עוף בבלסמי ומייפל

שי לי ליפא
המצרכים (ל-10-8 מנות): 2 עופות במשקל 2 ק"ג כל אחד 5-4 בצלים בינוניים, חתוכים לרביעיות מלח ופלפל שחור גרוס טרי, לפי הטעם
לרוטב - 3 כפות שמן זית 3 כפות חומץ בלסמי 3 כפות סירופ מייפל 3 כפות מים 6 גבעולי תימין מלח ופלפל שחור גרוס טרי, לפי הטעם
5 צפייה בגלריה
עוף בבלסמי
עוף בבלסמי
(צילום: דניאל לילה)
אופן ההכנה:
  1. מוציאים את העופות מהמקרר כשעה לפני ההכנה.
  2. מחממים את התנור לחום של 200 מעלות ומרפדים תבנית בנייר אפייה.
  3. שוטפים את העופות במים קרים ומייבשים היטב בנייר סופג.
  4. מניחים את הבצלים בתבנית ומתבלים במלח ובפלפל השחור. מערבבים בקערית את כל חומרי הרוטב. מורחים את העופות ברוטב, מתבלים במלח ובפלפל השחור ומניחים על הבצלים.
  5. צולים בתנור החם במשך 40 דקות. מזיזים את העופות, מערבבים את הבצלים, הופכים את העופות וצולים עוד כ-40 דקות עד שהעופות זהובים ומוכנים.

פילאף פרגיות ופירות מיובשים (לאוכלי קטניות)

בני סיידא
המצרכים (כ-10 מנות): 1/4 כוס שמן זית 2 בצלים קצוצים 2 גזרים, קלופים וחתוכים לקוביות 700 גר' נתחי פרגיות (ירך עוף ללא עור ועצם), חתוכים לקוביות בגודל בינוני 2 כוסות אורז בסמטי 400 גר' (2/3 2 כוסות) פירות יבשים שונים, חתוכים לגודל אחיד (כגון צימוקים, חמוציות, משמשים או שזיפים) 1 כוס אפונה קפואה 1 כוס עשבי תיבול קצוצים (כגון פטרוזיליה, שמיר או עירית) 1/2 3 כוסות מרק עוף צח מלח פלפל שחור גרוס 1 כף ראס אל־חנות (תערובת תבלינים)
להגשה - 200 גר' (2 כוסות) פיצוחים קלויים (כגון קשיו, לוז, שקדים או צנוברים)
5 צפייה בגלריה
פילאף פרגיות
פילאף פרגיות
(צילום: פיליפ מטראי)
אופן ההכנה:
  1. מחממים בסיר רחב את שמן הזית. מוסיפים את הבצל והגזר ומטגנים 5 דקות. מוסיפים את הפרגיות ומטגנים 5 דקות נוספות.
  2. מכסים את הסיר ומבשלים על אש בינונית 15 דקות, תוך ערבוב מדי פעם.
  3. מוסיפים לסיר את יתרת המרכיבים, מערבבים ומביאים לרתיחה. מכסים ומבשלים על אש קטנה 20 דקות.
  4. מסירים מהאש ומשהים 15 דקות בלי להסיר את המכסה.
  5. מערבבים את תכולת הסיר ומפזרים מעל את הפיצוחים. מגישים חם.

