פנקייק עם תותים וקצפת

ארז קומרובסקי
המצרכים: 1 ו-1/2 כוסות קמח תופח 4 כפות סוכר 2 חלמונים 1/2 כפית מלח ים 80 גר' חמאה, מומסת 2 כוסות ריוויון 1 כף חמאה לטיגון 1/2 מקל וניל
להגשה - 1/2 ליטר שמנת מתוקה 38% 1/3 כוס רוזטה איכותית (רכז שקדים) חופן תותים, חצויים
אופן ההכנה:
  1. בקערה מערבבים את הקמח עם הסוכר והמלח. בקערה אחרת מערבבים חלמונים עם ריוויון, חמאה מומסת ומקל וניל. שופכים את תערובת הקמח לתערובת הביצים בהדרגה, ומערבבים קלות עד לקבלת תערובת אחידה.
  2. מחממים מחבת טפלון עם מעט חמאה (מורחים אותה על המחבת בעזרת נייר מגבת), ויוצקים לתוכה מעט מהבלילה בעזרת מצקת. הופכים את התערובת ברגע שמתחילות להופיע בועות. ממשיכים בטיגון במשך 10 שניות נוספות, ומוציאים.
  3. מכינים את הקצפת - מקציפים את השמנת בעזרת מקצף ידני עד לקבלת קצפת. יוצקים פנימה את הרוזטה, ומערבבים בעדינות.
  4. הגשה - מסדרים את הפנקייקים על צלחת, מניחים מעל חצאי תותים ויוצקים מעל כף מהקצפת. שמים מעל פנקייק נוסף, עוד תותים ועוד קצת ומגישים.

מוס יוגורט עם סלט תותים בבלסמי

ניר צוק
המצרכים: 15 גר' ג'לטין + 50 גר' מים קרים 1 יוגורט טבעי (200 מ"ל), בטמפרטורת החדר 2 מכלי שמנת מתוקה (250 מ"ל כל אחד) 200 גר' סוכר
לסלט תותים - 1/2 סלסלת תותים 1 כף בלסמי 1 כף סוכר
7 צפייה בגלריה
(צילום: דודו אזולאי)
אופן ההכנה:
  1. ממיסים את הג'לטין במים הקרים. מניחים אותו בצד, עד שמתקרש. לאחר ההתקרשות, ממיסים במיקרו לכמה שניות, עד לקבלת מרקם נוזלי. מוסיפים את הג'לטין לתוך היוגורט.
  2. מקציפים את השמנת המתוקה והסוכר, עד לקבלת קצף רך ויציב.
  3. מקפלים את השמנת לתערובת היוגורט, ומעבירים את התערובת למקרר.
  4. מכינים את סלט התותים - קוצצים את התותים. מערבבים את הבלסמי יחד עם הסוכר ליצירת תערובת אחידה, ויוצקים מעל לתותים.
  5. הגשה - שמים את המוס בתוך רינגים או כוסות, ומגישים קר לצד סלט התותים.

מרק תותים וכוסברה

יוסי שטרית
המצרכים (ל-2 מנות): 1/2 ק"ג תות שדה 1/4 כוס שמן זית מלח ופלפל 3 כפות חומץ טבעי 3 כפות מיץ לימון טרי
לתוספת - חופן תותים, פרוסים חופן כוסברה, חתוכה גס חופן עירית, קצוצה 2 צנוניות, פרוסות דק 1 כף גבינת פרמזן, מגולפת או מגוררת
7 צפייה בגלריה
מרק תותים, יוסי שיטרית
מרק תותים, יוסי שיטרית
(צילום: בועז לביא)
אופן ההכנה:
  1. טוחנים יחד את כל מרכיבי המרק, מלבד השמן, עד שמתקבלת תערובת אחידה.
  2. מוסיפים בזילוף איטי את השמן, תוך כדי ערבוב.
  3. מעבירים את המרק לקערות הגשה ומסדרים מעל פרוסות תותים, צנונית, פרמזן, עירית וכוסברה.
  4. מזליפים בסוף עוד קצת שמן זית, ומגישים צונן מאוד.

