הדובדבן הוא אחד מהפירות האהובים ביותר, אבל בשל מחירו הגבוה של קילוגרם דובדבנים זה כמעט פשע לזרוק את אלה שכבר התעייפו. כשהדובדבנים טריים ומוצקים הדרך המומלצת לצרוך אותם היא בדיוק כמו שהם, אבל מה אפשר לעשות עם כל הדובדבנים שלאף אחד כבר לא בא לזלול? אספנו לכם שישה מתכונים לעוגות נהדרות לסוף שבוע שתוכלו להכין מכל הדובדבנים שהיו בדרך לפח.

עוגת דובדנים עם קמח כוסמין

מירי צדוק
המצרכים (לתבנית 36X24 ס"מ):
3 ביצים 3/4 כוס (150 גר') סוכר 3/4 כוס (180 מ"ל) שמן 1 גביע (200 גרם) יוגורט לבן 1 כפית תמצית וניל 1/2 2 כוסות (350 גר') קמח כוסמין לבן 1 כפית אבקת אפייה 35 דובדבנים מגולענים אבקת סוכר, לקישוט
4 צפייה בגלריה
עוגת דובדבנים, מירי צדוק
עוגת דובדבנים, מירי צדוק
(צילום: מירי צדוק)
אופן ההכנה:
  1. מחממים את התנור ל-180 מעלות ומשמנים את התבנית.
  2. מקציפים את הביצים והסוכר במהירות גבוהה, במשך 3 דקות.
  3. מורידים את המהירות ומוסיפים את השמן בזרם דק עד להטמעתו בקציפה.
  4. מוסיפים את היוגורט ואת הווניל ומערבבים עד לקבלת תערובת אחידה.
  5. מנפים את הקמח ואת אבקת האפייה לקערה נפרדת. מערבבים עד לאיחוד ומקפלים לתוך תערובת הביצים. משתדלים לערבב כמה שפחות.
  6. יוצקים את הבלילה לתבנית ונועצים בה את הדובדבנים.
  7. אופים 35-30 דקות עד שהעוגה משחימה וקיסם הננעץ במרכזה יוצא עם מעט פירורים לחים.
  8. מוציאים, מצננים, מפדרים באבקת סוכר ומגישים.

עוגת דובדבנים בחושה

אפרת מוסקוביץ'
המצרכים (לתבנית בקוטר 28 ס"מ או בגודל 20X30 ס"מ):
200 גר' חמאה 2 גביעים (400 גר') שמנת חמוצה 3 ביצים 1/2 1 כפות שמן 2 שקיות סוכר וניל קליפה מגוררת מלימון אחד 330 גר' סוכר (הכמות שנכנסת ב-2 גביעי שמנת חמוצה או ב-2/3 1 כוסות מידה סטנדרטיות) 230 גר' קמח (הכמות שנכנסת ב-2 גביעי שמנת חמוצה או ב-2/3 1 כוסות מידה סטנדרטיות) 2 כפיות אבקת אפייה כ-600 גרם דובדבנים טריים (אם אין, אפשר להשתמש במשומרים)
לקישוט - אבקת סוכר
4 צפייה בגלריה
עוגת דובדבנים, אפרת מוסקוביץ'
עוגת דובדבנים, אפרת מוסקוביץ'
(צילום: אפרת מוסקוביץ')
אופן ההכנה:
  1. מחממים את התנור ל-200 מעלות. משמנים את התבנית.
  2. מגלענים את הדובדבנים. אם משתמשים בדובדבנים משומרים, כדאי למעוך כל אחד ביד ולוודא שלא שכחו שם גרעין - זה קורה לפעמים.
  3. מערבבים את כל המרכיבים, למעט הדובדבנים, ומשטחים בתבנית. מפזרים מעל את הדובדבנים.
  4. אופים 10 דקות. מנמיכים לחום של 180 מעלות ואופים 20 דקות נוספות, עד שקיסם הננעץ במרכז העוגה יוצא יבש.
  5. מקשטים באבקת סוכר וזוללים חם או קר, רצוי בליווי כמה כפות של שמנת חמוצה.