פילה סלמון ממולא בירקות

ילנה ויינברג
המצרכים (ל-6-4 מנות):
למלית - 2 כפות שמן זית 1 כרשה בינונית, פרוסה 1 גזר, חתוך לגפרורים עבים וקצרים 1 קישוא חתוך לגפרורים עבים וקצרים 2 שיני שום, קצוצות 2 ענפי טימין טרי או חצי כפית טימין יבש 1 כף חרדל גרגירים (אם אוהבים, אפשר גם רגיל) פלפל שחור גרוס 2 כפות רוטב סויה (אפשר לוותר ולהשתמש במלח רגיל) כף מיץ לימון
לדג - 800-600 גר' פילה סלמון, עם העור, נקי ויבש מלח ופלפל שחור גרוס 4 פרוסות סלמון מעושן
5 צפייה בגלריה
פילה סלמון ירקות
פילה סלמון ירקות
(צילום: ילנה ויינברג)
אופן ההכנה:
  1. מחממים את התנור ל-200 מעלות.
  2. המלית: מחממים את השמן במחבת גדולה או בווק. מוסיפים את הירקות, השום והטימין ומקפיצים כ-5 דקות, עד שהם מתרככים מעט.
  3. מוסיפים את החרדל, הפלפל, רוטב הסויה (אם מוותרים על רוטב הסויה, חשוב להמליח את הירקות במלח) ומיץ הלימון. מערבבים ומקפיצים כדקה נוספת. מורידים מהאש ומניחים לתערובת הירקות להצטנן מעט.
  4. הדג: פורסים את הפילה לאורך (כמו לחמנייה לסנדביץ'). פותחים את הפילה כמו ספר ובוזקים מעט מלח ופלפל.
  5. שמים את המלית על הפילה וסוגרים את הקצוות.
  6. מרטיבים נייר אפייה, סוחטים אותו ומניחים בתבנית תנור. מניחים את הפילה בקצה הנייר. מהדקים את הסגירה, לאורך הפילה עם פרוסות הסלמון המעושן.
  7. מגלגלים את הפילה בתוך נייר האפייה (כמו בלינצ'ס/סיגר/מלפוף וכו'). חשוב להדק בזמן הגילגול כדי שהצורה של המנה תישמר.
  8. קושרים את הפילה העטוף עם חוט שפגט. אופים בתנור ב-200 מעלות כ-15 דקות.
  9. מוציאים, מניחים לכמה דקות בצד, פורסים ומגישים.

רוסטביף בריבת תאנים

שי לי ליפא
את חרדל הדיז'ון עם הגרגירים אני מחליפה בריבת תאנים. הגרגירים של התאנים מתפצחים בפה כמו אלה של החרדל, והריבה מעניקה לבשר מתיקות שמחמיאה לו מאוד.
המצרכים (ל-8 מנות): נתח בשר סינטה מיושן, במשקל 1/2 1 ק"ג 1/3 כוס ריבת תאנים 2 כפות שמן זית 3 ענפי רוזמרין מלח גס ופלפל שחור גרוס טרי, לפי הטעם
אופן ההכנה:
  1. מוציאים את הבשר מהמקרר כשעה וחצי לפני ההכנה.
  2. מחממים את התנור לחום של 220 מעלות ומרפדים תבנית בנייר אפייה.
  3. מערבבים בקערית את הריבה ושמן הזית. מניחים את הבשר בתבנית, מורחים בתערובת הריבה, מפזרים את ענפי הרוזמרין ומתבלים במלח הגס ובפלפל השחור.
  4. צולים בתנור החם במשך 20 דקות עד להשחמה ולסגירה של הבשר. מנמיכים את חום התנור ל-180 מעלות ואופים עוד כ-35 דקות לדרגת מדיום. מוציאים מהתנור, ממתינים 10 דקות ורק אז פורסים.
  5. טיפ: מומלץ לעשות שימוש במדחום בשר המראה על דרגת מדיום – 60 מעלות.