קרמבל תותים עם שקדים

מיכל וקסמן
המצרכים: למילוי - 500 גר' תותים קטנים, בשלים ומוצקים 50 גר' סוכר לבן (בערך 1/4 כוס) מיץ מ-1/2 לימון סחוט טרי
לציפוי - 1 כוס קמח רגיל 100 גר' חמאה קרה, חתוכה לקוביות קטנות 100 גר' שבבי שקדים מולבנים 100 גר' סוכר חום גס (בערך 1/2 כוס)
להגשה - קרם פרש מגביע אחד של שמנת חמוצה (ראו במתכון הראשון לעיל) או 1 גביע שמנת של פעם
7 צפייה בגלריה
קראמבל תותים עם שקדים - מיכל וקסמן
קראמבל תותים עם שקדים - מיכל וקסמן
(צילום: מיכל וקסמן)
אופן ההכנה:
  1. מחממים תנור ל-200 מעלות. מנקים את התותים מעלים. מסדרים אותם בתבנית פיירקס או תבנית פאי שמכילה אותם בשכבה אחת. בוזקים על התותים סוכר לבן ומיץ לימון ומנערים מעט את התבנית עד לקבלת כיסוי אחיד.
  2. מכינים את הציפוי - בקערה גדולה ויציבה מניחים את הקמח. מוסיפים את קוביות החמאה. בעזרת אצבע ואגודל, משפשפים את קוביות החמאה לתוך הקמח עד שנוצרים פירורים גסים וחיוורים. התנועה היא תנועה של שפשוף ולא של לישה, אחרת במקום בצק ייתקבלו פירורים.
  3. כשהקמח והחמאה הופכים לפירורים, מוסיפים את שבבי השקדים והסוכר החום ומערבבים בעדינות בעזרת הידיים, בתנועות ניעור והקפצה. מפזרים את הציפוי מעל התותים שבתבנית כך שיהיו מכוסים באופן אחיד. מהדקים את הפירורים בעדינות כלפי התותים.
  4. אופים במשך כחצי שעה עד שהציפוי משחים ומיץ ורדרד מבעבע מתוכו. כשהקראמבל מוכן נותנים לו לנוח עשר דקות לספיגת נוזלים. מגישים חמים עם שמנת או קרם פרש.

סלט עוף עם תותים, סלרי ופקאנים

עידו זרמי
המצרכים (ל-8 מנות): 500 גר' חזה עוף, מנוקה ומשוטח קלות 1/4 כוס שמן טיגון 1/2 כוס פקאנים, קלויים 3 כוסות תותים מנוקים, חתוכים לרבעים 1/2 כוס בצל סגול, קצוץ דק 1/2 כוס סלרי, קצוץ דק 1/2 כוס עלי כוסברה, קצוצים 3 כפות חומץ בלסמי 3 כפות שמן זית 1 כפית דבש 500 גר' עלי חסה מעורבת (מסולסלת או עלי בייבי) מלח
אופן ההכנה:
  1. מערבבים בקערה את כל המרכיבים, מלבד העוף והחסה.
  2. מחממים את השמן במחבת וצורבים את חזות העוף, כשלוש דקות מכל צד. מניחים בצד.
  3. פורסים את חזות העוף לרצועות דקות ומוסיפים לקערה. מכסים ומשאירים במקרר כשעה.
  4. מוסיפים את החסה, מערבבים היטב ומגישים.

ריבת תות שדה

נעמי אבליוביץ'
התותים של סוף העונה בדרך כלל מיועדים לריבה מתוקה. הצ'אטני מתאים למי שאוהב את הריבות שלו גם חמוצות ומתובלות, והוא נמצא במקום טוב באמצע, בין רוטב לריבה.
המצרכים: 500 גר' תות שדה, שטוף וחתוך לפרוסות בעובי 1/2 ס"מ 3/4 כוס סוכר קנים 200 מ"ל חומץ תפוחים או פטל 200 מ'"ל מים 1 כפית מלח ים 2 תרמילי הל 2 מסמרי ציפורן 1 כוכב אניס 1 מקל קינמון 2 גרגרי פלפל שחור 2 ס"מ ג'ינג'ר טרי, קלוף וקצוץ דק 1 פלפל צ'ילי אדום חריף, ללא הגרעינים, שטוף וקצוץ דק גרידה ומיץ מ-1/2 לימון
עזרים: 1 צנצנת 1/2 ליטר (הכי טוב זה להשתמש בצנצנת זכוכית עם מכסה בהברגה)
7 צפייה בגלריה
צ'אטני תות שדה
צ'אטני תות שדה
(צילום: נעמי אבליוביץ')
אופן ההכנה:
  1. מעקרים את הצנצנת זכוכית: ממלאים סיר גדול במים ומביאים לרתיחה. מכניסים בזהירות את הצנצנת והמכסה כך שיהיו מלאים מים ומכוסים לגמרי ומרתיחים כ-10 דקות.
  2. פורסים מגבת נקייה ומוציאים את הצנצנת בזהירות מהמים הרותחים. מניחים את הצנצנת הפוך על המגבת, כשהפתח פונה כלפי מטה.
  3. לסיר בינוני מוסיפים חומץ, סוכר, כוכב אניס, תרמילי הל, קינמון, פלפל שחור, צ'ילי קצוץ, ג'ינג'ר, ציפורן, מלח ומים.
  4. ממיסים את הסוכר בחום נמוך. כשהסוכר נמס מביאים את התערובת לרתיחה.
  5. מוסיפים את פרוסות התותים לבסיס הרותח ומביאים שוב לרתיחה.
  6. מוסיפים את גרידת ומיץ הלימון, מערבבים ומניחים להתקרר.
  7. כשהצ'אטני התקרר מערבבים ומעבירים לצנצנת המעוקרת, סוגרים היטב ושמים במקרר.
  8. הצ'אטני מוכן לאכילה לאחר יומיים והוא נפלא לצד תבשילים, גבינות חזקות או מעל יוגורט.