עוגת דובדבנים מהירה

מיכל וקסמן
המצרכים:
1 ק"ג דובדבנים מגולענים 200 גר' חמאה רכה אבל לא מומסת 4 ביצים 1/2 1 כוסות סוכר + 2 כפות נוספות לפיזור על העוגה 1/4 כוס חלב 2 כוסות קמח תופח מנופה
4 צפייה בגלריה
(צילום: מיכל וקסמן)
אופן ההכנה:
  1. מחממים תנור ל-180 מעלות. מרפדים תבנית עגולה או מלבנית בנייר אפייה.
  2. בקערת המיקסר מקציפים סוכר וחמאה, עד לקבלת קרם צהוב ותפוח. מוסיפים ביצים וחלב, ומערבבים עד לקבלת תערובת אחידה. מוסיפים קמח, ומערבבים שוב עד לקבלת תערובת אחידה.
  3. מפזרים 1/3 מהדובדבנים בתחתית התבנית. יוצקים מעליהם חצי מתערובת העוגה. מפזרים 1/3 נוסף של הדובדבנים. יוצקים מעליהם את שארית תערובת העוגה.
  4. מפזרים למעלה את שאר הדובדבנים. מנערים ודופקים את התבנית בעדינות על משטח העבודה כדי ליצור פיזור אחיד של הפרי ותערובת הבצק בתוכה. מפזרים מעל העוגה 2 כפות סוכר.
  5. אופים במרכז התנור במשך 45 דקות, או עד שהעוגה מזהיבה וקיסם שננעץ במרכזה יוצא נקי. אוכלים חמימה או קרה עם כף של שמנת חמוצה ליד, ולא מאמינים כמה מהר היא נעלמת.

פאי דובדבנים

רוני ונציה
המצרכים (לתבנית פיירקס לפאי בקוטר של כ-23 ס"מ):
לבצק - 1/2 2 כוסות קמח 250 גר' חמאה קרה, חתוכה לקוביות 6 כפות מים קרים 1/2 כפית שטוחה מלח 1 כף חומץ תפוחים
למילוי - 4 כוסות דובדבבים טריים (750 גרם) 5 כפות קורנפלור קורט מלח 4/3 כוס סוכר (או לפי הטעם, תלוי - במתיקות הפרי) 2 כפיות מיץ לימון 1/2 כפית ברנדי או קירש 20 גר' חמאה 1 ביצה טרופה עם 1 כפית מים
אופן ההכנה:
  1. בקערת מעבד מזון שמים את הקמח והמלח. מוסיפים את קוביות החמאה, ומעבדים בקצרה עד לקבלת תערובת פירורי בצק בגודל אפונה.
  2. מערבבים את המים עם החומץ . ויוצקים אל תוך המעבד. מעבדים בקצרה רק עד שהתערובת מתגבשת לגושי בצק גדולים. יוצרים כדור בצק, משטחים לעיגול, עוטפים ומצננים במקרר 30 דקות.
  3. על משטח מקומח, מרדדים כ 2/3 מהבצק המצונן לעיגול בקוטר כ30 ס"מ ובעובי כ-3 מ"מ. מרפדים את התבנית בבצק (גוזרים את השאריות במספריים). מעטרים את השוליים בצביטות קלות או בעזרת גב של מזלג. מברישים ביצה טרופה על הבצק (כדי למנוע ספיגת נוזלים). מניחים את התבנית לצינון במקרר, ובינתיים מכינים את המלית.
  4. מחממים את התנור לחום גבוה (200 מעלות צלזיוס).
  5. מכינים את המלית - שוטפים ומגלענים את הדובדבנים במכשיר מיוחד המיועד לכך (להשיג בחנויות כלי בישול מקצועיות), או בעזרת חוד של קולפן תפוחי-אדמה.
  6. בקערה גדולה שמים את הדובדבנים, הקורנפלור, המלח, הסוכר, מיץ הלימון והברנדי, ומערבבים היטב. מניחים בצד ל-5 דקותת, ואחר-כך מניחים את תערובת הדובדבנים מעל הבצק שבתבנית, ומפזרים מעליהם חתיכות חמאה.
  7. מרדדים את 1/3 הבצק שנותר לעובי של כ-4 מ"מ, וחותכים 10 פסים ברוחב של 1 ס"מ בעזרת גלגלת משוננת או סכין וסרגל. מברישים ביצה טרופה מעל לשוליים של הבצק התחתון, ומסדרים את הפסים בדוגמת שתי וערב מעל לפאי. מברישים את הפסים בביצה.
  8. מכניסים לתנור, ולאחר 20-15 דקות בודקים. אם הפסים והשוליים משחימים מהר מדי, מכסים בנייר אלומיניום. הפאי מוכן לאחר כ70 - 60 דקות, כשהנוזלים מבעבעים והבצק זהוב-שחום. מצננים על רשת לפחות 20 דקות לפני ההגשה.

