן זית ומתבלים במלח ובפלפל.
  6. מוסיפים לקערה עם האורז את יתר מרכיבי המלית ומערבבים היטב.
  7. ממלאים את חצאי הדלעת ומעבירים לתבנית. מניחים מעל יריעה של נייר אלומיניום ואופים כשעה, עד שהדלעת רכה מאוד.
  8. מסירים את נייר האלומיניום ואופים 5-10 דקות נוספות, להשחמה.
  9. מעבירים לצלחת הגשה, מפזרים מעל קליפת תפוז מגוררת ופטרוזיליה קצוצה, מזלפים מעט שמן זית ומגישים.