תותים ומסקרפונה בכוס

סאני דרעי
המצרכים (ל-6 קינוחים אישיים): לקרמבל חמאה - 125 גר' חמאה 150 גר' קמח (1 כוס + 1 כף) 40 גר' סוכר (4 כפות) קורט מלח
לקרם מסקרפונה - 170 גר' שמנת מתוקה (חצי חבילה) 75 גר' אבקת סוכר 320 גר' גבינת מסקרפונה
קולי תותים - 150 גר' תותים טריים 1 כף סוכר 1 כף מיץ לימון
7 צפייה בגלריה
תותים עם קראמבל וקרם מסקרפונה
תותים עם קראמבל וקרם מסקרפונה
(צילום: ירון ברנר)
אופן ההכנה:
  1. מכינים את הקראמבל - מחממים תנור לטמפרטורה של 150 מעלות. מכניסים את כל החומרים היבשים לקערה.
  2. בסיר קטן ממיסים על להבה נמוכה את החמאה (בזהירות שלא תקציף), ושופכים אותה על שאר החומרים. מערבבים בעזרת כף עד לקבלת בצק אחיד.
  3. כאשר התקבל בצק אחיד מיישרים אותו עם הידיים למשטח אחיד ומחוררים עם מזלג על כל פני השטח.
  4. אופים את הקרמבל במשך 30 דקות. כאשר ה"עוגיה" שלנו זהובה ומעט קשיחה מוציאים אותה מהתנור ומניחים בצד להצטנן, לאחר הצינון בעזרת סכין שוברים את העוגיה לקרמבל דק.
  5. מכינים את קרם המסקרפונה - בקערת המיקסר מקציפים יחד את האבקת סוכר והשמנת המתוקה עד להתייצבות (שימו לב - לא לקצף קשה אלא לקצף רך). מוסיפים פנימה את המסקרפונה וממשיכים להקציף עד לקבלת קצף קשה. מעבירים את הקרם לשק זילוף.
  6. מכינים את הקולי תותים - מסירים את העלים הירוקים וטוחנים את כל החומרים יחד לנוזל.
  7. הרכבת הקינוח - בכוסות אישיות מניחים קודם שתי כפות של קרמבל חמאה. לאחר מכן מזלפים שכבה של קרם מסקרפונה, לאחר מכן מפזרים תותים.
  8. חוזרים על אותה פעולה פעם נוספת בכדי לבנות שכבות ומסיימים עם שכבת תותים שעליה מוזגים מעט מהקולי תות. מקררים מעט, ומגישים.