עוגת שוקולד ודובדבנים

נטלי לוין
המצרכים (ל-2 עוגות בתבנית אינגליש קייק באורך 30 ס"מ):
2/3 כוס שמן 50 גר' חמאה מומסת 3 ביצים 1 כוס חלב 1 גביע שמנת חמוצה 1/2 1 כוסות סוכר 1 כף ברנדי קורט מלח 1/2 1 כוסות קמח 1/2 כוס קקאו איכותי 1 שקית אבקת אפייה 3/4 כוס דובדבנים חמוצים, שעורבבו עם 2 כפות קמח 1/2 כוס שוקולד צ'יפס מריר
לציפוי - 200 גר' שוקולד מריר 1 כוס שמנת מתוקה 1 כף סירופ תירס (או דבש) 2 כפות חמאה רכה
4 צפייה בגלריה
עוגת שוקולד דובדבנים, נטלי לוין
עוגת שוקולד דובדבנים, נטלי לוין
(צילום: רותם פרץ)
אופן ההכנה:
  1. בקערה גדולה טורפים יחד את השמן, החמאה המומסת, הביצים, החלב, השמנת, הסוכר, הברנדי והמלח עד שמתקבלת תערובת אחידה.
  2. מנפים פנימה את הקמח, קקאו ואבקת האפייה ומקפלים בעזרת מרית רק עד שמתקבלת תערובת אחידה.
  3. מוסיפים את הדובדבנים והשוקולד ומערבבים עד לקבלת תערובת אחידה.
  4. מעבירים לתבניות משומנות ואופים כ-35-40 דקות בתנור שחומם ל-170 מעלות, עד שקיסם המוחדר למרכז העוגה יוצא כשעליו פירורים לחים. מצננים לטמפרטורת החדר.
  5. הציפוי: מביאים את השמנת לרתיחה ושופכים על השוקולד המריר. מחכים כדקה וטורפים לגנאש אחיד.
  6. מוסיפים פנימה את סירופ התירס והחמאה ומערבבים עד שמתקבל גנאש אחיד ומבריק.
  7. כשהעוגות כבר אינן חמות מאוד, מצפים אותן בגנאש. אפשר לקשט עם דובדבנים טריים אם רוצים. מגישים את העוגות בטמפרטורת החדר.

עוגת דובדבנים הפוכה

המצרכים:
50 גר' חמאה רכה 1/4 כוס (50 גר') סוכר חום 250 גר' דובדבנים חצויים ומגולענים 1 כף דובדבני אמרנה
לבסיס העוגה - 100 גרם חמאה רכה 1 כוס סוכר 1 כפית תמצית וניל 2 ביצים 1/4 1 כוס קמח תופח 1 גביע שמנת חמוצה
אופן ההכנה:
  1. מרפדים תבנית קפיצית בנייר אפייה (כדאי לגזור את הנייר לצורת עיגול ללא שוליים על דפנות התבנית). מורחים את הנייר בחמאה הרכה ומפזרים את הסוכר החום. מסדרים את חצאי הדובדבנים בצפיפות עם הפנים כלפי מעלה. את דובדבני האמרנה שוזרים בין הדובדבנים הטריים.
  2. מכינים את העוגה - מערבלים את החמאה והסוכר במהירות בינונית עד לקבלת תערובת בהירה. מוסיפים את תמצית הווניל ומערבלים. מוסיפים את הביצים אחת-אחת ומערבלים עד שהן נבלעות.
  3. מנמיכים את מהירות המיקסר ומוסיפים את הקמח והשמנת החמוצה לסירוגין בהדרגה עד שהוא נבלע בתערובת.
  4. יוצקים לתבנית מעל הדובדבנים ואופים בתנור שחומם מראש לטמפ' של 180 מעלות למשך 45 דקות או עד שקיסם יוצא נקי (מומלץ להניח את תבנית האפייה בתוך תבנית גדולה יותר ורק אז להכניס לתנור כי לפעמים מיץ הדובדבן עלול לנזול וללכלך את התנור).
  5. מצננים את העוגה והופכים אותה על צלחת הגשה.