אצבעות סלמון בתנור בציפוי אגוזים

אולגה טוכשר
המצרכים (ל-4-3 מנות): 700 גר' פילה סלמון ללא עור 1/2 כוס אגוזי מלך 1/2 כוס אגוזי פקאן 1/2 כוס שקדים 2 כפיות פפריקה מתוקה 1 כפית שטוחה מלח 1/2 כפית פלפל שחור 1/2 כפית שבבי צ'ילי חריף (לא חובה) 2 כפות שמן זית לשימון הדג
5 צפייה בגלריה
אצבעות סלמון בתנור
אצבעות סלמון בתנור
(צילום: אולגה טוכשר)
אופן ההכנה:
  1. מחממים את התנור ל-200 מעלות.
  2. מכינים את הציפוי: שמים במעבד המזון את האגוזים והשקדים ומעבדים עד שמתקבלת תערובת אחידה עם גושים קטנטנים. מעבירים לצלחת גדולה, מוסיפים את התבלינים ומערבבים.
  3. מייבשים היטב את פילה הסלמון, חותכים אותו לרצועות בגודל רצוי ומברישים בכמות ממש קטנה של שמן זית.
  4. מעבירים את רצועות הסלמון לצלחת עם תערובת הציפוי ומצפים אותן מכל הצדדים. מעבירים לתבנית תנור מרופדת בנייר אפייה.
  5. אופים את הסלמון בתנור 20-15 דקות, עד שהאצבעות משחימות.
  6. מגישים מיד בליווי מיץ לימון או רוטב. שומרים במקרר בכלי אטום.

חזרת

אסנת לסטר
המצרכים: 200 גר' (קצת יותר מ-3/4 כוס דחוסה) שורש חזרת מקולף ומגורר 800 גר' (1/3 3 כוסות דחוסות) סלק מבושל, מקולף ומגורר 3/4 כוס חומץ טבעי 1/4 כוס מיץ לימון 4 כפות סוכר 1 כף מלח
5 צפייה בגלריה
(צילום: shutterstock)
אופן ההכנה:
מערבבים את כל המרכיבים. טועמים ומתקנים תיבול. מאחסנים בצנצנות נקיות וסגורות הרמטית.

כבד קצוץ

זמי שרייבר
המצרכים: 500 גר' כבדי עוף נקיים 3 בצלים 4 ביצים קשות 50 גר' שומן אווז (שמאלץ) או 4 כפות שמן צמחי מלח ופלפל לפי הטעם
אופן ההכנה:
  1. צולים את הכבדים על להבה פתוחה על מנת להכשיר אותם.
  2. ממיסים מעט שומן אווז (או שומן צמחי) ומטגנים את הכבדים עד שהם עשויים. במחבת נפרדת, מטגנים שני בצלים קצוצים במעט שמן עד שהם הופכים שקופים.
  3. מכניסים את שתי התערובות (הכבד והבצל) בנפרד למקרר.
  4. לאחר שעה בקירור מעבירים את הכבד במטחנת בשר (ניתן לקצץ גם עם מזלג או פומפייה). מוסיפים 4 ביצים קשות טחונות או קצוצות, ואת הבצל הנותר, חי וקצוץ דק. מקפלים בעדינות את התערובת ומתבלים לפי הטעם במלח ופלפל. לפני ההגשה מעטרים את המנה בבצל מטוגן בנדיבות.

חרוסת

אסנת לסטר
המצרכים: 100 גר' (כ-1 כוס) אגוזי מלך 50 גר' (כ-1/3 כוס) תמרים מגולענים 50 גר' (2 כפות גדושות) חמאת בוטנים מתוקה 25 גר' (1 כף גדושה) דבש 1/2 כפית קינמון קורט ציפורן קורט אגוז מוסקט קורט הל (אם אוהבים) 100 גר' (כ-2/3 כוס) צימוקים
אופן ההכנה:
  1. שמים במעבד המזון את אגוזי המלך ומעבדים 15-10 שניות.
  2. מוסיפים את התמרים ומעבדים 15-10שניות נוספות.
  3. מוסיפים את חמאת הבוטנים והדבש, ומעבדים 15-10 שניות נוספות.
  4. מוסיפים את התבלינים ומעבדים 15-10 שניות נוספות.
  5. מוסיפים את הצימוקים ומעבדים כ-5 שניות – הם אינם אמורים להתרסק לגמרי. שומרים במקרר. גיוון: לפני ההגשה אפשר להוסיף לחרוסת 100 גרם (כ-1/2 כוס דחוסה) תפוחים קלופים ומגוררים.