עוגיות חמאה במילוי ריבת תות

עפרי רהב
המצרכים: 400 גר' קמח 1/2 כפית אבקת אפייה 200 גר' חמאה 170 גר' אבקת סוכר 4 חלמונים 2 כפות חלב קורט מלח
לריבת תות - 1 ק"ג תותים, ללא העוקץ (מומלץ להשתמש בתותים בשלים) 500 גר' סוכר 10 גר' פקטין או ליבה של 5 תפוחים, כולל הגרעינים
7 צפייה בגלריה
מתכונים עם תותים
מתכונים עם תותים
(צילום: ירון ברנר)
אופן ההכנה:
  1. מכינים את הריבה - בסיר רחב מבשלים את התותים ואת הסוכר על אש נמוכה, עד שהתותים מתרככים וכל הסוכר נמס במשך כחצי שעה. אם בחרתם להוסיף פקטין - ערבבו אותו עם 20 גרם סוכר, וכשהריבה רותחת הוסיפו את התערובת בהדרגה וערבבו עד לקבלת מרקם אחיד. אם בוחרים בשיטת ליבת התפוחים - הוסיפו אותם לסיר אחר שהריבה הגיעה לרתיחה, ובשלו במשך כ-5 דקות נוספות. בסיום הבישול, הניחו לריבה להתקרר בצד עם התפוחים בתוכה.לפני ההגשה, שלפו את ליבות התפוחים ואחסנו את הריבה בצנצנת סגורה.
  2. מכינים את הבצק - בקערת מיקסר או במעבד מזון מערבלים חמאה, אבקת סוכר ומלח עד לקבלת תערובת אחידה. בקערה נפרדת מערבבים את הקמח ואת אבקת האפייה, ומוסיפים לתערובת החמאה. מערבבים את החלב והחלמונים בקערה נפרדת, ויוצקים לתערובת החמאה והקמח. מערבבים הכל יחד עד לקבלת בצק אחיד.
  3. מרדדים את הבצק בין שני ניירות אפייה לעובי דק של 4 מ"מ, ומעבירים לקירור עד שהבצק מתקשה (בין 40 דקות עד לשעה וחצי).
  4. קורצים מהבצק עוגיות בצורת עיגול או פרח, ובחצי מהכמות של העוגיות יוצרים חור קטן באמצע (לצורך פעולה זו, אפשר להיעזר בפקק של בקבוק).
  5. אפייה - מסדרים את העוגיות ברווחים בתבנית מרופדת בנייר אפייה, ואופים בתנור שחומם מראש ל-160 מעלות במשך 10 דקות או עד להזהבה קלה (הקפידו על כך שהעוגיות לא יישרפו או ישחימו יתר על המידה).
  6. מרכיבים את העוגיות - מוציאים את העוגיות האפויות מהתנור ומניחים בצד לצינון. אחרי שהעוגיות מתקררות, ממלאים את העוגיות השלמות בנקודת ריבה (לא יותר מידי כדי שלא תנזל מהצדדים), מניחים מעל את העוגיות עם החור וסוגרים כמו סנדוויץ'. מפזרים מעל אבקת סוכר, ומאחסנים בצנצנת סגורה.

תותים בציפוי פאדג' שוקולד

אולגה טוכשר
המצרכים (לכ-20 יחידות): 1 פחית (כ-400 גר') חלב מרוכז 3 כפות אבקת קקאו 15 גר' חמאה כ-20 תותים קטנים מעט חמאה מומסת או שמן לשימון הידיים
לקישוט - סוכריות שוקולד, סוכריות צבעוניות, פיסטוק קצוץ, שבבי קוקוס
אופן ההכנה:
  1. שמים בסיר את החלב המרוכז, אבקת הקקאו והחמאה. מבשלים כ-25 דקות על אש נמוכה, תוך ערבוב, עד שהתערובת מסמיכה. מעבירים לקערה מכסים ומניחים במקרר ל-4 שעות לפחות (ועדיף ללילה).
  2. שוטפים את התותים, מייבשים היטב ומורידים את העלים הירוקים.
  3. משמנים היטב את הידיים. נוטלים כף מהתערובת, מכדררים ומשטחים בכף היד. מניחים במרכז העיגול תות, עוטפים אותו מכל הצדדים ומגלגלים בין כפות הידיים.
  4. מגלגלים את התות בצלחת שמפוזר בה אחד הקישוטים ומניחים בצלחת הגשה.
  5. משמנים את הידיים שוב, ויוצרים באותו אופן תותים מצופים נוספים. שומרים במקרר עד יומיים.

עוגת תותים ויוגורט בחושה

ילנה ויינברג
המצרכים (ל-תבנית אינגליש קייק): 100 גר' חמאה מומסת לא חמה 1 כוס (240 מ"ל) יוגורט תות 3 ביצים 1 כוס (200 גר') סוכר 2 כפיות תמצית וניל 1 שקית (10 גר') אבקת אפייה 1 ו-1/2 כוסות (210 גר') קמח קמצוץ מלח
להגשה - כמה כפות חלב מרוכז, תותים טריים
7 צפייה בגלריה
עוגת תותים
עוגת תותים
(צילום: ילנה ויינברג)
אופן ההכנה:
  1. ממיסים את החמאה ומניחים לה להתקרר מעט. בינתיים מוציאים מהמקרר את היוגורט והביצים ומניחים להם להגיע לטמפרטורת החדר.
  2. מחממים את התנור ל-180 מעלות. מרפדים את התבנית בנייר אפייה.
  3. מקציפים את הביצים במשך 4-3 דקות עם קמצוץ מלח, עד שנוצרת קציפה בהירה ותפוחה. ממשיכים להקציף ומוסיפים את הסוכר בהדרגה. מוסיפים בהדרגה גם את החמאה המומסת, ואחריה את תמצית הווניל והיוגורט.
  4. מוסיפים לבלילה את הקמח ואבקת האפייה ומעבדים רק עד שהקמח נטמע ומתקבלת בלילה אחידה.
  5. יוצקים את הבלילה לתבנית ואופים 40-30 דקות, עד שקיסם או סכין הננעצים במרכז העוגה יוצאים יבשים.
  6. לאחר שהעוגה התקררה מטפטפים עליה חלב מרוכז ומקשטים בתותים שלמים או פרוסים.